Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Μείωση συντάξεων με.... επίθεση στην αντιπολίτευση

«Επιχείρηση αντεπίθεση» από την κυβέρνηση μετά το ψαλίδι στο Ασφαλιστικό. Κατηγορεί την αντιπολίτευση και λέει ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις

Θρασύτατη επίθεση κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη για το Ασφαλιστικό.

Η κυρία Γεροβασίλη, τη στιγμή που:

οι νέες συντάξεις μειώνονται έως και 30%,
παραμένει ανοιχτό ακόμη και το θέμα της μείωσης των κύριων συντάξεων, ανάλογα με την απάντηση των δανειστών,
ψαλιδίζονται οι επικουρικές συντάξεις ώστε να μην υπερβαίνουν το 18% των συντάξιμων αποδοχών,

επέμεινε ότι οι συντάξεις δεν μειώνονται ούτε κατά ένα ευρώ, κατηγορώντας μάλιστα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως «παίρνουν το μέρος της τρόικας».

«Η κυβέρνηση με την πρόταση που κατέθεσε χθες για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ κύριες και επικουρικές συντάξεις. Και για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι βλέπουν προοπτική καθώς από το 2018, και με την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ, οι συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα τελευταία χρόνια που οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40% και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά 50%», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ και όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν την κυβερνητική εξουσία είχε φτάσει στα 863 ευρώ».

«Πού ήταν τότε ο κύριος Πλακιωτάκης και η κυρία Γεννηματά; Έχουν τελικά πολύ θράσος να κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος που διέλυσαν εκείνοι. Καλό θα ήταν να συστρατευθούν όλοι σε αυτόν τον αγώνα, τον εθνικό αγώνα και να μην παίρνουν διαρκώς το μέρος της τρόικας. Να σταματήσουν να δίνουν επιχειρήματα στους δανειστές και να απαντήσουν: Πρέπει να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές ώστε να αποφύγουμε τη μείωση; Ή πρέπει πάλι να πληρώσουν την κρίση τα συνήθη υποζύγια; Αυτό είναι το δίλημμα της περιόδου και εμείς το έχουμε απαντήσει. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πάλι από τη λάθος μεριά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
"Σύσταση" από Κομισιόν για πολιτική συναίνεση

Σημειώνεται ακόμη ότι το μεσημέρι της Τρίτης ο εκπρόσωπος της Κομισόν επιβεβαίωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παρελήφθη και αξιολογείται, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει στο συγκεκριμένο ζήτημα πολιτική συναίνεση, ανάλογη με αυτή που υπήρχε το 2015 στη Βουλή των Ελλήνων σε σημαντικά θέματα.
Οι αλλαγές που μειώνουν συντάξεις και αυξάνουν εισφορές

Βαρύς είναι ο λογαριασμός του νέου ασφαλιστικού, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε τη Δευτέρα στους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Η πρόταση της κυβέρνησης έγινε δεκτή με αρνητικά σχόλια από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ενώ σημαντικές ενστάσεις για ορισμένες διατάξεις (π.χ. αύξηση ασφαλιστικών εισφορών) φέρονται να έχουν και οι δανειστές.

Το κείμενο των 170 σελίδων απεστάλη το απόγευμα της Δευτέρας στους Θεσμούς, οι επικεφαλής των οποίων φτάνουν στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση στοχεύει στην κατάθεση του νομοσχεδίου περί τις 20 τρέχοντος μηνός, ώστε να ψηφιστεί το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου, ει δυνατόν χωρίς τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο υπουργός Εργασίας εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι δε θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις των σημερικών συνταξιούχων,παραδέχεται ότι οι δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου, δήλωσε ότι θα ζητήσει εκ νέου τη γνώμη των πολιτικών αρχηγών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση θα δώσει "πολιτική μάχη" για το ασφαλιστικό.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι αν οι Θεσμοί δεν δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα που θα φέρει έσοδα 450 εκατ. ευρώ, τότε ανοίγει ο δρόμος για περικοπές και στις κύριες συντάξεις, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.
Οι 18 βασικές αλλαγές του νέου ασφαλιστικού είναι οι εξής:

- Μείωση έως και κατά 30% των νέων συντάξεων.

- Για μεσαία εισοδήματα από 750 ευρώ, η μείωση των συντάξεων θα φτάσει στο 15%.

- Οι υψηλόμισθοι που έχουν καταβάλει τις μεγαλύτερες εισφορές θα είναι οι χαμένοι των αλλαγών.

- Προστασία στους νυν συνταξιούχους μέσω της προσωπικής διαφοράς μόνο έως τον Ιούλιο του 2018.

- Το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) και της κύριας.

- Η κύρια σύνταξη εξαρτάται από τις εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου, από τα χρόνια εργασίας και από το κλιμακούμενο ποσοστό αναπλήρωσης.

- Αυξάνονται οι εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη συνολικά κατά 1,5%, εκ των οποίων 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους.

- Σύσταση υπερταμείου με το όνομα ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) στο οποίο εντάσσονται όλα τα ταμεία: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ.

- Αύξηση εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες: 7,5% μηνιαία εισφορά για μια τριετία και από 1/12017 η εισφορά θα υπολογίζεται στο 20% επί του μηνιαίου εισοδήματος.

- Σταδιακή αύξηση εισφορών για τους αγρότες από το 7% που είναι σήμερα στο 20% έως το τέλος του 2019.

-Μειώσεις στα εφάπαξ, περίπου 10%.

- Μειώσεις στις επικουρικές ώστε να μην υπερβαίνουν το 18% των συντάξιμων αποδοχών

- Θεσπίζεται πλαφόν στην κύρια σύνταξη σε 2.300 ευρώ καθαράκαι σε 3.000 ευρώ καθαρά στις πολλαπλές συντάξεις. - Αυστηροποίηση και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τον Δεκέμβριο του 2019.

- Η κύρια σύνταξη θα προκύπτει από το σύνολο του εργασιακού βίου.

- Πέναλτι και για το ποσό της εθνικής σύνταξης στην περίπτωση πρόωρης σύνταξης.

- Η εθνική σύνταξη θα δίνεται ολόκληρη μόνο στην περίπτωση αναπηρίας άνω του 80%. Για μικρότερα ποσοστά, θα δίνεται το 70% ή και το 50%.

- Καταβάλλεται εθνική σύνταξη 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

- Δημιουργείται Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας των Ταμείων.

Κατεβάστε εδώ ολόκληρο το σχέδιο σε pdf

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.