Τί σημαίνει για τον Έλληνα καταναλωτή η επιβολή πλαφόν;
Ως «δικλείδα ασφάλειας» που θα αποτρέψει να βρεθούν η Ελλάδα και η Ευρώπη ξανά αντιμέτωπες με τις καταστάσεις που βίωσαν τον Αύγουστο του 2022, όταν οι διεθνείς τιμές ου φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αναμένεται να λειτουργήσει ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών που αποφάσισαν χθες οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας μετά από διαπραγματεύσεις σχεδόν 9 μηνών.
Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για την ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility) και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες.
Ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες. Η δε διάρκεια ισχύος του καθορίσθηκε για έναν χρόνο, έως τον Φεβρουάριο του 2024.
Ποια είναι η πρακτική αξία του μηχανισμού; Διασφαλίζει πως τουλάχιστον έως τον Φεβρουάριο του 2024 η ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς δεν θα ξεπεράσει τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και πως δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο που είχαμε στις 26 Αυγούστου 2022, όταν η τιμή του TTF βρέθηκε στα 345 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, που αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Απλά για να δοθεί μια τάξη σύγκρισης αρκεί να αναφέρουμε πως στις 26 Αυγούστου 2021 η τιμή του TTF ήταν στα 28 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Σήμερα είναι σχεδόν τετραπλάσια και διαμορφώνεται στα 106 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
Τί σημαίνει για τον Έλληνα καταναλωτή η επιβολή πλαφόν; Πως δεν θα αντιμετωπίσει ξανά καταστάσεις όπως αυτή του Αυγούστου 2022, όταν στο χρηματιστήριο ενέργειας η μεσοσταθμική χονδρεμπορική τιμή βρέθηκε στα 436,53 ευρώ τη μεγαβατώρα, έχοντας μάλιστα την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 αναρριχηθεί στο ρεκόρ των 697,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η μεσοσταθμική χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας δεν θα ξεπεράσει ξανά τα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα και πως ακόμη και εάν επικρατούν ακραίες συνθήκες το κόστος του φυσικού αερίου και συνακόλουθα το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής θα είναι διαχειρίσιμο.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας για το διάστημα των 19 ημερών του Δεκεμβρίου η μέση τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας διαμορφώνεται στα επίπεδα των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για την ίδια περίοδο του Νοεμβρίου ήταν στα 205,86 ευρώ. Η μέση τιμή είναι σε ένα μήνα υψηλότερη κατά περίπου 45%.
Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στις ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο που θα ανακοινώσουν σήμερα οι προμηθευτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.