Σάββατο 21 Μαΐου 2016

«Ζορίζονται» αλλά ψηφίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σοκ στους κυβερνητικούς βουλευτές προκάλεσε η ανακοίνωση της αποκρατικοποίησης ΔΕΚΟ. Θα είναι συμπαγής η πλειοψηφία των 153 εκτιμά το Μαξίμου.

Δεν είναι η «χιονοστιβάδα» των νέων φόρων που «αποσταθεροποιεί» τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής και τους καθιστά «απροστάτευτους» απέναντι στην σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης και σε όσα οι ίδιοι έλεγαν στο παρελθόν.

Είναι το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων στο οποίο με τις δικές τους ψήφους θα περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους για τα επόμενα 99 χρόνια και το οποίο η Ν.Δ χαρακτηρίζει ως «άνευ προηγουμένου εκποίηση εθνικής κυριαρχίας».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχοντας εισπράξει τις αντιδράσεις και τον σκεπτικισμό των βουλευτών επιχείρησε την Παρασκευή να τους διαβεβαιώσει πως ότι εντάσσεται στο ταμείο δεν σημαίνει πως πάει για ιδιωτικοποίηση και πως σε τελευταία ανάλυση η κυβέρνηση τους προχωρεί σε αξιοποίηση και όχι σε ξεπούλημα. Αν και στη συνέχεια ο ίδιος ομολόγησε «προφανώς και πωλήσεις θα γίνουν και ιδιωτικοποιήσεις».

Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Περιβάλλοντος ο οποίος επίσης στη Βουλή υποστήριξε πως πρόκειται για «ταμείο αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης . Οπως είπε ο κ. Σκουρλέτης η κυβέρνηση έχει διαφορετική προσέγγιση, με σαφείς καθαρούς και όρους και πρόσθεσε υπαινικτικά «Συζητάμε με τα χέρια πάνω στο τραπέζι και αυτό το αναγνωρίζει η αγορά».

Η έκδ
ηλη αμηχανία των βουλευτών και οι βεβαιότητες του Μαξίμου 

Η λίστα των ΔΕΚΟ και των φορέων που περνούν στο νέο ταμείο και τα αρχικά «βάλε- βγάλε» προκάλεσαν αμηχανία και αντιδράσεις στους κόλπους της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς λίγο πριν την τελική ψηφοφορία οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βλέπουν να καταρρέουν μέχρι και οι τελευταίες κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η κυβέρνηση για τους δημόσιους οργανισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του theTOC.gr, ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις των βουλευτών και κομματικών στελεχών όταν είδαν στο πολυνομοσχέδιο ότι στην λίστα των αποκρατικοποιήσεων εντάσσονται ο ΟΑΣΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ και η ΕΥΑΘ για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει ότι θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο κινητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες σε αυτήν την κατεύθυνση προεκλογικά.

Κάποιοι στο παρασκήνιο έκαναν λόγο για σημαντικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την αποκρατικοποίηση δημόσιων φορέων στρατηγικής σημασίας ενώ οι πιο ήπιοι ζητούσαν από το οικονομικό επιτελείο να είναι πιο οργανωμένο για να μην αναγκάζεται να αλλάζει τις λίστες με τους φορείς την τελευταία στιγμή.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του Γ.Σταθάκη στην Βουλή αλλά και ανακοίνωση του Μ. Μαξίμου στην οποία επαναλαμβάνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν πρόκειται για αποκρατικοποιήσεις φορέων κατά 100% αλλά για μειοψηφικά πακέτα και πως μόνο το 50% των εσόδων θα διοχετευθεί στο χρέος ενώ το υπόλοιπο 50% θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της οικονομίας σε αντίθεση με τις ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τροφοδοτούσαν μόνο το χρέος.
Τι εκτιμά η κυβέρνηση

Κύκλοι του Μ. Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να βρεθεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που στο' 90 του αγώνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα ψηφίσει τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου σημειώνοντας ότι «είναι συμπαγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών».

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο παρασκήνιο αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «μέχρι τώρα φάγαμε τον γάιδαρο τώρα που έμεινε η ουρά δεν πρόκειται να φύγει κανείς» καταγράφοντας την πρόθεση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος να ολοκληρώσει την ψήφιση των προαπαιτούμενων παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και φορέων για την επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών και των φορολογούμενων. Ήδη οι αγρότες έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις για το προσεχές διάστημα όπως επίσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Παράλληλα η κυβέρνηση προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από μια ενδεχόμενη υπερψήφιση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων από την ΝΔ έχει εξαπολύσει μετωπική επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτική η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη στη Βουλή την Παρασκευή που κατηγόρησε τη ΝΔ για «σαμποτάζ» και απουσία κάθε εναλλακτικής πρότασης. «Με αυτό το μείγμα νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού, με στοιχεία χουλιγκανισμού, δεν τιμάτε τις παραδόσεις του χώρου σας. Έχετε, όμως, υποστηρικτές τα ΜΜΕ με τις σχέσεις και τη διαπλοκή που κάνουν τη νύχτα μέρα» σημείωσε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.