Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Χάος και απελπισία με το ελληνικό ροδάκινο



Και εκεί που περίμενε να πάρει μια ανάσα ο αγροτικός κόσμος μετά από μια δύσκολη χρονιά η παραγωγή μένει αδιάθετη και η Ημαθία πλήττεται σφοδρά από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα πρώτα φορτηγά γεμάτα με φρέσκα ελληνικά φρούτα άρχισαν να γυρνούν από τα σύνορα πριν από μερικές μέρες και δε φαίνεται να βρίσκεται ακόμη και σήμερα πραγματική λύση στο πρόβλημα, την ώρα που τα ροδάκινα σαπίζουν στα ψυγεία σύμφωνα με τους παραγωγούς και οι τοπικοί παράγοντες επισημαίνουν πως η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική αν δε βρεθεί γρήγορα κάποια λύση.

Οι αδιάθετοι τόνοι ροδάκινου φτάνουν τους 63.000 και οι παραγωγοί της Ημαθίας μαζί με εκπροσώπους συνεταιρισμών εκτιμούν πως η ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο θα φτάσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ με τις πρώτες εκτιμήσεις. Αυτό σε συνδυασμό με τα χρέη σε τράπεζες πολλών αγροτών θα δημιουργήσει ασφαλώς μια εκρηκτική κατάσταση στον αγροτικό κόσμο κυρίως των νομών Ημαθίας και Πέλλας.

Ο πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών ομάδων παραγωγών του νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης δήλωσε πως στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πέσει στο τραπέζι το θέμα της χυμοποίησης των φρούτων και της διανομής τους σε ιδρύματα, λύση που φαίνεται ρεαλιστική αυτήν τη στιγμή.

Την ίδια ώρα και ενώ καμία λύση δε φαίνεται σταθερή και ικανοποιητική οι παραγωγοί με κινητοποιήσεις που έγιναν ζητούν:

● Να διαχωρίσει τη θέση της χώρας μας από τις κυρώσεις της Ε.Ε.

● Να πάρει μέτρα απορρόφησης και διάθεσης με κρατική παρέμβαση της ροδακινοπαραγωγής, που βρίσκεται αδιάθετη στα ψυγεία, της παραγωγής που βρίσκεται σε συγκομιδή και να μεριμνήσει για τις συγκομιδές που ακολουθούν (μήλα, σταφύλια, ακτινίδια κ.ά.).

● Να αποζημιώσει άμεσα και δίκαια τους πληγέντες αγρότες με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν την επιβίωσή τους.

Ωστόσο το πρόβλημα με τις εξαγωγές στη Ρωσία δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί καθώς διαθέτουν την παραγωγή τους σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή φέτος, πρόβλημα που συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τον κύριο Κουκουλόπουλο, αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε :

«Στο ροδάκινο υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που ξεκινάει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στον μεμονωμένο παραγωγό δίνει τα μισά από αυτά που δίνει στον οργανωμένο παραγωγό. Και μάλιστα αυτό συμβαίνει μόνο για το ροδάκινο, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά οι μεμονωμένοι και οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί παίρνουν τα ίδια ποσά.

Για το ροδάκινο η αποζημίωση είναι 26,90 λεπτά το κιλό και για το μεμονωμένους είναι το μισό, δηλαδή 13,45 λεπτά το κιλό. Έχουμε ζητήσει από την Παρασκευή να αλλάξει αυτή η απόφαση και να υπάρξει πλήρης εξομοίωση. Από κει και πέρα θέλω να σταθώ σε αυτό που έχει ειπωθεί εδώ και πολλές μέρες ότι η συμπαράσταση της Πολιτείας στους ροδακινοπαραγωγούς θα είναι και πρέπει να είναι πλήρης. Ξεκινάμε από τον εξορθολογισμό και την αναγκαία διόρθωση της ευρωπαϊκής απόφασης. Με την αντιπροσωπεία των παραγωγών συζητήσαμε σήμερα και δύο ακόμα θέματα: Πρώτον, να δούμε συστηματικά και οργανωμένα τις επιπτώσεις τόσο στον παραγωγό όσο και στην τοπική οικονομία, ώστε να υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υποστήριξή τους. Δεύτερον, κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πως μπορούμε να οργανώσουμε από δω και πέρα την κατάσταση στον κλάδο των εξαγωγών και για το ροδάκινο και για τα υπόλοιπα προϊόντα από σοβαρές και οργανωμένες ομάδες παραγωγών».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 33 εκατομμύρια ευρώ στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, ποσό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «ψίχουλα». Οι ίδιοι παραγωγοί δηλώνουν πως αυτό το ποσό δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που θα έχουν οι ίδιοι από την αδιάθετη παραγωγή και μάλιστα πως τα χρήματα αυτά θα πάνε μόνον σε κάποιους παραγωγούς που είναι πιστοποιημένοι.

Το θέμα αυτήν τη στιγμή μετά από τόσες μέρες για την Ημαθία αλλά και την Πέλλα είναι τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι χιλιάδες τόνοι ροδάκινου που σαπίζουν. Οι πρώτες σκέψεις ήταν τα αδιάθετα ροδάκινα να μοιραστούν είτε σε ιδρύματα είτε σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη όπως και έγινε. Ροδάκινα από την Ημαθία διατίθενται δωρεάν σε πολύτεκνες οικογένειες στην Αθήνα στα γραφεία της εθνικής οργάνωσης πολυτέκνων Αθηνών. Η διανομή των φρούτων θα διαρκέσει ως τα τέλη Σεπτέμβριου εφόσον βέβαια δεν εξαντληθούν τα αποθέματα. Και άλλες οργανώσεις πολυτέκνων από όλη την Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε να φτάσουν και σ’ αυτούς τα αδιάθετα φρούτα.

Ωστόσο ακόμη και αν βρεθεί λύση και δεν πάνε χαμένα τα φρούτα, το οικονομικό πλήγμα για τους παραγωγούς είναι άνευ προηγουμένου και με όποιον μιλήσαμε μας είπε ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας φτώχειας για τον αγροτικό κόσμο, γι’ αυτό την ίδια ώρα λαμβάνονται έκτακτα μέτρα στήριξης των παραγωγών, όπως η δωρεάν διανομή των φρούτων που θα διαρκέσει ως τα τέλη του Σεπτέμβρη και θα πραγματοποιηθεί από τις ενώσεις των παραγωγών αλλά και δραστηριότητες προώθησης των φρούτων, που εντάσσονται στα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων. Οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φτάσουν στο 50% του ποσού που θα συμφωνηθεί και θα καταβληθούν στους παραγωγούς μέσω των οργανώσεων παραγωγών που έχουν υπογράψει σύμβαση. Τα μέτρα έκτακτου χαρακτήρα θα προσπαθήσουν να περιορίσουν την οικονομική καταστροφή σε συνδυασμό με τη διάθεση της παραγωγής γρήγορα μιας και το ροδάκινο είναι ένα ευαίσθητο προϊόν που χαλάει μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας κατάλαβαν ξεκάθαρα αυτές τις ημέρες πως μια απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να επηρεάσει άμεσα οικονομικά τοπικές κοινωνίες και τοπικούς συνεταιρισμούς. Μάλιστα οι ίδιοι οι παραγωγοί επισημαίνουν πως όποια αποζημίωση και αν δοθεί αλλά και όποια μέτρα στήριξης και αν παρθούν θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλύπτουν την οικονομική ζημία και να εξασφαλίζουν την επιβίωση των αγροτών, μια επιβίωση που γίνεται ακόμη δυσκολότερη με τη μη απορρόφηση των εξαγωγών σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα και ειδικά για τον αγροτικό κόσμο που παλεύει για ένα κέρδος κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως υψηλό κόστος παραγωγής. Ήταν το τελειωτικό χτύπημα όπως λένε χαρακτηριστικά.


sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.