Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Στον δρόμο για τη θεραπεία του καρκίνου


Πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα υλοποιεί το νοσοκομείο Λαϊκό για τους ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία

Τη μακρά, δύσκολη, αλλά και συχνά νικηφόρα πορεία των ογκολογικών ασθενών προς τη θεραπεία τους αποτυπώνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιεί το νοσοκομείο Λαϊκό για τους ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία: «Path to Cure», ή Δρόμος προς τη Θεραπεία, επί το ελληνικότερον.

«Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία είναι ένα νεοπλασματικό νόσημα του αίματος, που παλαιότερα ήταν πρακτικά ανίατο και θανατηφόρο για την πλειοψηφία των ασθενών. Από το 2001 η πρωτοπόρος θεραπεία με τον ειδικό αναστολέα τυροσινικής κινάσης imatinb εξασφάλισε καλή ποιότητα ζωής και επιβίωση για το 90% των ασθενών. Σήμερα υπάρχουν νεώτεροι αναστολείς για την θεραπεία με γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη δράση. Το μεγάλο στοίχημα στη νόσο αυτή, είναι να μπορέσουν οι ασθενείς, μετά από κάποια χρόνια καθημερινής αγωγής με τα ειδικά αυτά φάρμακα, να διακόψουν τη θεραπεία τους, χωρίς να επανεμφανισθεί η νόσος» ανέφερε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της 1ης Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Λαϊκού, κ. Πάναγιώτης Παναγιωτίδης.

Το «Path to Cure» είναι ένα παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα, που διεξάγεται με την πρωτοβουλία του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis, το οποίο θα συμπεριλάβει περισσότερους από 2.500 ασθενείς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, με το τέλος του προγράμματος 1.000 περίπου ασθενείς θα διακόψουν τη σχετική αγωγή και θα ζήσουν χωρίς τη θεραπεία. Στην Ελλάδα η έρευνα γίνεται υπό την εποπτεία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και 31 ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία που πληρούσαν τα κριτήρια έχουν ήδη ενταχθεί στη μελέτη αυτή. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται να ανακοινωθούν το επόμενο έτος.

Συμβολικός περίπατος

Για το σκοπό αυτό, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013, στις 11.00 πμ. διοργανώνεται συμβολικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Σημείο εκκίνησης θα είναι ο Σταθμός του Μετρό «Ακρόπολη» (Μακρυγιάννη/ Δ. Αρεοπαγίτου).

Η εταιρία Novartis, θα δωρίσει στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ) 500 ευρώ για τις 100 πρώτες συμμετοχές, ενώ αν οι συμμετοχές ξεπεράσουν τις 100 το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί.

Παράλληλα, μέσω ειδικού site θα διεξαχθεί ανάλογος «εικονικός» περίπατος, όπου οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε μία on line διαδρομή. Για κάθε συμπλήρωση του διαδικτυακού περιπάτου, η εταιρία επίσης θα προσφέρει 1 ευρώ στο Σύλλογο, με στόχο να συμπληρωθούν 2209 συμμετοχές, αριθμός που συμβολίζει την Παγκόσμια Ημέρα ΧΜΛ. Η πρόσβαση στον εικονικό περίπατο θα γίνεται μέσω του site του Συλλόγου ΚΕΦΙ, 

 http://www.anticancerath.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.