Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

«Βόμβα» Γεραπετρίτη: Σενάρια για κυβέρνηση χωρίς Μητσοτάκη πρωθυπουργό

Η αλήθεια είναι πως διάφοροι κύκλοι έχουν αρχίσει να απεργάζονται σενάρια για να εμποδίσουν την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας

Ενας από τους πιο στενούς συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη του έριξε ρουκέτα μεγατόνων, που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα και τον αποσταθεροποιεί. 

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» πραγματεύεται το ενδεχόμενο παραίτησης Μητσοτάκη ύστερα από το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από άλλο πρόσωπο κατά τα πρότυπα της επιλογής Παπαδήμου.

Κάποιος θα ισχυριστεί πως πρόκειται για θεωρητική-ακαδημαϊκή προσέγγιση. Είναι, όμως, έτσι όταν το άρθρο γράφεται από το δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη; Αν ναι, τότε θα πρέπει να τον αποπέμψει πάραυτα γιατί τον αποδομεί και τον αποσταθεροποιεί.

Η αλήθεια είναι πως διάφοροι κύκλοι έχουν αρχίσει να απεργάζονται σενάρια για να εμποδίσουν την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. 

Ηδη το πρώτο εμπόδιο που επιχειρούν να βάλουν είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο φουσκώνουν, στηρίζουν και προβάλουν με την ελπίδα ότι θα αποσπάσει ψηφοφόρους από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σενάριο που είναι πολύ ισχνό και αδύναμο.

Ετσι, βλέποντας την αδυναμία, τις γκάφες, τα λάθη, την αλαζονεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρούν να βρουν άλλες λύσεις, αφού το σενάριο της συνεργασίας των μεγάλων κομμάτων που επιθυμούν κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδος δεν περπατάει με καμία…κυβέρνηση λόγω άρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ετσι λοιπόν με το άρθρο του Γιώργου Γεραπετρίτη στην «Καθημερινή», για τις συνταγματικές συνέπειες της παραίτησης του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης, στέλνεται ένα ισχυρό μήνυμα και γίνεται η πρώτη ανοιχτή διερεύνηση του σεναρίου αποπομπής του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανάληψης της πρωθυπουργίας από έναν νέο…Παπαδήμο.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Γεραπετρίτη, όπου στην αρχή του άρθρου του σημειώνει:

«Η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σημαίνει παραίτηση της κυβέρνησης πολλώ δε μάλλον προσφυγή σε εκλογές, ανεξαρτήτως των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να υπάρξουν στην περίπτωση αυτή».

Την ώρα δε που το 44% των πολιτών συμφωνεί με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με τους μισούς σχεδόν εξ αυτών να θεωρούν ότι είναι μια κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, προκαλεί ερωτηματικά για τη στάση της κυβέρνησης το συγκεκριμένο άρθρο.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει:  

«Η παραίτηση της κυβέρνησης δεν προκαλεί τη διάλυση της Βουλής και εκλογές. Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την παραίτηση συνολικά της κυβέρνησης, δεν υπάρχει άμεση προσφυγή σε εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλούσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σύσκεψη με βασικό σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα να υπάρξει πολιτική κυβέρνηση για το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής θητείας. Είναι αυτονόητο ότι εξακολουθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί της Βουλής, άρα εφόσον διατηρούνται αρραγείς οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα έχουμε εκ νέου κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, αφού η κοινοβουλευτική της ομάδα είναι ακόμη η απολύτως πλειοψηφούσα. Μόνο στην περίπτωση που δεν προκύψει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, θα διαλυθεί η Βουλή και θα διενεργηθούν εκλογές από υπηρεσιακή πολιτική κυβέρνηση όλων των κομμάτων της Βουλής ή, ως τελευταίο καταφύγιο, από υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων (άρθρο 38 παρ. 1, σε συνδυασμό με το άρθρο 37 παράγραφος 3 εδάφιο γ’ του Συντάγματος)».

Κατά τον Γιώργο Γεραπετρίτη: 

«Αμεση προκήρυξη εκλογών έχουμε μόνο μετά από δύο παραιτήσεις της κυβέρνησης (ή καταψηφίσεις, ή μία παραίτηση και μία καταψήφιση καθ’ ερμηνείαν). Τέτοια συνθήκη δεν υπάρχει εν προκειμένω. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών δεν είναι δεσμευτική αλλά θα ανάγετο στη διακριτική ευχέρεια της Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον κατά την κρίση της η σύνθεσή της δεν εξασφάλιζε κυβερνητική σταθερότητα. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, οι εκλογές ενεργούνται από την κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Βουλής και όχι από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση (άρθρο 41 παρ. 1 του Συντάγματος). Επιπλέον, άμεση προσφυγή σε κάλπες έχουμε και στην περίπτωση που μια κυβέρνηση που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας (άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος)».

Και το άρθρο του υπουργού Επικρατείας καταλήγει: 

«Απλά και καθαρά λοιπόν: υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, παραίτηση του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης δεν σημαίνει εκλογές. Εκλογές, άλλωστε, δεν είχαμε ούτε το 2011, όταν η παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου οδήγησε στον σχηματισμό της (πολιτικής) κυβέρνησης Παπαδήμου. Προφανώς δεν γνωρίζουμε όλοι τα πάντα. Και όταν δεν γνωρίζουμε ενημερωνόμαστε και συζητούμε. Ιδιαίτερα σε θέματα κομβικά για το πολίτευμα και τους θεσμούς. Όσοι δοκησίσοφοι ερμηνεύουν από πολιτική ιδιοτέλεια το Σύνταγμα εκ του προχείρου και a la carte, ας αναλογισθούν τι σημαίνουν πολιτικές εκπτώσεις στον θεμελιώδη νόμο του κράτους».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.