Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ηγήθηκε μιας «αντιαποικιακής επανάστασης του 21ου αιώνα», ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε άδικη παγκόσμια τάξη και «δικτατορία της Δύσης»
Σήμερα, στις 30 Σεπτεμβρίου, από τη σκοπιά της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη de jure προσάρτηση ουκρανικών εδαφών.
Αλλά, σε αντίθεση με ότι συνέβη στην Κριμαία το 2014, αυτό δεν σημαίνει ακόμη de facto, καθώς διεξάγεται πόλεμος, με τις Ουκρανικές δυνάμεις να προελαύνουν, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, και η Ουκρανία να λέει ότι η προσάρτηση δεν θα αλλάξει τίποτα στον πόλεμο.
Έτσι, το κύριο ερώτημα ήταν αν η Ρωσία θα άλλαζε με οποιονδήποτε τρόπο τις ενέργειές της στον πόλεμο από τη στιγμή που οι μάχες θα ξεκινούσαν, κατά την άποψή της, σε «ρωσικό έδαφος».
Από τη μία πλευρά, ο Πούτιν έδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο στην Ουκρανία να «σταματήσει αμέσως τα πυρά και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συζητήσει το καθεστώς των προσαρτημένων εδαφών στις συνομιλίες αυτές, λέγοντας ότι οι κάτοικοί τους γίνονται Ρώσοι πολίτες «για πάντα». Δηλαδή, στην πραγματικότητα, πρότεινε στην Ουκρανία να αποδεχθεί την απώλεια των τεσσάρων εδαφικών περιοχών.
Ωστόσο, στο δεύτερο μέρος του τελεσίγραφου, για το τι θα συμβεί αν η Ουκρανία δεν σταματήσει τις εχθροπραξίες, δεν το ανέφερε συγκεκριμένα, λέγοντας ότι η Ρωσία θα «υπερασπιστεί τη γη της με όλα τα μέσα». Χωρίς να αναφέρει τα πυρηνικά όπλα. Αν και το μήνυμα γι' αυτά ήρθε αργότερα.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δημιούργησαν προηγούμενο» με τη χρήση πυρηνικής βόμβας στην Ιαπωνία.
Ωστόσο, η φράση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί με διαφορετικούς τρόπους. Ο Πούτιν δεν απηύθυνε κανένα άμεσο τελεσίγραφο απειλώντας με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.
Άφησε ένα ερωτηματικό ως προς το πώς από σήμερα η Ρωσία θα αλλάξει τη φύση του πολέμου ή θα πολεμήσει όπως πριν.
Όμως το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Ρώσου προέδρου ήταν αφιερωμένο στην κριτική της Δύσης και των ΗΠΑ. Αυτό φάνηκε να είναι ακόμη πιο σημαντικό για τον Πούτιν από την πραγματική προσάρτηση που έλαβε χώρα σήμερα.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ηγήθηκε μιας «αντιαποικιακής επανάστασης του 21ου αιώνα» ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε άδικη παγκόσμια τάξη και «δικτατορία της Δύσης».
Ο Πούτιν χαρακτήρισε «ανοησίες» την προτεινόμενη από τη Δύση «τάξη που βασίζεται σε κανόνες», την οποία η Ρωσία κατηγορείται ότι παραβιάζει.
«Από πού προήλθαν αυτοί οι κανόνες; Ποιος τους συμφώνησε; Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη με ιστορία χιλίων ετών και δεν θα ζήσουμε με τέτοιους επινοημένους κανόνες», δήλωσε ο Πούτιν.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Δύση ανέκαθεν καταπίεζε τις μη δυτικές χώρες, υπενθυμίζοντας το δουλεμπόριο και τους πολέμους του οπίου. Και συνεχίζει να καταπιέζει και τώρα, εισπράττοντας τα «εκ γενετής ενοίκια».
«Η δικτατορία των δυτικών ελίτ στρέφεται εναντίον όλων των λαών του κόσμου. Συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των πληθυσμών των δυτικών χωρών. Αυτό είναι ήδη σατανισμός», δήλωσε ο Πούτιν. Είπε ότι στον κόσμο διαμορφώνονται νέα, μη δυτικά, κέντρα εξουσίας, στα οποία «ανήκει η πλειοψηφία της ανθρωπότητα».
Ξεχωριστά, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην Ευρώπη. Ισχυρίστηκε ότι στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι η «αποβιομηχάνιση της Ευρώπης» με την αποκοπή της από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες. Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι σαμποτάρησαν τον αγωγό Nord Stream, για να «καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης».
Προς το τέλος, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση θέλει να βάλει τη Ρωσία στη θέση της επειδή αμφισβητεί την «ηγεμονία» της.
«Αλλά η κατάρρευση της δυτικής ηγεμονίας που έχει αρχίσει είναι μη αναστρέψιμη, όπως δεν θα είναι πλέον», δήλωσε ο Πούτιν.
Εν ολίγοις, ο Πούτιν συνόψισε ότι είναι ο ηγέτης μιας «παγκόσμιας αντιαποικιακής επανάστασης», στόχος της οποίας είναι να «σπάσει τη δικτατορία της Δύσης».
Πρακτικά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι γι' αυτόν η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι τόσο σημαντική όσο η διάλυση της υπάρχουσας παγκόσμιας τάξης, την οποία υπερασπίζεται η Δύση. Πράγμα που σημαίνει ότι η Δύση θα συνεχίσει να βοηθά ενεργά την Ουκρανία να σταματήσει τον Πούτιν και την «παγκόσμια επανάστασή» του στα «πέρατα» των συνόρων της.
Και πώς, υπό αυτές τις συνθήκες, και με ποια όπλα θα εφαρμόσει ο Πούτιν τα σχέδιά του - αυτό το ερώτημα παρέμεινε ανοιχτό μετά την ομιλία, κάτι που το κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο για το μέλλον όχι μόνο της σύρραξης στην Ουκρανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, που γίνεται θύμα τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ.
Σπύρος Σιδέρης - ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.