Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Ανοιχτό σενάριο το lockdown, φόβοι για 1.000 κρούσματα ημερησίως

Το γενικό lockdown είναι πάντα ορατό, τονίζουν Πέτσας και λοιμωξιολόγοι - Κίνδυνος για 1.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως
Με τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική να έχουν σπάσει ρεκόρ (καταγράφηκαν 197), τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποφασίζει έκτακτα μέτρα για την Αττική με ισχύ για δύο εβδομάδες, το γενικό lockdown αν τα κρούσματα δεν μειωθούν, είναι προ των πυλών. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στον ΣΚΑΪ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Το πρόβλημα είναι δυναμικό, εξελίσσεται. Δεν αποκλείουμε τίποτα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown είναι πάντα ορατό. 

Όπως εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας «δεν είμαστε ακόμη στο lockdown, αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι. Θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση και να μην φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία με 10.000 κρούσματα κάθε ημέρα ή το Ισραήλ που επανέφερε την καραντίνα».


Προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι: Μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού κρούουν ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί επεσήμαναν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα, θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα. «Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική, το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα» ανέφερε ο κ. Λαζανάς.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο» ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά. Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως τα επόμενα μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.