Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Ενεργειακό: Η Ευρώπη περιμένει τη συντριβή

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: Το φάντασμα της διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου. Όλες οι κυβερνήσεις, σε διαφορετικό βαθμό η καθεμία, ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις. 

Καμία βέβαια δεν συζητά την απλή λύση που ακούει στο όνομα «ειρήνη», απλά γιατί και οι δύο πλευρές, η επιτιθέμενη Ρωσία και η αμυνόμενη Ουκρανία, δείχνουν απρόθυμες να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το ότι «θα συντρίψουν τον αντίπαλο».

Άλλωστε, για να συζητήσουν στην Ευρώπη κάτι τέτοιο θα έπρεπε να πάρουν και την άδεια των ΗΠΑ, όπερ άτοπον...

Στο ενδιάμεσο συντρίβονται οι πολίτες όλης της Ευρώπης οι οποίοι πληρώνουν πανάκριβα την ενέργεια, συντρίβεται η παγκόσμια οικονομία που οδηγείται σε ύφεση, συντρίβονται και ορισμένες κυβερνήσεις που πληρώνουν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας.

Για να ολοκληρώσουμε την εικόνα, σημειώστε ότι ο ΟΟΣΑ έχει ήδη «κατεβάσει» τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και των αυστηρών lockdown που εφάρμοσε η Κίνα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Τώρα εκτιμά ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα αγγίξει το 3% το 2022, μειωμένο κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες από την πρόβλεψη που έκανε τον Δεκέμβριο… Ακόμα πιο απαισιόδοξη η Παγκόσμια Τράπεζα δια στόματος του επικεφαλής της Ντέιβιντ Μάλπας, υποστηρίζει: 

«Καθώς κοιτάμε το παγκόσμιο ΑΕΠ, είναι δύσκολο να δούμε αυτή τη στιγμή πώς θα αποφύγουμε μία ύφεση. Η ιδέα του διπλασιασμού των ενεργειακών τιμών είναι από μόνη της ικανή να πυροδοτήσει μία ύφεση»…

Εδώ περνάμε στα δικά μας. Η Ευρώπη συνεχίζει να ψάχνει ενιαίο βηματισμό, αφού ουσιαστικά μας είπε να περιμένουμε τον Οκτώβριο για να συζητήσει αν θα μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου… 

Βέβαια ήδη η Γερμανία και η Γαλλία αποφάσισαν να υπερβούν την ΕΕ για να αναζητήσουν από τώρα λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα. Η Γερμανία ουσιαστικά κρατικοποιεί τον ενεργειακό κολοσσό Uniper αφού «αναλαμβάνει» τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για να μην περάσουν στους καταναλωτές.

Η Γαλλία εθνικοποιεί τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της χώρας EdF, βγάζοντάς την και από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Ευρωπαϊκά ΜΜΕ σημείωναν ότι είναι αδιανόητο να αναλώνεται η ΕΕ σε μια συζήτηση εδώ και μήνες, για ένα πρόβλημα που απειλεί να καταστρέψει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα ίδια ΜΜΕ επισήμαιναν την αντίφαση η Γερμανία και η Γαλλία να ακολουθούν τον δρόμο της εθνικοποίησης των μεγάλων εταιρειών ενέργειας, ενώ ασθενέστερες χώρες να επιλέγουν την ιδιωτικοποίησή τους.

Πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, δύο πηγές ενέργειας που έχουν αναγνωριστεί ως απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Εδώ είναι σαφές ότι όλη η συζήτηση αφορά την προοπτική επέκτασης της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, αφού το φυσικό αέριο κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «είδος ουσιώδες εν ανεπαρκεία»…

Με λίγα λόγια η Ευρώπη για μια ακόμη φορά βρίσκεται απροετοίμαστη μπροστά σε κοσμογονικές αλλαγές. Η πολυγλωσσία, η έλλειψη ηγετών με κύρος και η πλήρης απουσία κοινά αποδεκτών πολιτικών στην Ενέργεια, μας οδηγούν σε έναν δύσκολο χειμώνα.

Προσδεθείτε…

Γιάννης Κορωναίος - CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.