Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Τζέρεμι Αιρονς: Ενας τζέντλεμαν στην Αθήνα


Ο Τζέρεμι Aϊρονς γνωρίζει καλά τα πολιτιστικά στέκια της Αθήνας και τις ομορφιές της Ελλάδας.
Ο ίδιος έχει ξανάρθει πολλές φορές είτε ως τουρίστας σε ελληνικό νησί είτε ως απλός θεατής σε μια παράσταση του Ηρωδείου, ακόμα και ως ανώνυμος κινηματογραφόφιλος σε προβολή σε αθηναϊκό θερινό σινεμά (τον Αύγουστο εθεάθη στο Σινέ Παρί της Πλάκας).

 Εχει παίξει μάλιστα για το ελληνικό κοινό και στο Μέγαρο Μουσικής πριν από λίγα χρόνια, στη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς. Ανήκει, κοινώς, στους ξένους καλλιτέχνες που έχουν επανειλημμένα δείξει την προτίμησή τους προς την Ελλάδα και την κουλτούρα της.

Η επαγγελματική ιδιότητα του κινηματογραφικού ηθοποιού τον φέρνει αυτές τις μέρες για άλλη μία φορά, μαζί με τον Δανό σκηνοθέτη Μπίλε Ογκουστ, για την πρεμιέρα της τελευταίας από κοινού ταινίας τους «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα», που πραγματοποιείται από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ σε συνεργασία με τις εταιρείες Hollywood Entertainment και Audiovisual και το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.

Σαιξπηρικών καταβολών λόγω του θεατρικού του ρεπερτορίου και έμπειρος ηθοποιός του αμερικανικού Μπρόντγουεϊ, που του χάρισε ένα βραβείο Τόνι (για το έργο «Το πιο αληθινό» του Τομ Στόπαρντ), ο Αϊρονς βρέθηκε στο απόγειο της καριέρας του προς τα τέλη της δεκαετίας του '80 με τους «Διχασμένους» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και αμέσως μετά, στη δεκαετία του '90, με το «Γύρισμα της τύχης» του Μπάρμπετ Σρέντερ, το οποίο του χάρισε ένα χρυσό Οσκαρ και πλήθος εμπορικών ευκαιριών στο Χόλιγουντ («Ο βασιλιάς των λιονταριών», «Πολύ σκληρός για να πεθάνει: Η εκδίκηση», «Ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα»).

Τα 40 και πλέον χρόνια πολύπλευρης εμπειρίας στην πλάτη του τον καθιστούν αρχέτυπο διεθνούς ηθοποιού μέσα από τις παθιασμένες ερμηνείες του, τη χαρακτηριστική επιβλητική φωνή του, την κομψή παρουσία του. Εναν αληθινό τζέντλεμαν, δηλαδή, που απολαμβάνει την ιδιωτική του ζωή σαν αντι-σταρ.

Το μυστήριο του τρένου
Το «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» βασίζεται στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του Ελβετού συγγραφέα Πασκάλ Μερσιέ και αφηγείται την ξαφνική απόφαση ενός Ελβετού καθηγητή (Τζέρεμι Αϊρονς) να εξιχνιάσει το μυστήριο στο οποίο αναφέρεται ένας Πορτογάλος συγγραφέας διασχίζοντας την Ευρώπη με το τρένο. Το μυθιστόρημα, ένα από τα πιο επιτυχημένα στη γερμανική γλώσσα, επανακυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.