Στο προεδρικό μέγαρο κατέφθασαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, προκειμένου να παραστούν στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το επίσημο δείπνο ήταν προγραμματισμένο για τις 20.30 στο Προεδρικό Μέγαρο, και μετά την προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ακολούθησαν οι αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων.
Παρόντες είναι: ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με την σύζυγό του Αντρη, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φρανσουά Παρλί.
Η Επανάσταση βρήκε επίσης απήχηση στη Ρωσία, με πολλά δημοσιεύματα στα περιοδικά της εποχής. Στις παραδουνάβιες περιοχές συμμετείχαν στην εξέγερση υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και ρώσοι αξιωματικοί. Κορυφαίοι Ρώσοι ποιητές αφιέρωσαν ποιήματα στον αγώνα των Ελλήνων. «Εξεγέρσου, ω Ελλάδα, ξεσηκώσου», έγραφε ο Αλεξάντρ Πούσκιν. Έλληνες με στενές σχέσεις με τη ρωσική άρχουσα τάξη, όπως ο Υψηλάντης και ο Καποδίστριας, ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στον αγώνα. Οι μεγάλες δυνάμεις επέδρασαν καταλυτικά στο διπλωματικό και το στρατιωτικό πεδίο. Η παρέμβασή τους στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου υπήρξε καθοριστική για την τελική επικράτηση των Ελλήνων».
Πρίγκιπας Κάρολος: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!
Με μια συγκινητική αντιφώνηση, ο Πρίγκιπας Κάρολος αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στην Ελλάδα.
Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η πατρίδα των προγόνων του. «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος «Δικαία των Εθνών» από το Ισραήλ» τόνισε.
Μισούστιν: Βαθιές οι ρίζες Ελλάδας - Ρωσίας
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας με τη σειρά του εξήρε τις σχέσεις και τις βαθιές ρίζες των δύο χωρών επισημαίνοντας την καθοριστική συμβολή της χώρας του στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που παρέθεσε προς τιμήν τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν εκφώνησε την αντιφώνησή του.
Στην ομιλία του, εξήρε τις σχέσεις των δύο κρατών και τις βαθιές τους ρίζες, τονίζοντας ότι η Ρωσία συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
Ο κ. Μισούστιν ευχαρίστησε εγκάρδια για την φιλοξενία για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Οθωμανική αυτοκρατορία επισημαίνοντας ότι η Ρωσία «συνέβαλε τα μέγιστα για την απελευθέρωση της Ελλάδας και βοηθήσαμε σε κρίσιμες στιγμές».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε στην αντιφώνησή του, ότι «στρατιώτες μας πολεμούσαν δίπλα δίπλα. Βρέθηκαν στο μακεδονικό μέτωπο, στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πλάι με τους Έλληνες αντάρτες».
Ο κ. Μισούστιν έκανε λόγο για βαθιές ρίζες και σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες ξεκινούν από το Βυζάντιο. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις κοινές πολιτιστικές αξίες και την βαθιά αμοιβαία συμπάθεια των λαών των δύο κρατών, τις σχέσεις φιλίας και αλληλοκατανόησης.
Δια χειρός Λαζάρου το μενού
Οι πληροφορίες όλο το προηγούμενο διάστημα αναφέρουν πως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε τον βραβευμένο με αστέρι Michelin Λευτέρη Λαζάρου να επιμεληθεί το μενού που θα γευθούν οι υψηλοί προσκεκλημένο.
Η σφυρίδα -σήμα κατατεθέν των επίσημων δείπνων της Προεδρίας κατά το παρελθόν- αποκλείστηκε και οι προσκεκλημένοι θα γευθούν γεύσεις «ταπεινές» και μαζί καθαρές, ατόφιες, από την ελληνική θάλασσα. Το καλωσόρισμα είναι ένα μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.