Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

31 Οκτωβρίου H “Μέρα των Νεκρών” στου Ψυρρή

Οι Αθηναίοι μεταμφιέζονται για τη μεγάλη μεξικανική γιορτή του "Día de Muertos
Ο εορτασμός της Ημέρας των Νεκρών, ο οποίος έχει κηρυχτεί Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO, ξεκινάει στις 31 Οκτωβρίου και κορυφώνεται στις 2 Νοεμβρίου 


και είναι για τους Μεξικάνους πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο αναμένουν κάθε χρόνο με λαχτάρα, καθώς πιστεύεται ότι τότε επιστρέφουν οι ψυχές των αγαπημένων τους που έχουν πεθάνει, για να επισκεφτούν τους δικούς τους.   

Σύμφωνα με το ispania.gr, o εορτασμός αυτής της μέρας απαιτεί αφοσίωση και πολύ μεράκι. 

Η μεξικανική αντίληψη για το θάνατο συνδυάζει το σεβασμό και τη στοργή για τους αποθανόντες αλλά, συγχρόνως, και μια φοβερή αίσθηση του χιούμορ, που φτάνει μέχρι και τη σάτιρα. 

Είναι μια μέρα για να «περάσουμε καλά» με τους νεκρούς μας, να τους θυμηθούμε, να θυμηθούμε όσα κάναμε και δεν κάναμε γι' αυτούς και με αυτούς, σε ένα περιβάλλον που συμβάλλει σε μια ευχάριστη και απελευθερωτική αίσθηση αναπόλησης.   

Ο Σύλλογος Μεξικανών Καλλιτεχνών και Διανοουµένων στην Ελλάδα "BALAM", µε την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού και σε συνεργασία µε το Αλικο Cafe και τα µέλη της µεξικανικής κοινότητας, οργάνωσε για πέµπτη συνεχή χρονιά την Ηµέρα των Νεκρών στην Αθήνα.

 Η Περσινή παρέλαση των νεκρών στους δρόµους του Ψυρρή έγινε µε συνοδεία µουσικής ενώ στο κάλεσμα τονίζονταν πως η συμμετοχή γινόταν με μεταμφίεση του μεξικανικού σκελετού και όχι κάποια σε αποκριάτικο στυλ Halloween. 
Δείτε φώτο από την περσινή οργάνωση που έκαναν. 

Φέτος από χτες 18/10/17 ετοιμάζονται πυρετωδώς


 Τι είναι η γιορτή
Οι Αμερικανοί αυτές τις ημέρες γιορτάζουν το Halloween. Δεν είναι όμως οι μόνοι. 

Οι Μεξικανοί ξεσαλώνουν επίσης, γιορτάζοντας την ίδια περίοδο «Την ημέρα των νεκρών», από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου, μια γιορτή, μάλιστα, οπoυ έχει κηρυχτεί και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO. Η ημέρα αυτή τιμήθηκε και στην Αθήνα, με μία εντυπωσιακή γιορτή.


 Τι μεταδίδει η Ινώ Κλώσση

«Ολοι και όλοι τους 500, οι περισσότεροι μετανάστες στην Ελλάδα τιμούν την τόσο σημαντική ημέρα για εκείνους, μαζί με όλους εμάς τους υπολοίπους».

Το τελετουργικό έχει ως εξής:

«Ποιήματα, μεξικάνικοι χοροί, μάσκες, γιατί τις μάσκες σε αυτή τη γιορτή τις φτιάχνουν μόνοι τους οι συμμετέχοντες αφού αποτελεί σήμα κατατεθέν της ''Ημέρας των Νεκρών'' και στο τέλος η τρελή παρέλαση στους δρόμους του Ψυρρή!». 


Οι Μεξικανοί πιστεύουν ότι το τριήμερο της γιορτής επιστρέφουν οι ψυχές των αγαπημένων τους που έχουν πεθάνει, για να επισκεφτούν τους δικούς τους. 

Ο εορτασμός αυτής της μέρας απαιτεί αφοσίωση και πολύ μεράκι. Η μεξικανική αντίληψη για το θάνατο συνδυάζει το σεβασμό και τη στοργή για τους αποθανόντες αλλά, συγχρόνως, και μια φοβερή αίσθηση του χιούμορ, που φτάνει μέχρι και τη σάτιρα. Αλλωστε αυτή είναι και η ιδιαιτερότητά της. 

Οι Μεξικανοί δεν θυμούνται τους νεκρούς τους πενθώντας τους, αλλά ως ένα  χαρμόσυνο γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίζεται με χιούμορ, στα όρια της σάτιρας, όπως τονίζει ο Φερνάντο Σαντόβαλ Φλόρες, πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα. 









Πηγή & φώτο lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.