Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Κλείνει η υπηρεσία email που χρησιμοποιούσε ο Σνόουντεν



Με μια ανακοίνωση αποκαλυπτική για το επίπεδο ανελευθερίας του λόγου που επικρατεί στις ΗΠΑ, ο ιδιοκτήτης της Lavabit, 
της εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες κρυπτογραφημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ανακοίνωσε ότι προτιμά να κλείσει την εταιρεία του παρά να γίνει συνεργός σε εγκλήματα κατά του αμερικανικού λαού.


Η ανακοίνωση στην αρχική σελίδα της Lavabit
Μεταξύ των περίπου 350.000 χρηστών που υπολογίζεται πως έχει η Lavabit, πιστεύεται πως είναι και ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Από έναν λογαρισμό της επικοινώνησε τουλάχιστον σε μία περίπτωση ο Σνόουντεν με δημοσιογράφους, για να τους προσκαλέσει σε συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο της Μόσχας, το διάστημα που αναζητούσε άσυλο μεταξύ διαφόρων χωρών.

Η ανακοίνωση του ιδιοκτήτη της Lavabit, Λέινταρ Λέβισον, που φέρει ημερομηνία 8 Αυγούστου, αναφέρει τα εξής:

Αναγκάστηκα να πάρω μια δύσκολη απόφαση: να γίνω συνεργός σε εγκλήματα κατά του αμερικανικού λαού ή να αφήσω πίσω μου δέκα χρόνια σκληρής δουλειάς, κλείνοντας τη Lavabit. Μετά από σοβαρή ενδοσκόπηση, αποφάσισα να αναστείλω τη λειτουργία της. Μακάρι να μπορούσα να μοιραστώ μαζί σας τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφασή μου. Δεν μπορώ. Νιώθω πως πρέπει να ξέρετε τι συμβαίνει - το πρώτο άρθρο του Συντάγματος υποτίθεται ότι εγγυάται την ελευθερία μου να μιλήσω σε καταστάσεις όπως η παρούσα. Δυστυχώς το Κογκρέσο έχει περάσει νόμους που λένε το αντίθετο. Ετσι όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να μοιραστώ την εμπειρία μου από τις τελευταίες έξι εβδομάδες, αν και έχω κάνει τις απαιτούμενες αιτήσεις δύο φορές.

Τι θα συμβεί τώρα; Έχουμε ήδη αρχίσει να ετοιμάζουμε τα έγγραφα που χρειάζονται για να συνεχίσουμε τη μάχη υπεράσπισης του Συντάγματος στο Εφετείο. Μια ενδεχόμενη ευνοϊκή απόφαση θα μου επέτρεπε να ξαναλειτουργήσω τη Lavabit ως αμερικανική εταιρεία.

Η εμπειρία με δίδαξε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: χωρίς δράση από το Κογκρέσο ή χωρίς ισχυρό δικαστικό προηγούμενο, θα απέτρεπα με κάθε τρόπο οποιονδήποτε να εμπιστευθεί προσωπικά του δεδομένα σε μια εταιρεία με φυσικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση καταλήγει σε πρόσκληση υποβολής χρηματικών δωρεών προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της δικαστικής διαμάχης που θα ακολουθήσει.

Το διάστημα των έξι εβδομάδων στο οποίο αναφέρεται ο Λέβισον συμπίπτει με την περίοδο από την αποκάλυψη ότι ο Σνόουντεν κρυβόταν πίσω από τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ σε βάρων των χρηστών του διαδικτύου. Μερικά από τα ντοκουμέντα που διέρρευσε ο Σνόουντεν δείχνουν πως οι Google Inc, Microsoft Corp και άλλοι μεγάλοι πάροχοι έχουν υποχρεωθεί να βοηθήσουν τις υπηρεσίες πληροφοριών να συγκεντρώσουν email και άλλα δεδομένα για τους χρήστες τους.

Παρόμοιες πιέσεις είναι σαφές πως ασκήθηκαν και προς την πλευρά της Lavabit, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι υπηρεσίες κρυπτογράφισής της προσέφεραν προστασία στον φυγά που αποτελεί εσχάτως επίκεντρο της αμερικανικής διπλωματίας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δήλωση του Λέβισον δείχνει πως βρίσκεται σε ισχύ διαταγή αποσιώπησης. Δικηγόροι λένε ότι μια τέτοια διαταγή μπορεί να συνοδεύει κάποιο αίτημα που αποτελεί μέρος ενός μεγάλου φάσματος αιτημάτων για πληροφορίες. Η κυβέρνηση μπορεί να αναζητεί κρυπτογραφημένες εκδοχές της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Σνόουντεν, άλλες πληροφορίες γι' αυτόν, τα τεχνικά μέσα για να αποκρυπτογραφήσει τα μελλοντικά email του ή αυτά άλλων πελατών ή βασικές πληροφορίες για όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της Lavabit.

Το κλείσιμο της υπηρεσίας φαίνεται πως ίσχυσε άμεσα, καθώς το Electronic Frontier Foundation (ίδρυμα για τις διαδικτυακές ελευθερίες) αναφέρει πως πολλοί χρήστες έχασαν την πρόσβαση σε πολύ σημαντικές γι'αυτούς πληροφορίες, που δεν τις είχαν μεταφέρει αλλού, εκτός από τα αρχεία της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας.

"Όλα αυτά μας λένε το ίδιο πράγμα: σχεδόν τίποτε απ' ό,τι κάνουμε στο Ίντερνετ δεν μπορεί να προστατευθεί από την αδιακρισία και την κατασκοπεία της κυβέρνησης", δήλωσε ο Μάικλ Ράτνερ, ένας αμερικανός δικηγόρος ο οποίος είχε εργαστεί για τον ιστότοπο WikiLeaks, σύμμαχο του Σνόουντεν. "Για να μιλάμε ιδιωτικά, οι συναντήσεις θα πρέπει να γίνονται σε μεγάλα πάρκα με πυκνή κάλυψη από δένδρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.