Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Γρ. Ζαριφόπουλος: Θέλουμε να φέρουμε το κράτος στο έξυπνο κινητό

Η Ευρωπαϊκή Silicon Valley βρίσκεται στην Εσθονία. 
Αυτό το "νεοσύστατο" μικρό κράτος, που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τη "μακρινή" δεκαετία του ’90 έθεσε ως στόχο να γίνει η πιο εξελιγμένη ψηφιακά χώρα της Ευρώπης. Και το κατάφερε. 


Σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά, η εκμάθηση κώδικα αποτελεί βασικό μάθημα στα σχολεία της ενώ η χώρα είναι πρώτη στη λίστα των κρατών μελών της ΕΕ με βάση τις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει το Δημόσιο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου στην Εσθονία παρέχονται on-line, δηλαδή χωρίς ουρές, εκνευρισμό και καθυστερήσεις.
Οι πολίτες ψηφίζουν διαδικτυακά, ενώ κάθε πολίτης έχει ψηφιακή ταυτότητα και υπογραφή.

Αυτά όμως συμβαίνουν στη... μακρινή Εσθονία, όπου μόνο τρεις πράξεις δεν γίνονται ηλεκτρονικά, ο γάμος, το διαζύγιο και η μεταβίβαση ακινήτων, το τελευταίο για λόγους ασφάλειας.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Τα στοιχεία για το πού βρίσκεται σήμερα η χώρα με βάση τον δείκτη ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας είναι απογοητευτικά. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση στους 27, στον δείκτη DESI, μπροστά από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα καταφέρει να ακολουθήσει την 4η βιομηχανική επανάσταση ή θα παραμείνει ψηφιακά αναλφάβητη και θα χάσει και αυτό το "τρένο". "Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει και θαύματα δεν γίνονται. Η Ελλάδα δεν μπορεί από τη μια ημέρα στην άλλη να καταφέρει αυτό που έχει επιτύχει η Εσθονία και η Μεγάλη Βρετανία στην πάροδο τόσων ετών", σημειώνει μιλώντας στο Capital.gr ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο οποίος άφησε την επαγγελματική του καριέρα σε πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Google, για να αναλάβει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για την ψηφιακή στρατηγική και την προσέλκυση επενδύσεων, σε έναν τομέα που βρίσκεται στα σπάργανα στην Ελλάδα.

Αυτό από μόνο του, δηλαδή η μετάβαση του ίδιου από τον ιδιωτικό τομέα όπου έκανε καριέρα, στο Δημόσιο, είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή, με τον ίδιο να την χαρακτηρίζει ως "τη μεγαλύτερη πρόκληση" που έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής στην επαγγελματική του πορεία. "Χωρίς καμία αμφιβολία είναι η πιο ενδιαφέρουσα πρόκληση, γιατί είναι η πιο σημαντική καθώς έχει να κάνει με πράγματα που αφορούν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας".

Και από τα παιδιά, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, από τα νεογνά ξεκίνησε το crash test της ψηφιακής "επανάστασης" στην Ελλάδα. Εδώ και λίγες ημέρες η δήλωση των νεογέννητων γίνεται εντός του μαιευτηρίου. Τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα (αν είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας). Επιπλέον, θα κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.

Δεν μπορούμε να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία
Αρκεί όμως μόνο αυτό; Η προφανής απάντηση είναι όχι. "Είναι μια αρχή και μια μικρή νίκη", συμπληρώνει ο ίδιος. Σε αυτές τις μικρές νίκες, που θα έχουν άμεσο αντίκρισμα στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων στις σχέσεις τους με το Δημόσιο βασίζεται και ο σχεδιασμός που έχει γίνει μέχρι στιγμής στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. "Πρέπει να υλοποιήσουμε πολλά μικρά έργα όπως αυτά αποτυπώνονται στη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με υπεύθυνους έργων και με κλειστές ομάδες που θα έχουν εμπειρογνώμονες, νομική υποστήριξη -σε αρκετά έργα θα απαιτηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις- και θα εστιάσουν στην απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την ψηφιοποίησή τους. Δεν μπορούμε να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία, πρέπει πρώτα να απλοποιήσουμε τη διοικητική διαδικασία”, τονίζει ο κ. Ζαριφόπουλος.

Ο βασικός στόχος όμως πριν από τις μικρές ή μεγάλες νίκες στον δρόμο για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας είναι "πού θέλουμε να πάμε και πώς θέλουμε να φθάσουμε εκεί” σημειώνει ο ίδιος. "Πώς θα ψηφιοποιήσουμε το κράτος, ποιες είναι αυτές οι δράσεις που θα υλοποιήσουν αυτούς τους στόχους και πώς θα εκπαιδεύσουμε τους πολίτες", συμπληρώνει.

Εν αρχή είναι η ψηφιακή ταυτότητα σε μια χώρα όπου οι πολίτες της χαρακτηρίζονται στα συστήματα του Δημοσίου με διαφορετικούς τρόπους, όπως ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, αριθμός ταυτότητας, κλπ. "Όλα αυτά θα αλλάξουν με τις νέες ταυτότητες, την ψηφιακή υπογραφή και τον ‘ενιαίο αριθμό πολίτη’ που θα μας ακολουθεί σε όλο μας τον βίο, θα είναι μοναδικός και με αυτόν θα "ταυτοποιούμαστε” στα μητρώα του Δημοσίου” αναφέρει.

Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας 
Επίσης στα project που "τρέχει" το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι και η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για τον κάθε πολίτη. Εκεί θα συγκεντρώνεται όλο το ιατρικό ιστορικό, όπως οι διαγωνιστικές εξετάσεις, στοιχεία που θα είναι προσβάσιμα στον πολίτη ή στον γιατρό του. Στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στη σύνδεση της τεχνολογίας με την Ιατρική εντάσσεται και η τηλεϊατρική. Άλλο έργο επίσης που σχετίζεται με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας αφορά στη δικαιοσύνη όπου δίκες και καταθέσεις μαρτύρων θα μπορούν να γίνονται μέσω τηλεσυνεδριάσεων. Στην ψηφιοποίηση εντάσσεται και το εκπαιδευτικό βιογραφικό, όπου όλα τα πτυχία, τα απολυτήρια αλλά και η επάρκεια στις ξένες γλώσσες θα γίνουν ψηφιακά.

"Κοιτάμε πολλά και διαφορετικά πράγματα που έχουν να κάνουν με γεγονότα ζωής όπως η εγγραφή στην πρώτη εκπαιδευτική βαθμίδα. Οι συναλλαγές με τις τράπεζες και πώς μπορεί το πιστωτικό ίδρυμα να "τραβάει” συγκεκριμένα στοιχεία από τη φορολογική δήλωση του πολίτη, με τη συγκατάθεση του πάντα, προκειμένου να του παράσχει π.χ. δάνειο”, συμπληρώνει.

Όλα αυτά είναι μικρά βήματα προκειμένου η Ελλάδα να πλησιάσει ψηφιακά τον μέσο όρο της Ευρώπης. Αν θα γίνουν όλα αύριο; Ο κ. Ζαριφόπουλος είναι σαφής. Αυτή η τεκτονική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη. "Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα, αλλά αυτά που θα υλοποιήσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια, θα μας επιτρέψουν να προσεγγίσουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης. Και αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση” αναφέρει. "Η χώρα και οι πολίτες της είναι ώριμοι για αυτήν την αλλαγή".

"Ο κόσμος την τελευταία τετραετία κατάλαβε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε ότι θα παίζει ο ζουρνάς και θα χορεύουν οι αγορές. Αυτό μας κόστισε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια και ο κόσμος κατάλαβε πως αρκετά πια με τους μαθητευόμενους μάγους. Ο μόνος τρόπος να βελτιώσουμε τη ζωή μας είναι βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους και με σκληρή δουλειά, οργανωμένα και μεθοδικά, να τους πετυχαίνουμε", τονίζει με έμφαση.

"Εκτός από την ωριμότητα της κοινωνίας υπάρχει και η πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση", σημειώνει. "Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της χώρας βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού και υπάρχει ρητή λαϊκή εντολή να γίνουμε επιτέλους ένα σύγχρονο κράτος", τονίζει.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το αντικείμενο που επέδρασε καταλυτικά στο πώς αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης τη δύναμη της τεχνολογίας είναι… το κινητό. "Το κινητό μας έχει κάνει πιο ώριμους γιατί μας έχει κάνει να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα. Η στόχευση μας λοιπόν είναι να φέρουμε το κράτος στο έξυπνο κινητό. Αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλο αυτό το έργο θέλει υπομονή, μεθοδικότητα, προγραμματισμό και μικρά βήματα", αναφέρει.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και ξένες επενδύσεις 
Σύμφωνα με τον ίδιο ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα ανοίξει τον δρόμο και για ξένες επενδύσεις. "Ένας επενδυτής θέλει να βάλει τα λεφτά του σε ένα κράτος το οποίο είναι σύγχρονο, αποδοτικό, με μεγάλη διαφάνεια όπου να μπορεί να διεκπεραιώσει τις συναλλαγές του διαδικτυακά και να βρει προσωπικό με τις σχετικές δεξιότητες", αναφέρει. "Γι' αυτό και είναι πολύ ψηλά στον σχεδιασμό μας η κατάρτιση των πολιτών προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες", τονίζει. 
Για τα μεγάλα ψηφιακά έργα όπως το 5G, τα χαρακτηρίζει μονόδρομο, σημαντικό κομμάτι του παζλ του ψηφιακού μετασχηματισμού ενώ αναφέρει πως το σχετικό φάσμα συχνοτήτων θα δημοπρατηθεί έως το τέλος του 2020.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.