Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

«Βόμβα» κοροναϊού στο κέντρο της Αθήνας Ετοιμάζονται για το νέο lockdown

Καθώς ο έλεγχος της πανδημίας ξέφυγε, με τα κρούσματα του κοροναϊού να αυξάνονται καθημερινά και τα κρεβάτια στις ΜΕΘ να λιγοστεύουν συνεχώς από ανθρώπους που δίνουν άνιση μάχη, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για lockdown στην Αττική.

Σε κόκκινο συναγερμό παραμένει η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, αφού η χώρα μας βρίσκεται πλέον σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της μάχης της με τον κοροναϊό. Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους πως η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας κρέμεται σε μία λεπτή κλωστή και είναι η αυστηρή τήρηση ή μη των μέτρων που ήδη έχουν επιβληθεί.

Άπαντες πλέον, είτε πρόκειται για κυβερνητικά στελέχη, είτε για επιστήμονες παραδέχονται πως η κατάσταση είναι δύσκολη. Πολλοί έχουν φτάσει, δε, να κάνουν ανοιχτά λόγο για γενικευμένο lockdown -τουλάχιστον- σε επίπεδο Περιφερειών.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μιλώντας στον Alpha, έκανε λόγο για κρίσιμες στιγμές. Βέβαια έσπευσε να ρίξει τους τόνους αναφορικά με ένα νέο lockdown λέγοντας πως πρέπει να δοκιμασθούν όλα τα διαθέσιμα μέτρα, ώστε να μην πάμε σε ένα σκληρό, οριζόντιο «λουκέτο» που πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί σήμερα να σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα, ωστόσο αυτό ήταν αναμενόμενο από το πρωί, όταν ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για 243 κρούσματα στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ της Λέσβου. Τελικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση τα κρούσματα στο ΚΥΤ ήταν 184, οπότε εν μέρει ήταν λογικό να υπάρξει «έκρηξη» κρουσμάτων.

Έτσι, η προσοχή δεν στρέφεται τόσο στα 453 κρούσματα της σημερινής ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, αλλά στις δυο περιοχές που δίνουν 358 από το σύνολο. Πρόκειται για την Αττική, η οποία «φλέγεται» και από σήμερα ισχύουν νέα μέτρα και περιορισμοί.

«Βόμβα» κοροναϊού στο κέντρο της Αθήνας

Οι επιστήμονες μιλούν ανοιχτά για lockdown στην Αττική, με τον Νίκο Σύψα να αναφέρει, μιλώντας σήμερα στο MEGA, πως είναι η μοναδική λύση για να μην ξεφύγει η πανδημία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο είναι οι ομάδες του πληθυσμού που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα. Η πρώτη είναι οι μετανάστες, καθώς ζουν πολλά άτομα μαζί σε σπίτια και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τηρήσουν τους υγειονομικούς κανόνες. Η δεύτερη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι. Σε αυτή την ομάδα το πρόβλημα προκύπτει από τους οικείους τους, καθώς κολλούν από μέλη της οικογένειάς τους.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει πια άλλη επιλογή παρά μόνο τον περιορισμό της κυκλοφορίας σε πιο γενικευμένο βαθμό, και στο τέλος να έρθει και ο αποκλεισμός της Αττικής.

Πριν το lockdown αναμένεται να έρθει μεγαλύτερος περιορισμός της κίνησης, με το sms που γνωρίζαμε.


«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στην Αττική είναι πολύ δύσκολη. Οι αρχές βάζουν κάθε μέρα στο μικροσκόπιο τους αριθμούς περιοχή, περιοχή και σίγουρα προβληματίζει αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό φορτίο σε Κυψέλη, τα Πατήσια και Σεπόλια. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών Έλληνες και μετανάστες δηλώνουν ότι φοβούνται ωστόσο σε αρκετά σημεία όπως π.χ στις στάσεις λεωφορείων όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική, τα μέρα δεν τηρούνται. Ακόμα, «κόκκινες» περιοχές θεωρούνται τα Πετράλωνα, το Περιστέρι, η Πλατεία Αττικής, το Φάληρο και η Καλλιθέα.



Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, καθώς εάν δεν καταγραφεί σε σημαντικούς δείκτες (όπως είναι ο αριθμός νέων κρουσμάτων, διασωληνώσεων και νοσηλειών) που «καθρεφτίζουν» τη δυναμική του SARS-CoV-2, τότε η επιβολή πιο ασφυκτικών μέτρων είναι επιβεβλημένη.

Την προσοχή όλων στις επόμενες ημέρες έστρεψε και ο κ. Σύψας ο οποίος, μιλώντας στον ANT1, ξεκαθάρισε πως οι υγειονομικές αρχές περιμένουν να δουν αν αποδώσουν και εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν. «Θα δούμε τις επόμενες ημέρες γιατί περιμένουμε να δούμε αν αποδώσουν τα νέα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για «lockdown» σε πλατείες
Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει σχέδιο για ιδιότυπο «lockdown» σε πλατείες και πάρκα, ως έσχατο μέσο για την αποφυγή του συνωστισμού πολιτών και για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της διασποράς του κοροναϊού που είναι σε ισχύει από σήμερα.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε στη ΓΑΔΑ σύσκεψη με αντικείμενο την εφαρμογή των νέων οδηγιών συνάθροισης έως εννέα ατόμων. Η ΕΛ.ΑΣ. θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους και θα επιβάλει τα αντίστοιχα πρόστιμα, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η λήψη μέτρων αντίστοιχων με εκείνα του περασμένου Μαρτίου.
Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:
  • Ομάδες έκτακτου αποσυγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.
  • Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.
  • Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.
  • Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.
  • Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.
  • Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν οινοπνευματώδη μετά τις 12.


Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία
Την ανάγκη παρεμβάσεων ώστε να λειτουργήσουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, προειδοποιώντας ότι στην Αττική οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και γεμίζουν επικίνδυνα.

«Ελάχιστες είναι οι κενές κλίνες που έχουν απομείνει στην Αττική» σημειώνει, ενώ υπογραμμίζει ότι «σε λίγο θα δούμε διασωληνωμένους ασθενείς με κοροναϊό να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους με άλλα περιστατικά, ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής».

Καταγγέλλει, δε,  ότι οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό στις ΜΕΘ είναι περισσότεροι από όσους ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, «σήμερα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονται 86 ασθενείς με κοροναϊό και ένα διασωληνωμένο ύποπτο κρούσμα» που αναμένει τα αποτελέσματα του τεστ.

«Γεμίζουν τα κρεβάτια στην Αττική»
Ειδικότερα η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει : «Οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό, στις ΜΕΘ, είναι περισσότεροι σήμερα, από όσους ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Νοσηλεύονται 86 ασθενείς με κοροναϊό και ένα ύποπτο κρούσμα. Σήμερα μιλήσαμε με τα νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ για περιστατικά κοροναϊού.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι πάνω από το χθεσινό αριθμό που έδωσε ο ΕΟΔΥ. Επίσης το ίδιο και το Σαββατοκύριακο. Δεν κατανοούμε γιατί δίνονται διασωληνωμένοι και όχι αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ. Γι αυτό βλέπουμε και τις μεγάλες αυξομειώσεις από ημέρα σε ημέρα. Μας προετοιμάζουν για διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

«Οι κλίνες ΜΕΘ γεμίζουν επικίνδυνα ειδικά στην Αττική.  Χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ. Σε λίγο θα δούμε διασωληνωμένους ασθενείς με κοροναϊό να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους με άλλα περιστατικά του ιού, ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής».

Νοσηλευόμενοι ανά νοσοκομείο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονται 86 ασθενείς με κοροναϊό ενώ ένας ασθενής που θεωρείται ύποπτο κρούσμα είναι διασωληνωμένος. Ανά νοσοκομείο οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι:

  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 24 Ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Κλίνες κενές 0. Ετοιμάζουν να ανοίξουν μια νέα ΜΕΘ.
  • ΣΩΤΗΡΙΑ:  23 Ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Κλίνες κενές 4.
  • ΑΤΤΙΚΟ: 8 Ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Κενές κλίνες 3.
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: 7 ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Κενές κλίνες 1.
  • ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 8 Ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Κενές κλίνες 2.
  • ΑΧΕΠΑ: 7 Ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Κενές κλίνες 18.
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 3 Ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Επίσης νοσηλεύεται ένα ύποπτο κρούσμα διασωληνωμένο. Κενές κλίνες 10.
  • ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ : 1 Ασθενής νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Κενές κλίνες 5.
  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: 4 Ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Κενές κλίνες 3.
  • ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: 1 Ασθενής νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Κενές κλίνες 7.
Νοσοκομεία που έχουν κλίνες ΜΕΘ χωρίς περιστατικά
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα νοσοκομεία που έχουν κλίνες ΜΕΘ χωρίς περιστατικά είναι τα εξής:

  • ΡΙΟ: Δεν νοσηλεύεται κανείς σε ΜΕΘ. Κενές κλίνες 5,
  • ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ:Δεν νοσηλεύεται κανείς σε ΜΕΘ. Κενές κλίνες 4.
  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Δεν νοσηλεύεται κανείς σε ΜΕΘ. Κενές κλίνες 8.
  • ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Δεν νοσηλεύεται κανείς σε ΜΕΘ. Κενές κλίνες 6.
  • ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Δεν νοσηλεύεται κανείς σε ΜΕΘ. Κενές κλίνες 4.
«Δεν ξέρω αν θα αντέξει το σύστημα»
Η Ειρήνη Μικροβασίλη, Γενική Υγειονομικός, Υπεύθυνη Μονάδας COVID Νοσοκομείο «Σωτηρία» μίλησε στο MEGA αναφορικά για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και τον ιό που είναι πλέον «πιο επιθετικός».

Δραματική προειδοποίηση των ειδικών για τις ΜΕΘ που γεμίζουν επικίνδυνα και τον ιό που έχει γίνει πλέον «πιο επιθετικός».

«Πολύ πιο επιθετικός από ότι ήταν μέχρι τον Ιούνιο» υπογράμμισε η κυρία Μικροβασίλη μιλώντας στην εκπομπή Live News.

Ερωτηθείσα πως δρα πλέον ο κοροναϊός, η κυρία Μικροβασίλη σημείωσε: «Τα συμπτώματα ήταν πολύ πιο ελαφριά, αντιμετωπιζόταν πιο εύκολα, βλέπουμε πλέον ραγδαία επιδείνωση σε μικρές ηλικίες, 45 ετών και άνω. Ο ιός δεν κάνει διαχωρισμούς, είναι πιο επιθετικός. Εμείς που το βιώνουμε καθημερινά έχουμε φτάσει στα όριά μας».

Η Γενική Υγειονομικός και υπεύθυνη Μονάδας Covid στο Νοσομείο «Σωτηρία», έκανε λόγο για «πολύπλοκες καταστάσεις».

«Το ένα μετά το άλλο τα όργανα μπορούν να αρχίσουν να έχουν πρόβλημα και καταλήγουν σε μια πολυοργανική ανεπάρκεια και η κατάληξη είναι ο ξαφνικός θάνατος», σημείωσε.

«Στο διάστημα του Σεπτεμβρίου, υπάρχουν κι ασθενείς που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ένα ιστορικό ελεύθερο», πρόσθεσε ενώ προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά.

«Και στις μονάδες και στις κλινικές. Είχαμε ξεκινήσει με 2 μονάδες, πλέον έχει ανοίξει κι άλλη, κλινικές και μονάδες είναι γεμάτες. Δεν ξέρω αν θα αντέξει το σύστημα σε τόσο μεγάλη συρροή κόσμου».



Η κατάσταση στην Ελλάδα
Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ με τον αριθμό να προκαλεί σοκ. Συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκαν 453 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στη χώρα, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στα 25 κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, προστίθενται 2 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων στα 27.

Για ακόμη μια μέρα η Αττική φλέγεται με 174 κρούσματα, ωστόσο για πρώτη φορά δεν είναι η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα, αφού 184 μετράει η Λέσβος, όλα από το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.

Πολύ ψηλά, με 18 κρούσματα, βρίσκονται τα Τρίκαλα.

Αναλυτικά:

  • 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
  • 174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων αναφέρει ταξίδι στη Χαλκιδική)
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 κρούσματα στην  Π.Ε. Αρκαδίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 184 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων εκ των 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Πάνω από 15.000 τα κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες, ενώ 2.618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


Επιπλέον, 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, οι θάνατοι στη χώρα μας ανέρχονται 346, αφού στους 344 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, προστέθηκαν και 2 ακόμα νεκροί. Πρόκειται για μία ηλικιωμένη και έναν 25χρονο από το Μπαγκλαντές.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 


Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.