Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι 5 πιθανές αφετηρίες το 2023

Η απειλή ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου κοιμόταν εδώ και χρόνια, αλλά ξύπνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το αμερικανικό γεωπολιτικό site 19FortyFive, σημειώνει, ωστόσο, πως εκτός από την Ουκρανία υπάρχουν κι άλλες περιοχές της Γης, στις οποίες μπορεί να μπει η "σπίθα" για μια παγκόσμια σύρραξη.

Ουκρανία

Η Ουκρανία παραμένει φυσικά η πιο "επικίνδυνη" περιοχή, αν και οι ανησυχίες περί κλιμάκωσης του πολέμου υποχώρησαν μετά το καλοκαίρι.

Η Ρωσία, όμως, δεν κερδίζει άνετα και πολλοί φοβούνται πως μπορεί να αντιδράσει ένας "ηττημένος" Πούτιν.

Παράλληλα, δεδομένης της εμπλοκής των ΗΠΑ και των εταίρων της στην Ευρώπη, μία κλιμάκωση με χρήση πυρηνικών θα οδηγούσε σε σύγκρουση παγκόσμιας κλίμακας.

Ταϊβάν

Η Ταϊβάν εντός του 2022 ήταν μία από τις "κόκκινες" περιοχές του πλανήτη. Αυτή την περίοδο η κατάσταση μοιάζει ελεγχόμενη, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα ένταση στο μέλλον.

Η πρόσφατη επίσκεψη της τέως προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι, υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν, αλλά και ανησυχούν για τις εξελίξεις στην περιοχή. Σε περίπτωση σύγκρουσης, οι ΗΠΑ θα εμπλακούν, όπως και κατά πάσα πιθανότητα η Ιαπωνία, οδηγώντας σε πόλεμο μεγάλων δυνάμεων.

Ελλάδα-Τουρκία

Όπως αναφέρει το 19FortyFive, η κρίση στη Μεσόγειο «θάφτηκε» εν μέσω των συζητήσεων για ανανέωση του ΝΑΤΟ λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου. 

Τον τελευταίο χρόνο, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αυξηθεί σημαντικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της στροφής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της εγχώριας αδυναμίας του καθεστώτος Ερντογάν, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση. 

Η τρέχουσα κρίση πυροδοτήθηκε από τις διαφωνίες στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, αν και το ζήτημα της εδαφικής κυριαρχίας υπήρχε επί δεκαετίες.

Παρότι δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό ένα μέλος του ΝΑΤΟ να επιτεθεί ανοιχτά εναντίον ενός άλλου μέλους, οι προηγούμενες διαφωνίες έχουν φέρει στο παρελθόν τις δύο χώρες ένα βήμα πριν τον πόλεμο, παρά τις δεσμεύσεις τους στο ΝΑΤΟ, σημειώνει το 19FortyFive. 

Τονίζεται επίσης ότι οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών θα σημαίνει άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε κάποιο βαθμό σε παρέμβαση της Ρωσίας.

Κορεατική χερσόνησος

Η ένταση μεταξύ Πιονγιάνγκ και Σεούλ κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Νότος «απαντά» με επιθετική ρητορική έναντι των προκλήσεων του Βορά. 

Σύμφωνα με το 19FortyFive, η δυναμική μεταξύ των δύο κρατών χαρακτηρίζεται από ανυπομονησία: 

Ανυπομονησία της Βορείου Κορέας ότι ο κόσμος δεν παίρνει σοβαρά τις απειλές παρότι αποτελεί μεγάλη πυρηνική δύναμη και ανυπομονησία του Νότου ότι περιορίζεται λόγω της γειτονικής χώρας. 

Εάν ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή, τότε θα είναι πολύ πιο καταστροφικός από τον ρωσοουκρανικό και θα περιλαμβάνει πυρηνικές δυνάμεις.

Κίνα – Ινδία

Τέλος, παρότι οι συγκρούσεις για την κατάληψη μικρών περιοχών σε ένα σχεδόν μη κατοικήσιμο ορεινό έδαφος παραμένουν περιορισμένες, κανένα από τα δύο κράτη δεν δείχνει διατεθειμένο να υποχωρήσει. 

Έτσι ενδέχεται να καταλήξουν σε επίλυση του προβλήματος μέσω σύγκρουσης, η οποία είτε θα τερματίσει το ζήτημα είτε θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.