Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Ξέσπασε η αδερφή της 43χρονης – «Γιατί δεν έκαναν κάτι αφού άκουγαν καβγάδες;»

Περισσότερες από 8.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας το 2023

Το παράπονό της για όσους βγήκαν μετά τη γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα και δήλωσαν ότι άκουγαν καβγάδες ανάμεσα στη 43χρονη και τον 71χρονο που τη δολοφόνησε, εξέφρασε η αδελφή του θύματος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6», διερωτήθηκε γιατί δεν μίλησαν καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για το θύμα.

«Βγήκαν κάποιοι άνθρωποι κι είπαν κάποιες λεπτομέρειες που εγώ δεν της γνώριζα. Γιατί δεν έκαναν κάτι όσοι είπαν ότι άκουγαν τακτικά καβγάδες;», διερωτήθηκε.

Η αδελφή του θύματος περιέγραψε την κακοποίηση που δέχτηκε η άτυχη γυναίκα στα χέρια του 71χρονου. «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο που ήρθε η αδερφή μου να μείνει μαζί μας στη Σαλαμίνα, δεν την είχα δει να κακοποιείται. Αν σαν ζευγάρι είχαν διαφορές μέσα στο σπίτι τους, το οποίο ήταν μακριά από το δικό μας, δεν έχω εικόνα. Όσες φορές χρειάστηκε να είμαστε δίπλα της επειδή μας το ζήτησε, το κάναμε. Απορώ γιατί όσοι έλεγαν ότι άκουγαν τακτικά καβγάδες και φασαρίες δεν έκαναν κάτι. Πραγματικά απορώ», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μόνο της παράπονο ήταν πως ήταν ένας άνθρωπος που είχε μια άρνηση για εργασίες και αυτό επιβάρυνε τον οικονομικό προϋπολογισμό του σπιτιού. Η αδελφή μου ζούσε με το επίδομα αναπηρίας του παιδιού καθώς δεν ήταν δυνατόν να εργαστεί γιατί έπρεπε να είναι δίπλα στο παιδί της. Δεν είχε άλλα έσοδα. Βοηθούσαμε και εμείς και ο πατέρας του παιδιού. Της λέγαμε ‘πόσο θα συντηρείς μία κατάσταση που δεν έχει τέλος; Πόσο πια βρε κορίτσι μου να βοηθήσουμε κι εμείς οικονομικά; Έχεις δίκιο’ έλεγε η αδελφή μου. Ντρεπόταν προφανώς. Πιάσαμε να της πούμε ή να πάει να δουλέψει ή να σηκωθεί να φύγει. Πόσο ακόμα να διαιωνισθεί αυτό το ζήτημα. Στην προσπάθειά της να ξεκαθαρίσει την υπόθεση, πιστεύω ότι αν υπήρχε ήδη ένα πρόβλημα μεταξύ τους, διογκώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και του είπε να φύγει. Έγινε μετά το σοβαρό περιστατικό με τον ξυλοδαρμό την Παρασκευή και στη συνέχεια φτάσαμε εκεί που φτάσαμε», ανέφερε ακόμα η αδερφή της 43χρονης.

«Δεν θέλω να βγάλω την ουρά μου απ’ έξω, αλλά αν δω τον γείτονά μου να υποφέρει και βγω μετά το συμβάν και πω μία κουβέντα, πραγματικά καλύτερα να μην την έλεγα», κατέληξε.

Περισσότερες από 8.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας το 2023

Για το panic button και τη Γραμμή 15900, μίλησε η κ. Ζέφη Δημαδάμα στην εκπομπή της ΕΡΤ «NewsRoom», γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Έχουμε μία γυναίκα που έχει κακοποιηθεί πάρα πολλές φορές. Το θύμα δεν φταίει ποτέ. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, γιατί έχουμε ακούσει όλες αυτές τις ημέρες ότι την αγαπούσε πάρα πολύ, ότι ήταν παθιασμένος μαζί της. Η αγάπη δεν είναι βία, δεν είναι θάνατος. Είναι κάτι που πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Κάθε γύναια που φτάνει στο σημείο και σπάει τη σιωπή της δεν είναι καθόλου εύκολη απόφαση, γιατί ζει σε μία κακοποιητική σχέση που της δημιουργεί πάρα πολλά ζητήματα και πολύ φρένο», είπε αρχικά.

«Αυτό που έχουμε κάνει σε συνεργασία με το υπουργείο η επιμόρφωση των αστυνομικών για όταν φτάνει στην αστυνομία, γιατί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συμβουλέψουν, να κατευθύνουν και νσ στηρίξουν αυτές τις γυναίκες. Υπάρχουν 74 αστυνομικά τμήματα εξειδικευμένα για να ενδοοικογενειακή βία».

Ακόμα σημείωσε ότι όταν γίνει η καταγγελία έχουν ενεργοποιήσει και ξενοδοχεία που διαθέτουν δωμάτια δωρεάν στα θύματα μέχρι να φτάσουν στον ξενώνα. «Θα μπορούσε να είναι η γυναίκα μαζί με το παιδί της σε κάποιον ξενώνα ώστε να μην ξέρει ο θύτης που θα την αναζητήσει και να προλάβει και η ίδια να πατήσει και η ίδια στα πόδια της».

Έως σήμερα 1000 γυναίκες έχουν την εφαρμογή Panic Button στο κινητό τους τηλέφωνο ενώ 140 την έχουν πατήσει το κουμπί

Σχετικά με το panic button ανέφερε το πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του στην αποτροπή κακοποιητικών συμπεριφορών και τόνισε ότι έως σήμερα 1000 γυναίκες έχουν την εφαρμογή αυτή στο κινητό τους τηλέφωνο ενώ 140 την έχουν πατήσει το κουμπί.

Η κυρία Δημαδάμα δήλωσε ότι όλες τις φορές που κάποια γυναίκα πάτησε το κουμπί, οι αρχές έφτασαν στο σημείο και την προστάτευσαν. Ωστόσο, στην περίπτωση της 43χρονης στη Σαλαμίνα δεν πρόλαβε να το πατήσει. Επιπλέον, το panic button πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, γνωστοποίησε η κ. Δημαδάμα.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στη Γραμμή 15900, που παρέχει 24ωρη στήριξη για θέματα ενδοοικογενειακή βίας καθώς όπως είπε μόνο το το 2023 8.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η 6η γυναικοκτονία το 2023

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνα Δημογλίδου μίλησε στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» για το ζήτημα των γυκαικοκτονιών στην Ελλάδα.

Στην αρχή η κα. Δημογλίδου μίλησε για την γυναικοκτονία της 43χρονης στην Σαλαμίνα από τον 71χρονο σύντροφό της:

«Είναι η 6η γυναικοκτονία για το 2023, το 2022 είχαμε 13 γυναικοκτονίες. Δυστυχώς μία ακόμη γυναίκα δεν είναι κοντά μας κι από ότι φαίνεται έφυγε μετά από μία πολυετή κακοποίηση. Η ίδια η γυναίκα τον κατήγγειλε, υπήρχε λίγος χρόνος για να συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου. Για αυτό λέμε συνεχώς στις γυναίκες να ενημερώνουν εγκαίρως. H κακοποίηση δεν ξεκινάει με μία γυναικοκτονία. Υπάρχει συνήθως κλιμάκωση της βίας. Όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φθάνουν σε ένα αστυνομικό τμήμα ενημερώνονται και για τις δομές του υπουργείου Οικογένειας, ώστε να βρουν στέγη, νομική και ψυχολογική υποστήριξη. Τα περισσότερα θύματα όμως δεν επιλέγουν τις δομές και καταλήγουν σε σπίτια συγγενικών προσώπων».

Ειδικά για την υπόθεση της 43χρονης από την Σαλαμίνα η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ μίλησε και για το panic button που εγκατέστησε η αστυνομία στο θύμα, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.