Στον αέρα τινάζει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη η Gazprom. Τι δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ
Υπεραμύνθηκε των επιλογών του ομίλου, ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος συνεχίζει να μειώνει τις παραδόσεις στην Ευρώπη στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
«Το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε με κανόνες που δεν δημιουργήσαμε», δήλωσε ο κ. Μίλερ κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που διεξαγεται αυτές τις μέρες.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας από πλευράς του, κατηγόρησε την Gazprom ότι προσπαθεί να ανεβάσει τις τιμές της ενέργειας μειώνοντας απότομα τις προμήθειες, με τον κολοσσό να απαντά ότι αυτό οφείλεται στην καθυστερημένη επιστροφή του εξοπλισμού από τη Γερμανική Siemens Energy στον Καναδά.
Η Ιταλία και η Αυστρία ανέφεραν επίσης μεγάλες μειώσεις στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου με το Κρεμλίνο να απαντά ότι αυτό δεν ήταν κάτι το προμελετημένο.
Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, η Ρωσία θα παίξει με τους δικούς της κανόνες μετά τον περιορισμό της ποσότητας αερίου στη Γερμανία σε λιγότερο από 70 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα - πολύ λιγότερο από το ήμισυ του τρέχοντος ποσοστού.
Ανέφερε ότι δεν είδε να βρίσκεται λύση στο ζήτημα του εξοπλισμού στο σταθμό συμπιεστών Portovaya - μέρος του αγωγού Nord Stream 1 - ο οποίος μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, υποστηρίζοντας πως οι κυρώσεις παρεμποδίζουν την επιστροφή του εξοπλισμού, ισχυρισμό ωστόσο που η Γερμανία απέρριψε ως «αβάσιμο».
Εν τω μεταξύ, ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ανέφερε ότι θα λάβει μόνο το 65% του αερίου που ζητήθηκε την Πέμπτη από την Gazprom, λόγω των προβλημάτων στην Portovaya.
Την ίδια στιγμή, η ιταλική κυβέρνηση μελετά όλα τα πιθανά αντίμετρα εάν συνεχιστούν οι περικοπές στην παροχή αερίου από τη Ρωσία τις προσεχείς ημέρες, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της χώρας.
«Η κατάσταση με την παροχή φυσικού αερίου είναι υπό έλεγχο, παρακολουθούμε τις ροές μέρα και νύχτα, οι ζημιές είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες», δήλωσε ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.
Η Gazprom κατηγορεί τη Γερμανία
H Gazprom πάντως «ρίχνει το ανάθεμα» για τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου στην Γερμανία μέσω του Nordstream 1 στη Γερμανία για καθυστερήσεις στις εργασίες επισκευής. Λίγοι ωστόσο πιστεύουν τη ρωσική εταιρεία.
Πόσο μάλλον ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής. «Ήταν πολιτική απόφαση», ανέφερε. Πιθανώς, για να συμπέσει με την επίσκεψη του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ουκρανία (η Gazprom είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι θα μειώσει την παράδοση και στη συνέχεια ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση την Τετάρτη).
Ήταν ένα προειδοποιητικό σημάδι, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύου, η οποία είναι υπεύθυνη για τις ενεργειακές υποδομές της Γερμανίας. Ο Κλάους Μιούλερ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ανασφάλεια και να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου.
Η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια, ωστόσο αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς. Υπάρχει λίγη αίσθηση πανικού εδώ: είναι καλοκαίρι, εξάλλου, και οι περισσότερες εφημερίδες είναι απασχολημένες αναφέροντας ένα επικείμενο κύμα καύσωνα αυτό το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η υπηρεσία προειδοποιεί ότι, σε περίπτωση που συνεχιστεί η μειωμένη παροχή αερίου, η Γερμανία θα έχει πρόβλημα. Οι δεξαμενές πρέπει να γεμίσουν πριν από το χειμώνα.
Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κίνηση έχει θορυβήσει το Βερολίνο. Η Γερμανία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και, ενώ θεωρείται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα θέλει να χάσει χρήματα, με τον κ. Μιούλερ ωστόσο να αποκαλύπτει ότι το ενδεχόμενο η Ρωσία να σταματήσει τις προμήθειες εντελώς δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής ENI, της αυστριακής OMV και της γερμανικής Uniper, ανέφεραν επίσης σημαντική μείωση στην παροχή Ρωσικού αερίου την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Η Gazprom μείωσε την παροχή αερίου στην Ιταλία κατά περίπου 15% την Τετάρτη, ανέφερε η ENI. Η Ιταλία, όπως και η Γερμανία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσωπεύει το 40% των εισαγωγών της.
Η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες έχουν ήδη αναστείλει τις ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου, αφού αρνήθηκαν το αίτημα της Ρωσίας για τις «εχθρικές χώρες» να πληρώνουν σε ρούβλια.
Το αίτημα πληρωμής της Ρωσίας θεωρήθηκε ως προσπάθεια ενίσχυσης του ρουβλίου μετά το χτύπημα των δυτικών κυρώσεων. Η μεγαλύτερη ζήτηση συναλλάγματος για ρούβλια είναι πιθανό να αυξήσει τη ζήτηση και να αυξήσει την αξία του νομίσματος, καταλήγουν αναλυτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.