Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ιμάμης διάβασε το Κοράνι μέσα από την Αγία Σοφία


ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΣΕ… ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ιμάμης διάβασε στίχους του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας στην αφιερωματική εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, TRT Diyanet, για το Ραμαζάνι, τον μήνα νηστείας των μουσουλμάνων. Η τελετή έγινε με αφορμή την πρωινή προσευχή των μουσουλμάνων, παρουσία του διευθυντή θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με δριμύτητα αυτή την κίνηση.

«Εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς –σημειώνει σε ανακοίνωσή του– είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες. Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού».

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αναγνώσθηκαν στίχοι του Κορανίου. Η πρώτη φορά ήταν στις 12 Απριλίου του 2015, με αφορμή την έκθεση «Η Αγάπη του Προφήτη» μέσα στην Αγία Σοφία. Κοινή πεποίθηση είναι ότι δεν πρόκειται για τυχαία κίνηση, αλλά είναι «απάντηση», μεταξύ άλλων, στην απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο διευθυντής θρησκευτικών υποθέσεων, Μεχμέτ Γκιορμέζ, τόνισε πως ο ίδιος πήρε ειδική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και ανέφερε πως «ένιωσε μεγάλη χαρά για το πρώτο σαχούρ (πρωινή αναγγελία προσευχής) στην Αγία Σοφία. Εδώ είναι ένας χώρος που έχει δημιουργήσει τόσους επιστήμονες, φιλόλογους και μεγάλες προσωπικότητες», πρόσθεσε. Η Αγία Σοφία, από το 1934, με απόφαση του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ, λειτουργεί ως μουσείο, όμως τα τελευταία χρόνια μερίδα ισλαμιστών πιέζει να λειτουργήσει ως τζαμί.

Το πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης με την ανάγνωση του Κορανίου θα προβάλλεται καθημερινά στις 2.00 τα ξημερώματα για 30 μέρες. Η εκπομπή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας, θα περιλαμβάνει προσευχές, αναγνώσεις του Κορανίου αλλά και συζητήσεις με θέμα «την αδελφότητα στο Ισλάμ, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και τη φιλανθρωπία». Υπενθυμίζεται ότι η άλλη Αγία Σοφία, της Τραπεζούντας, επί 52 χρόνια λειτουργούσε ως μουσείο, αλλά από τον Ιούλιο του 2012 οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια να λειτουργεί ως τζαμί!

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.