Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Συρία και Ουκρανία στo επίκεντρο της τελευταίας συνάντησης Obama-Putin

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama και ο Ρώσος ομόλογός του, Vladimir Putin, μίλησαν για περίπου τέσσερα λεπτά την Κυριακή στη σύνοδο κορυφής του APEC (Asia Pacific Economic Cooperation) 
για τη Συρία και την Ουκρανία, στο πλαίσιο της τελευταίας τους συνάντησης πριν από τη λήξη της θητείας του Αμερικανού ηγέτη. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής στη Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού.

Ο Obama δήλωσε αργότερα σε συνέντευξη Τύπου, πως εξέφρασε στον Putin τις βαθύτατες αμερικανικές ανησυχίες για την αιματοχυσία και το χάος στη Συρία που «σπέρνεται από τις συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις» από τις συριακές και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και ότι θεωρείται παραπάνω από αναγκαία η κατάπαυση του πυρός και η ομαλή πολιτική μετάβαση.

«Ως συνήθως ήμουν ειλικρινής και ευγενής αλλά πολύ σαφής σχετικά με τις μεγάλες διαφορές που έχουμε όσον αφορά στην πολιτική», δήλωσε ο Obama.

Ο Putin σε μια ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι ευχαρίστησε τον Obama κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυριακής στη Λίμα «για τα χρόνια της κοινής συνεργασίας». «Του είπα ότι θα είμαστε ευτυχείς να τον υποδεχτούμε στη Ρωσία ανά πάσα στιγμή, το θελήσει, μπορέσει και έχει την επιθυμία», συμπλήρωσε ο Putin.

Είναι αλήθεια πως ο Obama και ο Putin είχαν μια δύσκολη σχέση. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε προειδοποιήσει τον Putin για τις συνέπειες των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που αποδόθηκαν στη Μόσχα, ως μια προσπάθεια να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος είπε επίσης ότι κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο να βοηθήσει στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ σε συνεργασία με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να σταματήσει η σύγκρουση στην περιοχή Donbass της Ουκρανίας.

Να αναφερθεί, εν τέλει, ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για την Προεδρία, ο Ρεπουμπλικανός νεοεκλεγέντας, Donald Trump, εξήρε τον Putin, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή ότι ο Trump έχει επιβεβαιώσει την προθυμία του να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.