Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

«ΥΠΟΓΡΑΦΗ»

Μια ιστορία για τη μοίρα των αφανών. Των ανθρώπων που ζουν στη σκιά, που δεν τους ξέρει κανείς αλλά όλοι ξέρουν το έργο τους! 
«Τι σημασία έχει η αλήθεια;. 


Αυτό που έχει σημασία είναι η ομορφιά», λέει ο αφανής Άγγελος. Μα πάνω απ’ όλα μια ιστορία αγάπης. Αγάπης αληθινής και άδολης που επέλεξε τη σκιά από το φως, που άντεξε στο χρόνο. Της αγάπης του Άγγελου για την Μαρία. 

Ένας θάνατος, μία έρευνα, ένα επτασφράγιστο μυστικό. Η «Υπογραφή» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου είναι μία ταινία που διακλαδίζεται μέσα στους λαβύρινθους του παρελθόντος εκεί όπου η αλήθεια χάνει τη σημασία της. Πως θα μπορούσε άλλωστε να τα βάλει με την ομορφιά αλλά πάνω απ’ όλα, με την αγάπη;



Η Μαρία Δήμου είναι μία διάσημη ζωγράφος η οποία πέθανε χωρίς ποτέ να διευκρινιστεί εάν αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε. 

Μια αναδρομική έκθεση προς τιμή της φέρνει την Άννα, μια νεαρή ιστορικό τέχνης μπροστά σε μια έρευνα για τη ζωή και το έργο της Δήμου. Ο Άγγελος, ο σύντροφος της ζωγράφου βοηθά την Άννα και την προμηθεύει με υλικό και πληροφορίες.

Η αγάπη του για τη Μαρία δεν έπαψε να υπάρχει και θεωρεί ως υποχρέωσή του να κάνει τα πάντα για την έκθεση. Η Άννα γοητεύεται από τη ζωή της Δήμου και προσπαθεί να την προσεγγίζει όσο γίνεται περισσότερο. 

Και δε θα αργήσει να φτάσει κοντά στο μεγάλο μυστικό που κρύβει ο Άγγελος.

Η ταινία κυλά μέσα από συνεχή φλας μπακ στο παρελθόν της κοινής ζωής της Μαρίας και του Άγγελου. Εδώ θα ήθελα να σταθώ στα εξαιρετικά ρακόρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου καθώς μεταπηδά από το παρόν στο παρελθόν. Έτσι η δράση κλιμακώνεται, το συσσωρευμένο μυστήριο της αρχής αρχίζει σιγά-σιγά να ξεδιαλύνεται. Παράλληλα εμβαθύνουμε στους χαρακτήρες και στην κοινή ζωή των δύο ηρώων. 

Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος δεν εκβιάζει τη δράση. Αφήνει το νήμα να ξετυλιχτεί αργά χωρίς να χάνει ούτε στιγμή το στόχο του, χωρίς να πλατειάζει (εκτός από την πρώτη μισή ώρα που ίσως θα έπρεπε να είναι πιο σύντομος), χωρίς να καταφεύγει σε εύκολες λύσεις και φτηνιάρικα κόλπα εντυπωσιασμού.

Η «Υπογραφή» είναι μια ταινία βυθισμένη στη μελαγχολία. Μια ταινία για την αγάπη που μένει μετέωρη. Για τη ματαιότητα της διασημότητας αλλά και την ανωτερότητα της αληθινής ζωής σε σχέση με την τέχνη. 



Γιατί σημασία έχει η τέχνη της ζωής, αυτή που διεκδίκησαν και κατέκτησαν η Μαρία και ο Άγγελος αφήνοντας πίσω τους το ψεύδος και επιλέγοντας να ζήσουν μακριά από όλα αυτά. Μέχρι τη στιγμή που ένας εκβιασμός θα τους φέρει μπροστά στο αδιέξοδο. 

Τη στιγμή που πρέπει να παρθεί μια μεγάλη απόφαση η οποία όπως κάθε μεγάλη απόφαση εμπεριέχει το στοιχείο του ρίσκου. Είναι η στιγμή που ο κάθε άνθρωπος πληρώνει το αντίτιμο. 

Και τότε το παρελθόν επανέρχεται αμείλικτο και απαιτητικό, τραυματίζει το παρόν και σκοτώνει το μέλλον. 

Τίποτε όμως δεν μπορεί να σκοτώσει την αγάπη η οποία ξεπερνά ακόμη και το θάνατο.

Στα θετικά της ταινίας προστίθεται η διακριτική μουσική επένδυση του Νίκου Κυπουργού και οι μεστές ερμηνείες του Γιώργου Χωραφά, της Μαρίας Πρωτόπαππα, της Αλεξίας Καλτσίκη και του Νίκου Κουρή.  


Η «Υπογραφή» προβάλλεται από την ερχόμενη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.