Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Αγωνιά και Λαχτάρα για Ταμεία, Ασφαλιστικό


Η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ λέει όσα... δεν θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: «Ακόμη και αν καταργηθούν οι συντάξεις, το σύστημα θα παραμείνει ελλειμματικό...» .

«Ακόμη και αν καταργηθούν οι συντάξεις, το σύστημα θα παραμείνει ελλειμματικό…»

Ακόμη και αν καταργηθούν οι συντάξεις, τα Ταμεία θα καταρρεύσουν… Ζοφερές προβλέψεις για ανεργία μέχρι και 23% το 2020, σταδιακή διαρροή των αποθεματικών του ασφαλιστικού συστήματος ώς το 2016 και κορύφωση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας με έτος ορόσημο το 2044 περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της ΔΕΘ.



«Στοπ στη λιτότητα, αύξηση των μισθών, τόνωση της εγχώριας αγοράς με μείωση τιμών των καταναλωτικών αγαθών, στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στην εξυπηρέτηση και της εξωτερικής ζήτησης και, μακροπρόθεσμα, βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσω της επένδυσης στην τεχνολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση», είναι η συνταγή ανατροπής αυτών των ζοφερών προβλέψεων, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου, καθηγητή Σάββα Ρομπόλη.

2016, το έτος της κρίσης

«Ακόμη και αν καταργηθούν οι συντάξεις, το σύστημα θα παραμείνει ελλειμματικό, αν δεν ληφθούν μια σειρά από μέτρα…», εξήγησε. Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα, στις τωρινές συνθήκες, με τις ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων στα Ταμεία, την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και την παράλληλη μείωση των εισφορών, καταρρέει με ακρίβεια που μόνο οι αριθμοί μπορούν εντελώς ψυχρά να αποτυπώσουν. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, για να πληρωθούν οι συντάξεις το 2016, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει, εκτός από τις εισφορές και την κρατική χρηματοδότηση, να βρει πρόσθετους πόρους ύψους 950 εκατ. ευρώ, που αυξάνονται σε 1,4 δισ. ευρώ για το 2017 και 2,5 δισ. για το 2018.



Τα πράγματα δυσκολεύουν μετά το 2023 και η κατάρρευση ολοκληρώνεται το 2028, οπότε αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περίπου 380.000 «baby boomers» (η γενιά των γεννηθέντων μεταξύ 1946 και αρχών της δεκαετίας του ’60), που θα προστεθούν στα 3 εκατ. συνταξιούχων.



«Για να πάρουν σύνταξη άλλα 380.000 άτομα, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα χρειαστεί το 2023 πρόσθετους πόρους 3,8 δισ. και το 2028 περί τα 6,5 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Ρομπόλης. Ολα τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια για το Ασφαλιστικό κατόρθωσαν να μεταθέσουν το έτος της κρίσης κατά μόλις 24 μήνες (από το 2014 στο 2016). Η αύξηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών ασκούν μεγάλες πιέσεις στις αντοχές του συστήματος.



Για τη μάστιγα της ανεργίας, η έκθεση προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί σε 22%-23% το 2020 (1.150.000 άτομα), φυσικά με αρνητικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό, τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και συνολικά την ελληνική οικονομία, που διατηρεί επίπεδο ανεργίας μεγαλύτερο του 1.000.000 ατόμων επί μία δεκαετία.

Δραματική επιδείνωση

Η επιδείνωση είναι δραματική, αν σκεφτεί κανείς ότι το διάστημα 2010-2013, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 20% ή 930.000 άτομα, ενώ στο ίδιο διάστημα ο μέσος πραγματικός μισθός συρρικνώθηκε κατά 21% έναντι του 2009.



«Για να γίνει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, δηλαδή να έχουμε 700.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, χρειάζεται το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8% ετησίως», ανέφερε ο κ. Ρομπόλης, θυμίζοντας ότι από το 2010 μέχρι το 2013 οι μισθωτοί στην Ελλάδα έχασαν ουσιαστικά 30 δισ. ευρώ.



Για το θέμα της συγχώνευσης των Ταμείων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα δεν είναι αν θα είναι ένα ή τρία τα Ταμεία, αλλά πώς θα είναι οργανωμένα και τι παροχές θα δίνουν…».



Για την απελευθέρωση των απολύσεων, τονίστηκε ότι σε άλλες χώρες, όπως αυτές του ευρωπαϊκού Βορρά, υπάρχει μεγαλύτερο επιτρεπόμενο όριο, αλλά εκεί οι άνεργοι επανεντάσσονται ταχύτατα στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, που το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων είναι πολύ υψηλό. «Με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕ, σήμερα δεν παίρνει ταμείο ανεργίας ούτε ένας στους δέκα άνεργους Ελληνες», επισημάνθηκε.

Στο… εδώλιο η πράξη «6»

Στο μεταξύ μόλις χθες πληροφορήθηκε η διοίκηση της ΓΣΕΕ ότι στις 2 Οκτωβρίου θα επισκεφθεί τη χώρα μας κλιμάκιο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, μαζί με δύο νομικούς «για να μας βοηθήσουν να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την πράξη «6″, βάσει της οποίας μεταφράζονται σε μέτρα οι μνημονιακές δεσμεύσεις. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα είναι υποχρεωτικά εκτελεστή από την ελληνική διοίκηση», τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.