Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Προεκλογικός πόλεμος για τη Θράκη

Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιοποιώντας παλαιότερη συνέντευξη Σαμαρά, 
όπου χαρακτηρίζει τουρκική τη μειονότητα, ενώ η Ν.Δ. λέει ότι διαψεύστηκε η δήλωση και συνεχίζει την επίθεση στον Χριστόπουλο.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες, εκθέτοντας τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά για τις απόψεις του επί των μειονοτικών θεμάτων και κατηγορώντας τη Ν.Δ. για «ακραία εθνικιστικά παιχνίδια». Η δε κυβερνώσα παράταξη εμφανίστηκε με δύο «γραμμές» στην αντιπαράθεση. Από τη μια πλευρά, η Συγγρού κράτησε ψηλά τους τόνους, θέτοντας στο επίκεντρο τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Δημήτρη Χριστόπουλο, ενώ το Μαξίμου κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν την «πρέπουσα σοβαρότητα»,



Η συνέντευξη Σαμαρά

Η αξιωματική αντιπολίτευση έφερε στο φως συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο περιοδικό «Εποπτεία» από τον Ιανουάριο του 1989, στην οποία υποστήριζε ότι «υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη», κόντρα στα όσα υποστηρίζει σήμερα η Ν.Δ. Η Κουμουνδούρου κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις, να σταματήσει να κρύβεται και «να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ., για να συνεχίζει να παίζει αδίστακτα εθνικιστικά παιχνίδια, αλλά είναι ακόμα πρωθυπουργός της χώρας»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε μάλιστα για δεύτερη ημέρα το ζήτημα με τα στελέχη της Ν.Δ. και υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, Χασάν Χασάν και Οντέν Μουμίν, που έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στο εθνικιστικό μειονοτικό ευρωψηφοδέλτιο του DEB. «Αν και έχει περάσει ήδη μία μέρα, η Ν.Δ. δεν έχει πάρει ακόμα θέση» σημείωσε η Κουμουνδούρου, θέτοντας και το ζήτημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, «που είναι επίτιμος πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος και κάνει προεκλογικό αγώνα υπέρ του», ζητώντας και επ’ αυτού εξηγήσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό η Ν.Δ. επιχείρησε να διαψεύσει τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «δηλητηριώδες παιχνίδι με τα εθνικά θέματα», «ανοησίες» και «αυτοεξευτελισμό». Στην προσπάθειά της να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον, η Ν.Δ. εκμεταλλεύτηκε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» για μια δήλωση του 2004 του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», του οποίου προήδρευε τότε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δ. Χριστόπουλοος. Η Συγγρού ισχυρίστηκε ότι ο εν λόγω υποψήφιος «πριν μερικά χρόνια, καθύβριζε την Ελληνική Δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι ζει τον “Μακεδονικό της μεσαίωνα”, επειδή απέρριψε το αίτημα φιλοσκοπιανών εθνικιστών να ιδρύσουν στη Φλώρινα “Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού”». Σημείωσε δε πως προφανώς τις ίδιες απόψεις υπερασπίζεται και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι μεγάλα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν συντονισμένα, μιλούσαν χθες το πρωί για ενδεχόμενο απόσυρσης του Δημήτρη Χριστόπουλου. «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» έλεγαν επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε στον Alpha ότι «πέντε δηλώσεις έχει στείλει ο άνθρωπος διαψεύδοντας όσα του καταλογίζονται, αλλά έχουν θαφτεί». Σχολιάζοντας μάλιστα δημοσιεύματα για την ύπαρξη εσωκομματικού θέματος μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Βίτσα, είπε χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε τον μπάρμπα μου τον ψεύτη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στη Ν.Δ., χαρακτήρισε τις δικαιολογίες της επί της συνέντευξης Σαμαρά «αστείες» και την κατηγόρησε για «ένοχη σιωπή» σχετικά με τους υποψηφίους της στη Θράκη. «Τέρμα η υποκρισία. Οφείλουν να δοθούν απαντήσεις. Δεν μπορεί να παίζουν άλλο η Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς ακραία εθνικιστικά παιχνίδια», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά δε τις αιτιάσεις για τις δηλώσεις Χριστόπουλου ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με νόημα ότι «μέσα στις υπόλοιπες απαντήσεις που χρωστάει η Ν.Δ., περιμένουμε να μας δώσει και άλλη μία: Ποια είναι η θέση του κ. Σαμαρά για τη FYROM σήμερα. Επιμένει άραγε στα όσα υποστήριζε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη;» παραπέμποντας στις τότε εμπρηστικές του απόψεις.

Ο Σίμος σε άλλη γραμμή

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ακολουθώντας τη «γραμμή» Μεϊμαράκη. Απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές να αντιμετωπίσουν με την πρέπουσα σοβαρότητα το ζήτημα της Θράκης (ΑΝΤ1) και στράφηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ πιο ήπιους τόνους, μιλώντας για «απόπειρα φτηνού συμψηφισμού» σχετικά με τους νεοδημοκράτες υποψηφίους στη Θράκη. Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι «αστοχία σε επιλογές προσώπων μπορεί να υπάρξει», ενώ σχετικά με τις θέσεις Χριστόπουλου δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο και τεράστιο λάθος» να δίνονται εθνικά χαρακτηριστικά σε μια θρησκευτική μειονότητα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.