Η διασπορά υπήρξε ταχύτατη λίγο πριν και λίγο μετά τα Χριστούγεννα που πέρασαν
Το ένα μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων σπάει το άλλο και οι δουλειές στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα αποδεκατίζονται καθημερινά όλο και περισσότερο, με τους επιχειρηματίες αγωνιούν, τους υπαλλήλους που δεν έχουν νοσήσει να κάνουν υπερωρίες για να καλύψουν τα κενά και τα ταμεία τις τελευταίες μέρες να είναι μείον λόγω και της ανασφάλειας που είναι διάχυτη στην κοινωνία.
Με τη βοήθεια εργοδοτών και υπαλλήλων που μιλούν στην κάμερα του LIVE NEWS μεταφέρεται η ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις αρχές του 2022, με τα κενά στον ιδιωτικό τομέα να φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στο 80% του συνολικού αριθμού υπαλλήλων.
Σε κεντρική καφετέρια της Θεσσαλονίκης έχουν νοσήσει οι δύο από τους 6 υπαλλήλους. Η δουλειά, όπως λέει ο ιδιοκτήτης, βγαίνει επειδή οι 4 που απέμειναν κάνουν υπερωρίες, όσο και επειδή η προσέλευση του κόσμου είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Από γειτονιά σε γειτονιά στη Θεσσαλονίκη επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί είναι μετρημένες στα δάχτυλα.
Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, που δεν έχουν νοσήσει, σηκώνουν συνήθως το μεγαλύτερο βάρος, με τις περισσότερες ώρες της ημέρας να βρίσκονται στη δουλειά επειδή δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Τη δική του μάχη αντοχής δίνει σε συνολικό επίπεδο και ο δήμος Θεσσαλονίκης, με όλες τις υπηρεσίες να μετρούν απουσίες.
Η διασπορά υπήρξε ταχύτατη λίγο πριν και λίγο μετά τα Χριστούγεννα που πέρασαν.
Το απουσιολόγιο του ΟΑΣΘ περιλαμβάνει πλέον 45 ονόματα οδηγών και υπαλλήλων που νόσησαν από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
Οι περισσότεροι από εκείνους που νόσησαν ανέφεραν στους εργοδότες τους ότι έκαναν το τεστ προληπτικά. Άλλοι που εμφάνισαν συμπτώματα άρχισαν από τη πρώτη στιγμή να τηλεφωνούν για να ενημερώσουν φίλους και συναδέλφους που είχαν έρθει σε επαφή.
Μέσα σε αυτήν την κατάσταση είναι αδύνατον να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά. Οι αντικαταστάσεις είναι ανέφικτες και οι πιέσεις όλο και πιο ισχυρές.
Ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ ζητούν οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση καθώς όπως λένε υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούν σε λουκέτο, με επιχειρηματίες και υπαλλήλους να αγωνιούν για την υγεία και τις δουλειές τους, ο κορωνοϊός επελαύνει και δοκιμάζει όλο και περισσότερο την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και ολόκληρους κλάδους που βλέπουν τα αποθέματα να εξαντλούνται.
Πότε και για πόσο μπορεί να απουσιάσει ο εργαζόμενος λόγω νόσησης
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που αποτυπώνεται στη νέα ΚΥΑ για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από κορωνοϊό χρειάζεται να αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα gov.gr από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα το θετικό αποτέλεσμα rapid test.
Ειδικότερα, όσοι εργαζόμενοι, εμβολιασμένοι ή μη, έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κοροναϊό με rapid test δικαιούνται πενθήμερη άδεια από την εργασία τους.
Δεν απαιτείται δηλαδή η διενέργεια μοριακού τεστ για την χορήγηση της άδειας ασθενείας. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το rapid test για τη χορήγηση της άδειας.
Τι ζητά ο ΕΦΚΑ για να πληρωθεί η αναρρωτική άδεια
Ωστόσο ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι για να πληρωθεί η αναρρωτική άδεια ασφαλισμένων που νοσούν με κοροναϊό μετά από επιβεβαιωμένο θετικό τεστ απαιτείται και ιατρική γνωμάτευση.
Για τη λήψη της, οι εργαζόμενοι πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού τεστ, είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας), να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση, προκειμένου να τους χορηγηθεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.
Προσοχή αν ο ασφαλισμένος δεν νοσεί αλλά τεθεί σε καραντίνα λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, λαμβάνει ιατρική γνωμάτευση, η οποία δεν αποτελεί άδεια ασθένειας, αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του covid-19.
Σε αυτήν την περίπτωση σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο που είχε αποφασιστεί κατά την πρώτη καραντίνα και προβλέπει χορήγηση άδειας 7 ή 14 ημερών μετ’ αποδοχών και αναπλήρωσης κατά 50% με 1 ώρα επιπλέον δουλειάς πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου, μετά τη λήξη της καραντίνας, χωρίς επιπλέον αμοιβή.
Ποιοι δικαιούνται επίδομα ασθενείας
Οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται, δικαιούνται επίδομα ασθενείας εφόσον διαπιστωθεί προσωρινή ανικανότητα για εργασία (πλέον των 3 ημερών) από τον θεράποντα γιατρό των δημοσίων ιατρικών δομών και συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο γιατρός μπορεί να βεβαιώσει ανικανότητα για εργασία μέχρι δεκαπέντε [15] ημέρες συνολικά, μέσα σε χρονική περίοδο ενός ημερολογιακού έτους είτε συνεχόμενη είτε διακεκομμένη.
Σε περίπτωση παράτασης της ανικανότητας ή εμφάνισης νέας πάθησης, μετά την συμπλήρωση των 15 ημερών, η ανικανότητα βεβαιώνεται πάντοτε με γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.
Για να κατατεθούν άδειες στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας, οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα στην κεντρική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στο πλαίσιο «Μένουμε ασφαλείς και χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες».
Το Τμήμα απαντά με μήνυμα στο e-mail που έχει δηλωθεί στο ηλεκτρονικό αίτημα παρέχοντας λεπτομερείς οδηγίες (τυποποιημένα μηνύματα ανά κατηγορία αιτήματος) για το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται και τον τρόπο κατάθεσής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.