Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΑΓΑΝΑ

Αυτή την Καθαρά Δευτέρα, εντυπωσιάστε τους φίλους, τους αγαπημένους σας, τους καλεσμένους σας, με μια σπιτική λαγάνα φτιαγμένη από τα χεράκια σας!!
Είναι τόσο εύκολη στην παρασκευή της, όσο και νόστιμη.
Πραγματικά θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολα γίνεται

Για μια λαγάνα θα χρειαστούμε:
600-650 gr. αλεύρι ‘’μύλοι Αγίου Γεωργίου’’
(στην πορτοκαλί συσκευασία με την ένδειξη για ζυμωτό ψωμί)
27 gr. μαγιά ξηρή (3 φακελάκια των 9 γρ)
2 ποτήρια χλιαρό νερό
1 – 1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 – 1,5 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
λίγο σουσάμι
προαιρετικά λίγο γλυκάνισο
Στην πράξη:
Πρώτα απ΄ όλα ανάβουμε τον φούρνο σε πάνω-κάτω φωτιά και στους 180 βαθμούς.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη.
Ζεσταίνουμε ελάχιστα το νερό και το βάζουμε σ’ ένα μπολάκι, ρίχνουμε την μαγιά, ανακατεύουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε σιγά – σιγά στην λεκάνη με το αλεύρι. Μόλις υγρανθεί όλο το αλεύρι ρίχνουμε και το αλάτι.
Σ’ αυτή τη φάση μπορούμε να προσθέσουμε εάν θέλουμε λίγο σουσάμι ή και γλυκάνισο.
Ζυμώνουμε για λίγο –ίσως χρειασθεί ακόμη μια χουφτίτσα αλεύρι- και προσθέτουμε το λάδι. Ζυμώνουμε ώσπου να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το λάδι και κάνουμε την ζύμη μια μπαλίτσα. Σύνολο ζυμώματος περίπου 5 λεπτά.
Την βάζουμε στο κέντρο της λεκάνης και σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και μια πετσέτα – καλό είναι να βάλετε στα χείλη της λεκάνης μια ξύλινη κουτάλα και μετά το χαρτί και την πετσέτα, έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μέσα στο ζυμάρι και να κολλήσουν.

Τοποθετούμε την λεκανίτσα επάνω στην κουζίνα-δηλαδή εκεί που είναι οι εστίες.

Με την θερμοκρασία που έχει ήδη η κουζίνα είναι ο κατάλληλος χώρος για να ανέβει το ζυμάρι μας. Σε μισή ώρα είναι έτοιμο και αφράτο – αφράτο!!.


Βάζουμε σε μια οβάλ γάστρα ή σ’ ένα ορθογώνιο ταψί χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι.
Το απλώνουμε με τα δάκτυλά μας ώστε να πάει παντού προσέχοντας να είναι ίδιο το πάχος της σε όλα τα σημεία.

Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με σουσάμι και κάνουμε δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Με αυτό τον τρόπο δεν θα φεύγει το σουσάμι αλλά έχουμε και μια λαγάνα με παραδοσιακό σχέδιο. Επίσης κάνουμε μ’ ένα πιρούνι λίγες τρυπούλες κατά μήκος.


Βάζουμε την γάστρα στην πρώτη θέση από την κάτω μεριά του φούρνου και ψήνουμε πρώτα στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω φωτιά για 30 λεπτά.
Ανεβάζουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Μετά βγάζουμε την λαγάνα από το ταψί και την βάζουμε μόνη της επάνω στην σχάρα και ψήνουμε στον αέρα για 15 λεπτά ακόμη.
Σύνολο ψησίματος μία ώρα.

Έτσι θα ψηθεί απ’ όλες τις μεριές το ίδιο.


Την ξεφουρνίζουμε, την βάζουμε πάλι επάνω σε μια σχάρα για να στεγνώσει, την τυλίγουμε σε μια πετσέτα για να διατηρηθεί μαλακιά και μετά....... την τσακίζουμε μαζί με όλα τα σαρακοστιανά μας !

Στην φωτογραφίες βλέπετε το ψήσιμο που έχει η κάτω μεριά της λαγάνας.


καθώς επίσης και πόσο ψημένη είναι μέσα.

Με τις εναλλαγές της θερμοκρασίας καταφέρνουμε να μην έχει καθόλου υγρασία!!

Υλικά


- Περίπου 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
- 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
- 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
- 1 κ.σ. αλάτι
- 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- Λίγο σουσάμι


Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη κι αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 12 ώρες(Από το βράδυ).Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο ένα βαθούλωμα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και δύο κούπες χλιαρό νερό.


Ζυμώνουμε παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να δημιουργηθεί μία ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίζουμε σε μπάλες (όσες θέλουμε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλουμε να φτιάξουμε). Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιασθούν σε όγκο.


Πιέζουμε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε χοντρές πίτες. Στη συνέχεια τις βάζουμε στα ταψιά που θα βάλουμε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.


Πατάμε με τα δύο ακροδάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές ουλές σ' όλη την επιφάνεια. Τις αλείφουμε με λίγο νερό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι. Μετά τις βάζουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στους 200° Κελσίου για 15'-20'ανάλογα το μέγεθος της λαγάνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.