Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 82 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ
Επί 7 ημέρες ο τέως μονάρχης νοσηλευόταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Υγεία», δίνοντας μάχη για τη ζωή του.
Η υγεία του ήταν ήδη κλονισμένη και ένα οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στο σπίτι του στο Κολωνάκι ήρθε να επιβαρύνει την κατάσταση.
Στο πλευρό του βρισκόταν σύσσωμη η οικογένειά του, τα παιδιά του, η σύζυγός του, Άννα Μαρία καθώς και οι αδερφές του που ταξίδεψαν από την Ισπανία.
Σημειώνεται ότι ο ίδιος έπαθε το οξύ εγκεφαλικό ενώ είχε προσβληθεί από κορονοϊό τον Ιανουάριο του 2022, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο με πνευμονία ενώ αντιμετωπίζει και κινητικά προβλήματα.
Ο Κωνσταντίνος Β΄ (Αθήνα, 2 Ιουνίου 1940) ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία και κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία από τη Χούντα των Συνταγματαρχών.
Με το Δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος.
Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.
Ως βασιλιάς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας με σημαντικότερη την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αποστασίας, όταν συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα την παραίτηση του τελευταίου.
Στράφηκε κατά του ελληνικού Δημοσίου απαιτώντας 161,1 εκατομμύρια ευρώ και τελικά μετά από δικαστικές διαμάχες κατάφερε να αποζημιωθεί με 13,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράχθηκαν από τη ΔΟΥ Αχαρνών, τον Μάρτιο του 2003.
Στον δημόσιο λόγο μετά την κατάργηση της βασιλείας αναφερόταν συνήθως ως τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ή Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.