Όλοι γνωρίζουμε ότι έρχεται μια στιγμή κάθε γυναίκας που μπαίνει στην εμμηνόπαυση. Αυτή η περίοδος συνοδεύεται με πολλές αλλαγές στη διάθεση αλλά και το σώμα της.
Παρόλο που λίγοι το ξέρουν, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στους άνδρες και ονομάζεται ανδρόπαυση. Το πότε θα συμβεί αυτό σε κάθε άνδρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως και οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται. Διαβάστε παρακάτω για μια πλήρη ανάλυση του τι είναι φυσιολογικό αλλά και μύθους σχετικά με την κατάσταση αυτή.
Η επιστημονική εξήγηση της ανδρόπαυσης
Οι αλλαγές αυτές είναι ορμονικές και είναι φυσιολογικό να συμβούν σε κάθε άνδρα. Η ανδρική κλιμακτήριος περιλαμβάνει την μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, την έλλειψη ανδρογόνων αλλά και τον υπογοναδισμό όψιμης έναρξης. Παράλληλα με τις διαταραχές αυτές επέρχεται μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης αλλά και της γενικότερης ευεξίας που νιώθει το άτομο.
Οι έρευνες για το φαινόμενο αυτό ξεκινούν από το μακρινό 1939 και αναφέρουν ότι οι άνδρες ναι μεν βιώνουν την κατάσταση αυτή, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ότι οι γυναίκες. Φαίνεται να είναι πιο ύπουλος καθώς έχει πολύ αργή εξέλιξη και περίεργα συμπτώματα όπως η μειωμένη λίμπιντο, η ευερεθιστότητα, η κατάθλιψη, η εξάντληση, διαταραχές ύπνου και μνήμης και άλλα.
Υπάρχει μια «διαμάχη» ανάμεσα στους ερευνητές παγκοσμίως για το κατά πόσο πρέπει να υφίσταται αυτός ο όρος ή όχι. Το εθνικό σύστημα της Βρετανίας δεν την αναγνωρίζει ως κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα μιας πολύ πρόσφατης έρευνας του 2020 από Αμερικανούς ερευνητές (American College of Physicians) έκαναν τους ειδήμονες να συστήσουν στους γιατρούς να χορηγούν στους ασθενείς τους τεστοστερόνη σε όσους πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθούν και άλλα συμπτώματα όπως αυτά που περιεγράφηκαν παραπάνω.
Πως εκδηλώνεται η ανδρική κλιμακτήριος
Για πολλούς η κλιμακτήριος είναι συνυφασμένη με εξάψεις σε άνδρες και γυναίκες. Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Το 2018, η Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία (Endocrine Society) αποφάνθηκε πως τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός άνδρα μειώνονται κατά 1% περίπου κάθε έτος μετά τα 40. Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο επιπολασμός της ανδρόπαυσης φτάνει το 5% σε άνδρες της ηλικιακής ομάδας 70-79 ετών.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα συμπτώματα εκδηλώνονται τόσο αργά που κάνουν γιατρούς και ασθενείς να θεωρούν ότι σχετίζονται με άλλες παθήσεις.
Πόσο διαρκεί η ανδρική κλιμακτήριος και πως θα την καταλάβετε
Είναι μια κατάσταση που μόλις ξεκινήσει δεν έχει ακριβή ημερομηνία λήξης. Το πόσο διαρκεί η ανδρική κλιμακτήριος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Δείτε παρακάτω πως θα την αναγνωρίσετε:
- Εμφάνιση αναιμίας που δεν σχετίζεται με άλλη πάθηση
- Μειωμένη ενέργεια
- Απώλεια όρεξης για σεξ
- Στυτική δυσλειτουργία
- Χαμηλή οστική πυκνότητα και απώλεια ύψους
- Απότομες αλλαγές στον μυϊκό όγκο
- Αύξηση βάρους χωρίς αλλαγή στη διατροφή
- Διαταραχές στον ύπνο, συνήθως με έκδηλη υπνηλία
- Απότομο ξύπνημα τη νύχτα με εφίδρωση
- Γυναικομαστία
- Τριχόπτωση
- Yπογονιμότητα
- Αλλαγές στον τόνο της φωνής
- Αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του και ίσως σε ακραίες μορφές κατάθλιψη
Για να αποκλειστεί κάθε άλλος κίνδυνος συσχέτισης με πιο σοβαρές ασθένειες, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας πλήρης και εξονυχιστικός αιμοτολογικός και καρδιακός έλεγχος. Τυπικές εξετάσεις αίματος θα υποδείξουν αν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Στη συνέχεια ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει θεραπεία με τεστοστερόνη.
Είναι φυσιολογικές οι εξάψεις στους άνδρες;
Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Οι εξάψεις στους άνδρες είναι πιθανό να συμβούν όπως άλλωστε και στις γυναίκες. Αυτό που πρέπει να καταγραφεί από τον ασθενή είναι η ύπαρξη κάποιας ασθένειας. Για παράδειγμα, η λήψη κορτιζόνης, οιστρογόνων δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο θυροειδής, η κίρρωση ήπατος, το νεφρωσικό σύνδρομο, η μεγαλακρία και άλλες καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν τις μετέπειτα εξετάσεις του ασθενούς.
Ακόμη, πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, στεφανιαίας νόσου, υπνικής άπνοιας και προβλημάτων στον προστάτη, γιατί μπορεί να αλληλοεπιδράσουν αρνητικά μεταξύ τους, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.
Αναφορικά με τον σεξουαλικό τομέα, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει κάποια φάρμακα για τη βελτίωση της ποιότητας της στύσης αλλά και την επιμήκυνση της διάρκειας της. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 60-70% σε ηλικίες άνω των 70 πάσχει από στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη απόδοση στον ερωτικό τομέα.
Πως αντιμετωπίζονται οι εξάψεις σε άνδρες
Καθώς πρόκειται για μια φυσική κατάσταση, δεν υπάρχει κάποια επιβεβλημένη ανάγκη για άμεση θεραπεία με την ευρεία έννοια του όρου. Ωστόσο, αν ο ασθενής επιμένει και το χρειάζεται μπορεί να μπει σε ένα πρόγραμμα Ιατρικής Αντιγήρανσης. Έτσι, η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει λύσεις όπως:
- Βελονισμό
- Ομοιοπαθητική
- Βότανα ή άλλες υπερτροφές για την αύξηση των ανδρογόνων
- Εξειδικευμένη άσκηση με βάρη για την αύξηση ή τη διατήρηση της μυϊκής μάζας στο σώμα
- Ορμονοθεραπεία με ενέσεις ή μέσω αλοιφής
- Προσαρμοσμένο πρόγραμμα διατροφής για διατήρηση του σωματικού βάρους
- Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιχνοστοιχεία, μέταλλα, ωμέγα-3 και τροφές με αντιγηραντικές ιδιότητες
- Συνεδρίες με ψυχολόγο για το ψυχολογικό κομμάτι της θεραπείας
Όμως, η γήρανση είναι μια φυσική εξέλιξη που συμβαίνει σε όλα τα ανθρώπινα όργανα όπως και στο δέρμα και θα συμβεί είτε το θέλουμε είτε όχι. Όλα τα παραπάνω είναι απλά κάποια μέτρα για να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία και όχι για να ανατραπεί ή να σταματήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.