Μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα
Ο στενός σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν προ ημερών έλαβε μέρος σε ένα «κρυφό» ανατολίτικο παζάρι με αξιωματούχους από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Το παζάρι τα είχε όλα: Από Σουηδία και Φινλανδία, μέχρι Αιγαίο και ελληνοτουρκικά. Μπαίνουν δηλαδή στην ίδια ζυγαριά δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα…
Παρακολουθώντας προσεκτικά την επικαιρότητα διαπιστώνεται ότι οι πληροφορίες που δημοσίευσε η καθεστωτική «Yeni Safak» στην Τουρκία, είναι εξόχως αποκαλυπτικές.
Η Τουρκία, διά στόματος Ιμπραήμ Καλίν, του εξ απορρήτων του προέδρου Ερντογάν, αποκάλυψε πλήρως τον εκβιασμό:
«Εάν θέλετε να πούμε ναι στις επιθυμίες σας, τότε θα πρέπει να μας ικανοποιήσετε σε ό,τι ζητάμε, κορυφαία θέση εντός των οποίων έχει το Αιγαίο και η Aνατολική Μεσόγειος».
Η συγκεκριμένη διαρροή της τουρκικής εφημερίδας δεν χωράει ιδιαίτερες παρερμηνείες. Σε μια συνάντηση που υποτίθεται ότι είχε ως αντικείμενο συζήτησης την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, έπεσε στο τραπέζι η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο ως αντιστάθμισμα…
«Πάρτε Σουηδία και Φιλανδία και δώστε μας το μισό Αιγαίο». Αυτό είναι λοιπόν το βρώμικο παιχνίδι της τουρκικής διπλωματίας, το οποίο μέχρι τώρα, δείχνουν να το ακούν οι μεγάλες δυνάμεις. Αν δεν το υιοθετούν δημοσίως, δείχνουν τουλάχιστον να το ακούν κι αυτό είναι εξόχως ανησυχητικό.
Η προαναφερθείσα, περίπου μυστική, συνάντηση σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων έγινε ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στο τέλος του μήνα και ενώ εκκρεμούν οι αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία, την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο κλιμακώνονται καθημερινά.
Στη συνάντηση που έλαβε χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα συμμετείχαν εκτός από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, και ο εκπρόσωπος του Γερμανού Καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ και ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα. Αυτή τη συνάντηση αξιοποίησε η Τουρκία για να δηλώσει ότι δεν θα κάνει πίσω στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. ονομάζει «νόμιμα δικαιώματα»
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι ανώτεροι αξιωματούχοι συζήτησαν για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται για τις 29-30 Ιουνίου και τη στρατηγική της σημασία, καθώς και για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία. Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Κατά την Άγκυρα, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, καθώς και περιφερειακά ζητήματα όπως η κατάσταση σε Συρία, Αφγανιστάν και Ιράν.
Τονίστηκε, δε, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, η σημασία της αλληλεγγύης της Συμμαχίας σε μια εποχή που συνεχίζονται οι παγκόσμιες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και η ανάγκη να υπάρξει μια σαφής στάση κατά της τρομοκρατίας χωρίς διακρίσεις.
Τι εννοούν νόμιμα δικαιώματα οι Τούρκοι;
Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε, σύμφωνα με την Άγκυρα:
«Δεν θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος χωρίς να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Μάλιστα στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, τονίζεται ότι υπογραμμίστηκε πως «η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματά της» και πως «η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα "νόμιμα" δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».
Το ΝΑΤΟ οφείλει να λάβει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος. Η προκλητική διπλωματία του Γενς Στόλτενμπεργκ, αντί να ενισχύει τη Συμμαχία την πλήττει, καθώς «κουκουλώνει» τα προβλήματα, δεν τα αντιμετωπίζει.
Η επίθεση φιλίας των Τούρκων και το «βρείτε τα» του State Department
Η... επίθεση φιλίας του Χουλουσί Ακάρ στο τετ-α-τετ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο δεν είναι επαρκής για να γείρει τη ζυγαριά της ελληνικής διπλωματίας.
Η Άγκυρα καλείται να αποδείξει ότι η προσπάθεια ενεργοποίησης των διαύλων επικοινωνίας δεν είναι μια προσχηματική κίνηση ενόψει των Συνόδων Κορυφής Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
Και μέσα σε όλα τα παραπάνω έρχεται και η δήλωση του εκπροσώπου του State Department η οποία περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται», σημείωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα της «στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών» στο Αιγαίο που εγείρει η Τουρκία. Μέχρι εδώ όλα καλά…
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τούρκος δημοσιογράφος είπε ότι η Αθήνα εξοπλίζει τα νησιά κατά παραβίαση διεθνών συνθηκών και ρώτησε ποια είναι η θέση των ΗΠΑ για το θέμα.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις τού απάντησε «η θέση μας είναι η ίδια που ακούσατε πριν από μερικές εβδομάδες: η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».
Ο κ. Πράις επανέλαβε τη πάγια θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που προτρέπει στη διπλωματική διευθέτηση των διαφορών και στην αποφυγή προκλητικής ρητορικής που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.
«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – την Ελλάδα και την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση – να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών τους με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία, φυσικά, είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι. Είναι βασικοί νατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να τους παροτρύνουμε να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις», επέμεινε.
Η διπλωματική γραφειοκρατία των ΗΠΑ δηλαδή επιμένει να τα βρούμε μόνοι μας. Αυτά για να είμαστε προσγειωμένοι και όχι αιθεροβάμονες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.