Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Γλυπτά του Παρθενώνα: Στροφή 180 μοιρών μετά τις αντιδράσεις για την πρόταση - έκτρωμα

 

Το ΥΠΠΟ «θυμάται» τη μόνιμη ελληνική θέση για «επανένωση» των Γλυπτών και επιστροφή στην Ελλάδα

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε σχετικά με το θέμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για «δανεισμό» τμημάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα, το υπουργείο Πολιτισμού κάνει τώρα «στροφή 180ο» και «θυμάται» τον εθνικό στόχο της επανένωσής τους με την Ελλάδα.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν λόγο για συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες φέρονται να αφορούν σε «δανεισμό μέρους των Μαρμάρων» και μάλιστα να είναι ιδιαίτερα προχωρημένες.

Έτσι με απίστευτη καθυστέρηση που εγείρει εκ νέου νέα ερωτήματα έρχεται το ΥΠΠΟ να σώσει τα ασυμμάζευτα και να μιλήσει για επανένωση των Γλυπτών.

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της UNESCO, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη» αναφέρει το ΥΠΠΟ και συνεχίζει:

«Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».

Τι έγραψε ο διεθνής Τύπος

Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε, χθες, για πρώτη φορά ότι συμμετέχει σε «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για την επιστροφή... ορισμένων από τα Αρχαία Μάρμαρα που εκτίθενται στο Λονδίνο από το 1832.

Όμως, ο βρετανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία η οποία κρύβει δύο τουλάχιστον προβληματικά σημεία για τη χώρα μας, γεννώντας σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης γύρω από το μείζον αυτό θέμα που γίνεται τώρα για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους.

Πρώτον, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα του Guardian, γίνεται λόγος για κάποια... τμήματα των Γλυπτών και όχι για την επιστροφή τους στο σύνολό τους. Για κάποια κομμάτια από τα Γλυπτά και όχι για το σύνολο των κλοπιμαίων.

Δεύτερον, αν αληθεύουν όσα πληροφορούμαστε (από τους ξένους!) και τελικά οι δύο πλευρές καταλήξουν στην εν λόγω συμφωνία, φέρεται πως θα αφορά τελικά σε δανεισμό των Μαρμάρων, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγνώριζε οριστικά και αμετάκλητα ότι τα Γλυπτά... δεν της ανήκουν, αλλά είναι νόμιμη ιδιοκτησία των Βρετανών.

Κάπου εδώ, είναι εύλογο και κρίσιμο να θυμηθούμε κάποια από τα λόγια της Μελίνας Μερκούρη: 

«Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για εμάς τους Έλληνες τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι η υπερηφάνεια μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο το όνομα μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας.»

Ειδικότερα, όπως γράφει το βρετανικό μέσο, η Ελλάδα επιμένει εδώ και καιρό ότι θέλει τα μάρμαρα πίσω, μόνιμα. Ωστόσο, η σταθερή θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα βλέπει αντικείμενα να επιστρέφονται μόνο με δανεισμό. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο για το Βρετανικό Μουσείο, που το εμποδίζει να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, εκτός από κάποιες εξαιρετικά περιορισμένες περιπτώσεις.

«Δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπότητας», ανέφερε το μουσείο σε δήλωσή του εκείνη την εποχή.

Το Βρετανικό Μουσείο ετοιμάζεται για... ανακαίνιση

Μια ακόμη «λεπτομέρεια» που έφερε ξανά στο φως το θέμα των Μαρμάρων είναι ότι το μουσείο θα ανακοινώσει σύντομα ένα από καιρό σχεδιασμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισ. λιρών που ονομάζεται Rosetta Project, στο οποίο θα υπάρξει μια «πλήρης επανασχεδιασμός» του μουσείου και μια σημαντική ανακαίνιση πολλών από τις γκαλερί του.

Η πτέρυγα του Παρθενώνα, που βρίσκεται σε κακή κατάσταση επισκευής εδώ και αρκετό καιρό, αναμένεται να τεθούν σε προτεραιότητα για ανακαίνιση, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει μια βολική στιγμή για να δανειστούν ορισμένα από τα αντικείμενα στην Ελλάδα εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Ωστόσο, «οι ελληνικές και διεθνείς εκκλήσεις για μόνιμη επιστροφή των γλυπτών είναι απίθανο να ικανοποιηθούν με ένα δανεισμό», σχολιάζει ο Guardian. Τον περασμένο μήνα, το Βατικανό έδωσε πίσω στην Ελλάδα τρία γλυπτά του Παρθενώνα από τη συλλογή του, λέγοντας ότι η δωρεά ήταν «ένα συγκεκριμένο σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας του Πάπα Φραγκίσκου, να ακολουθήσει στον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας» κάτι που δεν είναι καθόλου στις προθέσεις του Βρετανικού Μουσείου που μιλάει μόνο για πιθανότητα δανεισμού.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.