Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Δύσκολα τα… νούμερα μεγάλη αλυσίδα καφέ στην Ελλάδα

Δύσκολα τα… νούμερα για μεγάλη αλυσίδα καφέ στην Ελλάδα. Ο λόγος για τα Starbucks…

Με τα πιο μελανά χρώματα καταγράφει ο ορκωτός Ελεγκτής τα οικονομικά μεγέθη της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη και τη λειτουργία των Starbucks στην Ελλάδα.\

«…Η εταιρεία υπέστη ζημιά ποσού 1,8 εκατ. ευρώ κατά την διάρκεια του έτους που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2019 και ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων δανείων της εταιρείας υπερβαίνουν ουσιωδώς το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού.

Τα γεγονότα αυτά, μαζί με άλλα θέματα… υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που ενδεχομένως εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας να συνεχίσει την δραστηριότητα της».

Επιχειρησεις: Πτώση άνω του 30% το 2020

Η Starbucks δημοσίευσε με καθυστέρηση ετών, πριν από λίγες ημέρες, τους ισολογισμούς για τα έτη 2018 και 2019 που, με εξαίρεση το 2018, συνεχίζει η αιμορραγία των ζημιογόνων χρήσης που ξεκίνησε από την πρώτη χρονιά που είχε παρουσία στην Ελλάδα.

Για το 2019 οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 16,5 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 6,6% σε σχέση με το 2018. Στην έκθεση που συνοδεύει τον ισολογισμό σημειώνεται ότι πωλήσεις του 2020 εκτιμάται ότι είναι μειωμένες κατά 30% – 35% σε σχέση με το 2019 εξαιτίας του covid.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα το 2019, οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν 1,8 εκατ. ευρώ ενώ οι ζημιές εις νέον εκτοξεύθηκαν στα 68,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο συνολικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ λόγω κεφαλαιοποίησης τόκων και στο τέλος του 2019 είχε φτάσει στα 23,5 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2019 η καθαρή θέση της Starbucks παρέμενε αρνητική και ανέρχεται σε 30,6 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της εταιρείας υπολείπεται του συνόλου των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της κατά 33,1 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η διοίκηση στην έκθεση της, «η εταιρεία εξακολουθεί να μην εξυπηρετεί τους όρους των υφιστάμενων δανείων (σ.σ. κάτι το οποίο ξεκίνησε από το 2016 και την κατάρρευση του ομίλου Μαρινόπουλου) της σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Ωστόσο εκτιμάται θα διαμορφωθεί ικανοποιητική συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες για πλάνο αναδιοργάνωσης για το σύνολο των δανείων της εταιρείας σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να δοθεί παράταση τόσο στην αποπληρωμή όσο και στην μείωση του ύψους του περιθωρίου».

Επιχειρησεις: Έως 14.000 ευρώ σε επιχειρήσεις – Οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος

Επιχειρήσεις: Νέο πρόγραμμα αναμένεται να… τρέξει τον επόμενο μήνα και θα αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους.

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα χορηγείται στους δικαιούχους – μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους – χρηματική ενίσχυση με μορφή κουπονιού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Τα κουπόνια ενίσχυσης θα ξεκινούν από τα 700 ευρώ και θα φτάνουν έως και τα 14.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Microsoft Hellas, ο σύμβουλος του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπεύθυνος για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης Θάνος Δήμας, έως τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων μέσω της οποίας θα χορηγείται στους δικαιούχους χρηματική ενίσχυση υπό την μορφή κουπονιού, για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Τα vouchers θα αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 250 εργαζόμενους.

Στόχος είναι τα διατιθέμενα χρήματα να απορροφηθούν το συντομότερο δυνατόν και στους τρεις τομείς.

επιχειρησεις: Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων περιλαμβάνει τρεις τομείς – δράσεις:

Η πρώτη προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, αφορά την επιδότηση υπηρεσιών στο cloud.

Η δεύτερη, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η τρίτη, ύψους 165 εκατ. ευρώ, αφορά την αντικατάσταση παλαιών ταμειακών μηχανών και POS.

επιχειρησεις: Πώς θα διατεθούν τα vouchers

Αναλυτικά οι τρεις τομείς – δράσεις στις οποίες θα διατεθούν τα vouchers είναι:

Επιδότηση, μέσω κουπονιών αξίας από 700 ευρώ, σε ποσοστό 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έως 250 εργαζόμενους και ετήσια έσοδα έως 50 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ψηφιακών λύσεων.

Ο προϋπολογισμός αυτού του τομέα είναι 180 εκατ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση, ενώ 80 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα.

Μέσω των κουπονιών θα χρηματοδοτείται η αγορά τυποποιημένων προϊόντων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και η ενίσχυση εφαρμογών cloud, με το μέγιστο ποσό της επιδότησης να είναι 14.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, επιχειρήσεις έως 5 ατόμων θα λαμβάνουν κουπόνι συνολικής αξίας 700 ευρώ για δαπάνες 1.000 ευρώ (τα 300 ευρώ είναι ίδια κεφάλαια). Το ποσό αυτό αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο αριθμός των εργαζομένων.

Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Μέσω αυτού θα χρηματοδοτηθούν έργα ύψους 200.000 έως 2 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής παραγωγικής ικανότητας στη χώρα με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την ευρύτερη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

Αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και την απόσυρση τερματικών αποδοχής συναλλαγών (POS), έργο προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.επιχειρησεις:

Επιχορήγηση 18.000 ευρώ από το κράτος στις επιχειρήσεις – Πότε οι αιτήσεις

Επιχειρήσεις: 18.000 ευρώ είναι έτοιμο να δώσει το κράτος σε επιχειρήσεις. Δείτε στο newsme.gr πότε ξεκινάνε οι αιτήσεις.

Σε μια μεγάλη κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση καθώς μοιράζει 18.000 σε επιχειρήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.