Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Παράθυρο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός για συνομιλίες εφόσον «εξασφαλιστούν τα συμφέροντα της Μόσχας»

Ξαφνικά φαίνεται πως άνοιξε παράθυρο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, με τις δηλώσεις Μπάιντεν και την απάντηση του Κρεμλίνου, αλλά είναι σαφές ότι από τις όποιες εξελίξεις απουσιάζουν οι Ουκρανοί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός για συνομιλίες εφόσον «εξασφαλιστούν τα συμφέροντα της Μόσχας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσθέτοντας, όμως, ότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται αμοιβαία αποδεκτή βάση διαπραγματεύσεων, αφού οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν «τα νέα εδάφη», που κατέκτησαν οι Ρώσοι μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

«Για να επιτύχουμε τους στόχους μας ο Πούτιν είναι ανοιχτός για συνομιλίες με όλες τις πλευρές», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος είπε: 

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται». Άρα, τον πρώτο λόγο έχουν ακόμα οι στρατηγοί.

Το Κρεμλίνο απάντησε με αυτόν τον τρόπο στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι θα συνομιλούσε με τον Πούτιν αν εκείνος έδειχνε ενδιαφέρον για να τερματιστεί ο πόλεμος. 

Ο Μπάιντεν διευκρίνισε ότι θα καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν κατόπιν διαβουλεύσεων με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα η δήλωση Μπάιντεν και η απάντηση Πούτιν;  Σίγουρα δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν άμεσα. Αλλά, σίγουρα, ανοίγει παράθυρο.

Το μήνυμα του στρατηγού

Κι επειδή ακόμα τον πρώτο λόγο τον έχουν οι στρατηγοί, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η πρόσφατη δήλωση του στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να μην χαθεί η όποια ευκαιρία δοθεί για διαπραγματεύσεις. 

Δήλωση που πυροδότησε εκτιμήσεις για πιθανά ρήγματα στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Έκτοτε δυτικοί πολιτικοί ηγέτες μοιάζουν να στοιχίζονται πίσω από την θέση ότι εξαρτάται από την Ουκρανία το πότε και το πώς θα γίνουν διαπραγματεύσεις. 

«Πρέπει να σεβαστούμε τους Ουκρανούς στην απόφαση για το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις επιθυμούν να διαπραγματευτούν για τα εδάφη τους», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, επισκεπτόμενος τον Λευκό Οίκο. 

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Κίεβο, ότι (πρέπει) «να διαπραγματευτούν για τα εδάφη τους».

Ο όρος του Μπάιντεν, ότι θα συνομιλούσε μόνο αν ο Πούτιν έδειχνε την πρόθεση να τερματιστεί ο πόλεμος και η απάντηση Πούτιν ότι θα καθόταν στο τραπέζι για να επιτύχει τους ρωσικούς στόχους, σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται σαν πολύ σοβαρά προσκόμματα στην όποια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Όμως καθώς είναι μπροστά ο σκληρός χειμώνας και μετά από εννέα μήνες πολέμου με δεκάδες χιλιάδες θύματα, τεράστιες καταστροφές και μεγάλες συνέπειες για τις οικονομίες όλου του κόσμου, το ερώτημα για το πότε θα αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι αναπόφευκτο, σημειώνει το BBC.

Κάποιοι αξιωματούχοι στη Δύση εκτιμούν ότι η Ρωσία αυτή την στιγμή δείχνει σε πιο αδύναμη θέση στην Ουκρανία και τους μήνες που έρχονται θα εξασθενήσει περαιτέρω. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την εκτίμηση. 

Όσο περνά ο καιρός και οι Ρώσοι εδραιώνουν τις θέσεις τους στην ανατολική  όχθη  του Δνείπερου, τόσο θα εδραιώνεται και η αίσθηση ότι οι συνομιλίες έχουν νέο σημείο εκκίνησης στον χάρτη: τα δεδομένα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή.

Η θέση του Κιέβου είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για πόσο ακόμα θα αντέχει η Ουκρανία να χάνει κάθε μέρα 200 στρατιώτες; 

Και πόσο ακόμα είναι έτοιμοι οι δυτικοί σύμμαχοι να υποστηρίζουν την Ουκρανία; 

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δείχνει να έχει εξαντλήσει τα επιχειρήματά του προς τη Δύση, εκλιπαρώντας για βοήθεια.

Θεωρητικά η Δύση έχει δεσμευτεί  ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που έχει χάσει από την ρωσική εισβολή και το Κίεβο ενθαρρύνεται από ορισμένους για να επιχειρήσει και την ανακατάληψη της Κριμαίας.

Λύση με «γαλλικό κλειδί»;

Αλλά η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ. Όσο απέχει,  φαινομενικά, και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Κανάλια επικοινωνίας υπάρχουν μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, που τα κρατούν ανοιχτά το Πεντάγωνο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Ναρίσκιν. 

Δηλαδή η επικοινωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον είναι σε επίπεδο στρατιωτικών και κατασκόπων. Μένει να ανοίξουν και κανάλια σε διπλωματικό επίπεδο. Ένα κάποιο βήμα έκανε ο Μπάιντεν με την πρόσφατη δήλωση.

O Πούτιν έκανε «λάθος εκτίμηση σε όλα τα επίπεδα», είπε ο Μπάιντεν, «και έτσι το ερώτημα είναι πως θα βγει από αυτή την κατάσταση». 

Την στιγμή που έκανε αυτή τη δήλωση δίπλα του στεκόταν ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα στο ABC ότι σκοπεύει τις επόμενες μέρες να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.