Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Έρχεται στην Αθήνα o θρύλος της σύγχρονης κουβανέζικης μουσικής Alfredo Rodríguez

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς μουσικούς της γενιάς του, ένας σολίστας που φέρνει τη μεγάλη κουβανέζικη παράδοση στο σήμερα, ένας πιανίστας από τον οποίο η τζαζ σκηνή έχει προσδοκίες

O προτεινόμενος για Γκράμι περίφημος Κουβανός πιανίστας, συνθέτης, ενορχηστρωτής και παραγωγός Αλφρέντο Ροντρίγκεζ με το υπέροχο τρίο του έρχονται να συστηθούν στο κοινό της Αθήνας και την σκηνή του Half Note Jazz Club από 15 έως 18 του μηνός.

Γεννημένος στην Αβάνα και προερχόμενος από μουσική οικογένεια, ο χαρισματικός Αλφρέντο αποτέλεσε ένα πραγματικό παιδί- θαύμα που σπούδασε κλασσική μουσική και πιάνο στο ξεχωριστό Conservatorio Amadeo Roldán και το Instituto Superior de Arte της Κούβας. 

Όχι όμως απλώς δεν έμεινε ένας καλός πιανίστας στριμωγμένος στα στενά όρια της χώρας του, αλλά απολαμβάνει -από την Αμερική πια- μια διεθνή καριέρα, φήμη και προοπτικές που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν.

Τη ζωή του όμως και την μεγάλη του αγάπη για την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό, επηρέασε πολύ η πρώτη ακρόαση του περίφημου δίσκου του Κοντσέρτου της Κολωνίας του μεγάλου Κιθ Τζάρετ όπως είναι βέβαιο και πολλών ακόμα ανθρώπων! 

Ο θαυμασμός για τον Αμερικανό πιανίστα και συνθέτη της τζαζ σε συνδυασμό με το μεγάλο μουσικό του ταλέντο, τον οδήγησαν σε ευφάνταστους και πολύ δημιουργικούς πιανιστικούς συνδυασμούς με τους οποίους προσπάθησε να συνδυάσει την επιρροή του, από τον Στραβίνσκι ή τον Μπαχ με την τζαζ, αλλά και την Κουβανική μουσική παράδοση.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο στη ζωή του Ροντρίγκεζ εμφανίζεται μια ακόμα σαρωτική προσωπικότητα: ο θρύλος Κουίνσι Τζόους τον συνάντησε στο φεστιβάλ του Moντρέ το 2006, διέκρινε τις σημαντικές ικανότητές του και του πρότεινε να μετακομίσει στην Αμερική, ώστε να έχουν μία πιο στενή συνεργασία.

Μετά από πολλή σκέψη, τελικά το 2009, θα αποδεχτεί την μουσική πρόσκλησή του να μεταναστεύσει στην Αμερική και όντως με παραγωγό τον Τζόουνς, θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “Sounds of Space”, το οποίο έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία. Στο αμέσως επόμενο δισκογραφικό του εγχείρημα “The Invasion Parade”, πάλι με την υπογραφή του Κουίνσι, θα συμμετάσχουν, ανάμεσα σε άλλους, η Esperanza Spalding και ο τραγουδιστής/master περκασιονίστας Pedrito Martinez. Ο δίσκος αυτός είναι το απόσταγμα των μουσικών αναμνήσεων και βιωμάτων του Aλφρέντο από την Κούβα και έκανε τόση αίσθηση, ώστε προτάθηκε για Grammy.

Θα ακολουθήσουν ακόμη τρία σπουδαία προσωπικά του άλμπουμ, πάντα με την συνδρομή του θρύλου Κουίνσι στην παραγωγή. Φέτος, συμπληρώνονται 13 χρόνια από την μετεγκατάστασή του στην Αμερική και ο σύντομος "απολογισμός" αναφέρει πως ο Ροντριγκεζ έχει ήδη καταξιωθεί σαν headliner στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ τζαζ του κόσμου (από το Mοντρέ και το North Sea Jazz μέχρι τα Umbria Jazz και Jazz à Vienne), έχει κερδίσει γενναιόδωρες φιλοφρονήσεις (κάποιοι τολμούν να συγκρίνουν το παίξιμο του με τον Μπιλ Έβανς και τον Τελόνιους Μονκ), έχει καθιερώσει το δικό του χαρακτηριστικό μουσικό ύφος.

Στις πολυαναμενόμενες λοιπόν παραστάσεις του από την Παρασκευή 15 μέχρι και την Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου, στο Half Note θα έχει πλάι του δύο εξαίρετους Κουβανούς μουσικούς, τον μπασίστα Γιαρέλ Χερνάντεζ και τον ντράμερ Mικαελ Ολιβέρα.

Παρασκευή & Σάββατο στις 22:00.

Κυριακή & Δευτέρα στις 21:30.

Τιμές εισιτηρίων: A’ Ζώνη σε τραπέζι 30€. Β’ Ζώνη σε τραπέζι 25€. Μπαρ ορθίων 20€

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.