Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Βενεζουέλα: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση φθάνουν σε κρίσιμη συμφωνία

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κατέληξαν δειλά σε συμφωνία το Σάββατο, 
στους τομείς της εκλογικής διαδικασίας και της εξωτερικής βοήθειας, στο πλαίσιο του ειρηνευτικού διαλόγου που προωθεί το Βατικανό, αν και οι συμφωνίες που επετεύχθησαν απέχουν κατά πολύ από τα αρχικά αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Οι σύμμαχοι του Προέδρου Nicolas Maduro θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αφήσουν τους ξένους δωρητές να παρέχουν τρόφιμα και φάρμακα στη χώρα που έχει πληγεί από την κρίση και να εργαστούν προς την ορισμό νέων επικεφαλής για την αρχή εθνικών εκλογών, κάτι το οποίο, όπως αναφέρει η αντιπολίτευση, ευνοεί τον Maduro.

«Συμφωνούμε στην προώθηση σεβαστής πολιτικής δράσης», δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Jorge Rodriguez, ανακοινώνοντας τη συμφιλιωτική κοινή δήλωση μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ίδιος πρόσθεσε «Το κοινό καλό είναι πάνω από τις θεμιτές διαφορές μας».

Η σταθερή παρακμή της οικονομίας του έθνους της OPEC και η αυξανόμενη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το αίτημα για δημοψήφισμα εναντίον της κυβέρνησης Maduro οδήγησε τόσο τους διπλωμάτες του Βατικανού όσο και εκείνους των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο διαλόγου στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου στις 6 Δεκεμβρίου, σε αντίθεση με την κόκκινη γραμμή της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει τις συνομιλίες εάν η κυβέρνηση δεν προκήρυσσε δημοψήφισμα ανάκλησης της κυβέρνησης Maduro και δεν απελευθέρωνε πάνω από 100 φυλακισμένους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Θα εργαστούν από κοινού για τον ορισμό δύο νέων μελών για το πενταμελές εκλογικό διοικητικό συμβούλιο, το οποίο τον περασμένο μήνα απέρριψε την προσπάθεια της αντιπολίτευσης για ανάκληση της κυβέρνησης και οδήγησε σε κλιμάκωση του πολιτικού αδιεξόδου της χώρας.

Σημειώνεται παράλληλα ότι η κυβέρνηση με το να επιτρέπει την ξένη βοήθεια αναγνωρίζει ξεκάθαρα την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει Βενεζουέλα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να εξασφαλίσουν το γεύμα της ημέρας.

Εντούτοις, από την άλλη πλευρά, αντί να γίνει ρητή αναφορά στην απελευθέρωση περισσότερων από 100 φυλακισμένων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, η κοινή δήλωση έκανε μια αόριστη αναφορά για την απελευθέρωση κρατουμένων – χωρίς να περιλαμβάνει ονόματα ή αριθμούς.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη διενέργεια νέων εκλογών για βουλευτές από την πολιτεία της Amazonas, που είχαν ανακληθεί από τις θέσεις τους με δικαστική απόφαση πέρυσι. Εκείνοι που ασκούν κριτική στον Maduro χαρακτήρισαν το συμβιβασμό του αυτό ως μια υπερβολικά γενναιόδωρη παραχώρηση.

Ο διάλογος χαιρετίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, κυρίως για τη συνύπαρξη των δύο πλευρών στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων. Μολοταύτα, ο σοβαρός κίνδυνος αποτυχίας των συνομιλιών δεν έχει αποφευχθεί, δεδομένης της κρεμάμενης συζήτησης περί δημοψηφίσματος.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.