Ο Μακρόν, ενόψει και της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ζήτησε χθες ουσιαστικά από τη Βουλή να διευκολύνει τη συνέχιση της διοίκησης του κράτους
Ο καταρρακωμένος πρίγκιπας της Γαλλίας ετοιμαζόταν να ανοίξει με ένα διάγγελμα χθες το βράδυ τα χαρτιά του τρεις ημέρες μετά το εκλογικό χαστούκι που έλαβε στις κάλπες και τον κύκλο των διερευνητικών επαφών του με τους επικεφαλής των κομμάτων της νέας Βουλής όταν η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, μπαίνοντας στη Βουλή για να συναντήσει πρωτίστως τη στρατιά των 89 βουλευτών της, έριξε μια πραγματική βόμβα για τη δημοκρατική μεταπολεμική γαλλική πολιτική σκηνή υποστηρίζοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε στο ακροδεξιό κόμμα της να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
«Ναι», απάντησε η Λεπέν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν ο Μακρόν της ζήτησε τη συμμετοχή των ακροδεξιών σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Νομίζω ότι η κατάσταση δεν το δικαιολογεί» συμπλήρωσε η Λεπέν.
Ο Μακρόν, ενόψει και της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ζήτησε χθες ουσιαστικά από τη Βουλή να διευκολύνει τη συνέχιση της διοίκησης του κράτους, μιλώντας για την ανάγκη φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, συμβιβασμών και διαφάνειας, για να μπορέσει να υπάρξει συνέχιση της κυβέρνησης με τη στήριξη των πολιτικών ομάδων μέχρι να δοθεί μια πολιτική διέξοδος μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όταν «θα βρεθεί μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία».
Κύκλος αντιφάσεων
Ο Μακρόν αναφέρθηκε στην άρνηση των πολιτικών ηγετών για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που υποκριτικά ανέφερε ότι «δεν δικαιολογείται», για να συνεχίσει τον κύκλο των αντιφάσεών του υποστηρίζοντας ότι «καμία πολιτική δύναμη σήμερα δεν μπορεί να νομοθετεί μόνη της» και ότι «η προεδρική πλειοψηφία είναι πράγματι σχετική».
Ο Μακρόν, μιλώντας σε πρωτοφανή για την αλαζονεία του πληθυντικό ευγενείας, υπογράμμισε ότι πρέπει «να μάθουμε να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά» και ότι «είναι δυνατόν, στην κρίσιμη στιγμή που ζούμε, να βρούμε μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για δράση. Ελπίζω λοιπόν, τις επόμενες εβδομάδες, ότι αυτή η πολιτική υπέρβαση θα συνεχιστεί με σαφήνεια και υπευθυνότητα».
Ο εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ είχε αποκαλύψει το βράδυ της Τρίτης ότι ο Μακρόν είχε αναφερθεί στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και εισέπραξε μια ισορροπημένη άρνηση από τον επικεφαλής των κομμουνιστών, που πρότεινε κυβέρνηση a la carte με βάση τις προτάσεις που θα κατέθετε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και τα κόμματα και οι βουλευτές που τον στηρίζουν.
Αντίθετα, ο γραμματέας των Σοσιαλιστών Ολιβιέρ Φορ και επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Κριστιάν Ζακόμπ υποστήριξαν ότι το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης δεν αναφέρθηκε στις συναντήσεις τους με τον Μακρόν, ενώ, ακόμη χειρότερα, ο γενικός γραμματέας των Ρεπουμπλικανών Ορελιέν Πραντί εξίσωσε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με «αναγκαστικό γάμο, που θα οδηγούσε στη διαγραφή των πολιτικών πεποιθήσεων» όσων συμμετείχαν.
Ο οικολόγος Ζουλιέν Μπαγιού υποστήριξε πως τόνισε στον Μακρόν ότι «δεν βλέπει την ανάγκη κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, ψηφίζοντας «σύμφωνα με το συμφέρον της χώρας», ενώ ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του πρίγκιπα, ο υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο Ολιβιέ Βεράν, επέστρεψε στη θεωρία των δύο άκρων αποκλείοντας την ακροδεξιά Λεπέν και την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν από οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία, γιατί δεν ανήκουν στο «δημοκρατικό τόξο».
Αντίθετα, ο Αντριέν Κατενάνς της Ανυπότακτης Γαλλίας είπε πως στη συνάντησή τους ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η Ανυπότακτη Γαλλία ανήκει στο «δημοκρατικό πεδίο».
Ο συγγενής του Μελανσόν, απορρίπτοντας την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, έθεσε τις προτεραιότητες της Ανυπότακτης Γαλλίας για οποιαδήποτε κυβερνητικό σχήμα, χωρίς την Ακροδεξιά προφανώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.