Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Φώφη Μουρατίδου που θυσίασε την αγάπη τις για την τέχνη (video)

Η αποτίμηση της συμβολής των γυναικών στην ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα είναι ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο αν αναλογιστούμε ότι πολλά από τα βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία εκλείπουν.


Επιπλέον, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ήταν οι ίδιες οι καλλιτέχνιδες που θυσίασαν την αγάπη τους για την τέχνη για χάρη της αισθηματικής ή οικογενειακής τους ζωής.

Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ορισμένες από εκείνες που η δραστηριότητά τους μας είναι γνωστή. Ανάμεσα σε αυτές η Φώφη Μουρατίδου η καλλιτέχνις, που επιθυμούσε διακαώς να πραγματοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το όνειρό της.

Δείγμα αυτού είναι ότι ξεκίνησε αυτοδίδακτη  και κατόπιν αποφάσισε,να σπουδάσει ζωγραφική στην Ελλάδα.  

Η δύναμη της θέλησής της έγινε ακόμη περισσότερο εμφανής όταν, προκειμένου να ξεπεράσει το σοβαρό εμπόδιο που έθεταν οι Ακαδημίες Τέχνης της Ελλάδος και να κάνει την δίκη τις επανάσταση ως νεαρή τότε φοιτήτρια.

Ο Αλέξανδρος Ιόλας στο πρόσωπο της διέκρινε το μοναδικό τις ταλέντο ο οποίος την είχε παρουσίαση τότε νεαρή  καλλιτέχνιδα στους κύκλους των μεγάλων galeri όσο εδώ αλά και στο εξωτερικό.

Μουρατίδου Φώφη

Γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Είναι αυτοδίδακτη. Η θεματογραφία της δουλειάς της περιστρέφεται γύρω από την ανθρώπινη μορφή.

Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε ατομικές εκθέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα από το 1968 έως και σήμερα 

















jimys stasinopoylos

1 σχόλιο:

  1. Εντυπωσιακή η δουλειά της.
    Μερικές φορές, από τα λίγα που έχω δει, αναγνωρίζω Μόραλη, άλλες Θεοτοκόπουλο, πολλές ιμπρεσιονιστές και όλες τις φορές μια ξεχωριστή δική της άποψη, πολύ γοητευτική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.