«Η μεγάλη αγωνία τώρα που σιγά σιγά ξεπερνάμε την αγωνία για το αν θα ζήσουμε, είναι για το πώς θα ζήσουμε τι κόσμο θα αντικρύσουμε όταν ανοίξουμε την πόρτα»
Σαφείς απαντήσεις για όσα περιμένει αλλά και για όσα απορρίπτει σε σχέση με τις επόμενες εκλογές έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή του εμφάνιση στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Συγχρόνως όμως περιέγραψε και τον πυρήνα των προγραμματικών θέσεων στον οποίο κατά την γνώμη του θα πρέπει να απαντήσουν όσα κόμματα αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά, ώστε να εφαρμοστεί «μία πολιτική με κοινωνικό πρόσημο».
Σύμφωνα με τον Προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος στη βάση των αναγκαίων τομών, μεταρρυθμίσεων και προγραμματικών θέσεων που χρειάζεται η χώρα.
Και τα μείζονα θέματα αφορούν την αύξηση του κατώτατου μισθού, την δημιουργία ενός σχεδίου για την προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που δεν θα στηρίζεται μόνο στον τριτογενή τομέα αλλά και την στήριξη των νέων ανθρώπων.
Στη συνέντευξή του στο πλαίσιο του Φόρουμ ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν τον αφορούν τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού:
«Την πολιτική με κοινωνικό πρόσημο δεν μπορούμε να τη βρούμε με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει μία ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη άποψη και αντίληψη για την οικονομία και για την κοινωνία».
Δεν συμφωνεί με την επιλογή προσώπων για την θέση του πρωθυπουργού που δεν είναι εκλεγμένοι:
«Πιστεύω στις συνεργασίας και γι’ αυτό είμαι αυτός που ψήφισα την απλή αναλογική, πιστεύω όμως ταυτόχρονα ότι τους πρωθυπουργούς, τους ηγέτες, δηλαδή τους ανθρώπους που παίζουν κρίσιμο ρόλο στα πράγματα για τη χώρα, πρέπει να τούς εκλέγει ο ελληνικός λαός και όχι τα παρασκήνια, οι παρακάμαρες».
Δεν στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις, καθώς δεν είναι εργαλεία που καταγράφουν τα πάντα:
«Καταγράφουν τις τάσεις, αλλά δεν μπορούν να καταγράψουν το αποτέλεσμα και ιδίως στη χώρα μας το έχουμε δει αυτό πολλές φορές. Ακόμη και πρόσφατα. Εάν τις πιστεύαμε, τώρα θα ήταν Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο κ. Λοβέρδος».
Δεν ήταν άνοιγμα προς τον κ. Ανδρουλάκη η δήλωσή του ότι ο κ. Παπανδρέου παρέλαβε μία χρεοκοπημένη χώρα από τον κ. Καραμανλή:
«Όχι η δήλωσή μου αυτή είναι μία καταγραφή της πραγματικότητας. Αυτό που είπα είναι ότι είναι στη μοίρα της προοδευτικής παράταξης στον τόπο να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή, αλλά ταυτόχρονα να νοικοκυρέψει και τα δημόσια οικονομικά».
Σε ό,τι αφορά αυτό που περιμένει στον δρόμο προς τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε με σαφήνεια ότι πριν από τις κάλπες πρέπει όλα τα προοδευτικά κόμματα να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
«Για να ξέρει ο ελληνικός λαός γιατί να ψηφίσει ποιον και σε ποια κατεύθυνση θα είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες. Όχι να βγάζουμε κρυμμένους άσσους από τα μανίκια την επομένη των εκλογών».
Παρακολουθήστε τη συζήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής, Πέτρο Παπακωνσταντίνου:
Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε αναλυτικότερα και ανά θέμα:
«Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μισθών αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας και επένδυση στην καινοτομία - Την ώρα που ο κόσμος αλλάζει, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη τον Ρήγκαν και τη Θάτσερ - Καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες»
- Το κυρίαρχο υπόδειγμα των αγορών και της διεύρυνσης των ανισοτήτων κλείνει με την ιστορική τομή της πανδημίας
- Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είχε συνολικά πολύ μεγάλα λάθη. Το μοντέλο του λοκντάουν ήταν αποτυχημένο. Ασυγχώρητο λάθος η μη ενίσχυση του ΕΣΥ, ο μη σωστός επιδημιολογικός έλεγχος. Ένας στους χίλιους συμπολίτες μας έχει χάσει τη ζωή του σε έξι μήνες
- Η κυβέρνηση είναι η μοναδική που βρήκε όχι καμμένη γη αλλά γεμάτα ταμεία, έχει φθηνό δανεισμό από τη ρύθμιση του χρέους, δεν έχει Σύμφωνο Σταθερότητας και έχει τις δυνατότητες με το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι σήμερα ήταν άτολμη και φθάσαμε να έχουμε 8,2% ύφεση. Η αναδιάρθρωση του χρέους του 18 και το μαξιλάρι δίνουν βεβαιότητα έναντι των αγορών. Υπάρχει ομως ο κίνδυνος να μην είναι ισχυρή και κυρίως συμπεριληπτική η ανάπτυξη.
- Ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας έχουν χτυπηθεί τόσο ισχυρά, όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θα έχουν πολύ δύσκολη ανάκαμψη. Ορατός ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διόγκωσης της ανεργίας
- Ιδεοληπτική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ώρα που αλλάζει ο κόσμος, ο Μπάιντεν στηρίζει εργαζόμενους και μεσαία τάξη και φορολογεί μεγάλο πλούτο, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη του Ρήγκαν και της Θάτσερ μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία.
- Δεν λέω ότι θα γίνει σοσιαλισμός στις ΗΠΑ, αλλά ότι την ώρα που κλείνει ο κύκλος νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πολιτικές του χθες, την έκθεση Πισσαρίδη που ζητάει τη μείωση του εργασιακού κόστους. Είναι λάθος να ανταγωνιστούμε χώρες στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μισθών αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, επενδύοντας στη γνώση και την καινοτομία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
- Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες – Κάνει το 8ωρο δεκάωρο, παρακάμπτει τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικές. Η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου έναντι του εργοδότη είναι ανισομερής
Η αύξηση των υπερωριών με την ταυτόχρονη μείωση της αποζημίωσής τους οδηγούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο.
- Καταφέραμε μία ιστορική τομή με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πατριωτική και επωφελής για τη χώρα και την περιοχή. Η συμφωνία αυτή άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια. Άξιζε το πολιτικό κόστος. Έχουμε στα βόρεια σύνορά μας σύμμαχο και αποτρέψαμε τρίτες χώρες και την Τουρκία.
- Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Σέρνεται από τις εσωκομματικές αβαρίες. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για διάλογο με την Τουρκία, για να ισχυροποιήσει τη θέση της.
Με πληροφορίες από Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.