Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Έχεις άσθμα; Δύο λάθος κινήσεις που «απειλούν» την υγεία σου

Τον κίνδυνο από την λάθος χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των κρίσεων άσθματος 
αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα, με τους ερευνητές να αντιπροτείνουν μια πιο ασφαλή μέθοδο

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Queensland που δημοσιεύτηκε στο Medical Journal της Αυστραλίας υπογράμμισε τον υψηλό κίνδυνο που επισύρει η συχνή λήψη σε υψηλές δόσεις μια ομάδας φαρμάκων για την αντιμετώπιση του άσθματος.


Σύμφωνα με τα ευρήματα, η επαναλαμβανόμενη χρήση αυξημένων δόσεων στεροειδών φαρμάκων   –  τα οποία κανονικά προβλέπεται να λαμβάνονται για σύντομα διαστήματα – προς αντιμετώπιση επεισοδίων οξέος άσθματος, μπορεί να επιφέρει σοβαρές μακροπρόθεσμες παρενέργειες και να οδηγήσει σε νόσους όπως ο διαβήτης, η οστεοπόρωση και ο καταρράκτης.


Στο παραπάνω συμπέρασμα οδήγησαν τα στοιχεία από περισσότερες των 120.000 περιπτώσεις ασθενών με άσθμα στους οποίους συνταγογραφήθηκαν μία ή περισσότερες φορές στεροειδή κατά το διάστημα 2014 – 2018. Πρόκειται για παραπάνω από το ένα τέταρτο των ασθενών με άσθμα  σύμφωνα με στοιχεία από το Σχέδιο Φαρμακευτικών Παροχών (PBS) για Αυστραλούς ασθενείς.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή John Upham, διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 25% αυτών των ασθενών είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια χρόνια πάθηση.


Έτσι, μολονότι τέτοιες θεραπείες αποδεικνύονται αποτελεσματικές στις κρίσεις άσθματος, όταν λαμβάνονται για σύντομο χρονικό διάστημα, η συστηματική και μακροχρόνια λήψη τους ενδέχεται να θέτει τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών.


Όπως εξήγησε ο Δρ Upham, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των κρίσεων άσθματος είναι η τακτική χρήση συσκευών εισπνοών καθορισμένης δόσης, μια οδηγία που, καθώς φάνηκε, δεν ακολουθούσαν οι μισοί από τους ασθενείς που μελετήθηκαν κατά την έρευνα.


Το παραπάνω καθιστούν προφανή, κατά την ερευνητική ομάδα, την ανάγκη για μεγαλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση των ασθενών για τη σημασία της σωστής χρήσης συσκευών εισπνοών.


Καταληκτικά, είναι δύο τα λάθη που κάνουν οι ασθενείς με άσθμα όσον αφορά την σωστή αντιμετώπιση της αναπνευστικής νόσου τους. Το ένα αφορά την εσφαλμένη χρήση των αναπνευστικών συσκευών και το άλλο συνέπεια του πρώτο, την αύξηση της συχνότητας λήψης στεροειδών φαρμάκων για τις αναπνευστικές κρίσεις.


Πηγή: ygeiamou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.