Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Ποιον έλληνα σκηνοθέτη είχαν θεωρήσει νεκρό και του έκαναν τα «40» ενώ ζούσε;



Ο Νίκος Κούνδουρος αν δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο θα μπορούσε να ήταν ήρωας ταινίας. Αγέρωχος, επιβλητικός, Κρητικός παλιάς κοπής, έφαγε τη ζωή με το κουτάλι βγαίνοντάς συνήθως νικητής. 

Πώς τα κατάφερνε; Συχνά απορούσε και ο ίδιος. Ποτέ δεν ακολούθησε τους κανόνες της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Ποτέ δεν συνεργάστηκε με σταρ. Και όμως, θεωρείται από τους τελευταίους μεγάλους Έλληνες σκηνοθέτες.

Οι φήμες τον θέλουν να γεννήθηκε δύο φορές. Μία «βιολογική» στις 15 Δεκεμβρίου του 1926 στην Αθήνα. Και μία «γραφειοκρατική». Η μητέρα του επειδή είχε δύσκολη εγκυμοσύνη ήρθε με τον πατέρα του στην Αθήνα όπου και γέννησε. Αλλά ως Κρητικοί μέχρι το κόκκαλο δεν δέχονταν να γεννηθεί το παιδί τους οπουδήποτε αλλού εκτός από τη γενέθλια γη τους. Έτσι τον τύλιξαν σε μια πάνα και επέστρεψαν στην Κρήτη, όπου τον έγραψαν στο Μητρώο Αρρένων του Αγίου Νικολάου τον Ιανουάριο του 1927.

Από ένα άλλο παιχνίδι της τύχης τα Χριστούγεννα του 1944 στα Δεκεμβριανά τον θεώρησαν νεκρό κάνοντάς του μάλιστα το μνημόσυνο αλλά και τα «σαράντα». Είχε τραυματιστεί με τρεις σφαίρες στο πόδι από ένα βρετανό στρατιώτη που τράβηξε τη σκανδάλη ενός πολυβόλου Hotchkiss. Στο νοσοκομείο, όπως ήταν ξανθός και γαλανομάτης, τον πέρασαν για Εγγλέζο. Έτσι γλίτωσε την εκτέλεση. Εκείνη η εποχή ήταν πολύ σκληρή. Έκανε απότομα τα παιδιά άντρες. Και φυσικά ήταν αδιανόητο να ασχοληθεί κάποιος με την τέχνη.



Από τη Μακρόνησο στη «Μαγική Πόλη»

Η οικογένειά του ήταν αστική. Ο ίδιος παραδέχονταν ότι μεγάλωσε σαν αρχοντόπουλο. Ο πατέρας του, Ιωσήφ, εργαζόταν ως δικηγόρος και ήταν πολιτικός του Βενιζέλου. Η μητέρα του, Πόπη, ήταν κόρη του εισαγγελέα και συμβούλου της Επικρατείας Νικόλαου Γιαλαμάκη. Είχαν μερίδιο σε ένα μεγάλο πυρηνελαιουργείο της περιοχής που αποτέλεσε την κύρια πηγή της ευμάρειάς τους. Ο πατέρας του είχε αδυναμία στις βυζαντινές εικόνες. Στο γιο του άρεσε να τις «διορθώνει». Έτσι ο μικρός Νίκος βρέθηκε ανακατεμένος με χρώματα και πινέλα. Κάτι που τον οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών όπου σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική. Είχε άλλα δύο άδερφια. Το μεγαλύτερό του, Ρούσσο, που έγινε γιατρός και το μικρότερό του, Γιώργο, που ήταν γεννημένος μπον βιβέρ. Τον Νίκο Κούνδουρο μετά τη ζωγραφική τον ενδιέφερε η αρχιτεκτονική. Η ζωή όμως, είχε διαφορετικά σχέδια για εκείνον.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.