Βαθύ το ρήγμα από τις αναστολές εργασίας στο ΕΣΥ
Μετά την απόπειρα εύρεσης ιατρών αναισθησιολόγων με… σεμινάρια σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων σε τέσσερα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, τώρα τα περιφερειακά νοσοκομεία ψάχνουν αγωνιωδώς νοσηλευτικό προσωπικό σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ το πρόβλημα επεκτείνεται και σε άλλες ειδικότητες που ενδέχεται να αποδειχθούν σύντομα πολύ κρίσιμες για τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Ετσι, το Νοσοκομείο Καβάλας «λύνει» το πρόβλημα με τα κενά στο νοσηλευτικό προσωπικό που δημιούργησε η αναστολή εργασίας σε μη εμβολιασμένους με ενοικίαση εργαζομένων από ιδιωτική κλινική του νομού, ενώ στο Νοσοκομείο Κοζάνης απαυδισμένοι γιατροί παραιτούνται και έχει ξεμείνει και από πληροφορικάριους…
Οπως είναι γνωστό, στο Νοσοκομείο Καβάλας έχει βγει σε αναστολή το 10% των συνολικά 1.025 εργαζομένων και η «αισιοδοξία» του διοικητή, όπως είχε εκφραστεί πριν από τέσσερις μέρες σε δηλώσεις του σε τοπικούς σταθμούς, ότι με συγχώνευση κλινικών θα έλυνε το πρόβλημα των κενών αποδείχθηκε επιεικώς φρούδα.
Ο διοικητής Ντίνος Κλειτσιώτης δήλωνε μάλιστα ότι ειδικά για τη συγχώνευση των δύο χειρουργικών κλινικών «αυτό έγινε λόγω Covid για να εξοικονομήσουμε νοσηλευτικό προσωπικό. Λειτουργούμε άψογα. Τα χειρουργεία γίνονται». Μόνο που οι συγχωνεύσεις είναι σαν τα «σεμινάρια αναισθησιολόγων», δηλαδή μπαλώματα.
Ετσι χθες εμφανίστηκε πάλι στα ραδιόφωνα της Καβάλας και ανήγγειλε ότι «για το νοσηλευτικό προσωπικό θα αναλάβω πρωτοβουλία σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια. Μας δίνει το δικαίωμα ο νόμος να προσλάβουμε άτομα για τρεις μήνες και αν χρειαστεί για περισσότερο. Εχω συνεννοηθεί και θα βρεθούν νοσηλευτές. Θα προσλάβουμε 20 άτομα και το κόστος θα είναι ισόποσο με τα άτομα που τέθηκαν σε αναστολή», όπως είπε στον «KavalaNews 102.8».
Φώτισε δε ο ίδιος το μέγεθος του προβλήματος αφού «πιεζόμαστε και σε συνδυασμό με την αναστολή εργασίας η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η ΥΠΕ μας έδωσε 20 νοσηλεύτριες αλλά μόνο 4 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Δεν υπάρχουν στη “δεξαμενή” νοσηλευτές να προσλάβουμε», οπότε τι να κάνει, άρχισε τις επαφές με κλινικάρχες του νομού…
Οργισμένη η αντίδραση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει τη γενναιότητα να διορθώσει το λάθος με τις αναστολές εργασίας, να επιστρέψουν στην εργασία οι χιλιάδες συνάδελφοι και να μην κινδυνεύουν ασθενείς non Covid. Αντί όμως να διορθώσει το λάθος, το εκμεταλλεύεται για να προχωρήσει το αρχικό της σχέδιο για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία, τη συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων νοσηλευτικών μονάδων».
Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στα περιφερειακά νοσοκομεία είναι σοβαρότερη από ό,τι έδειχνε αρχικά, καθώς οι αναστολές εργασίας δεν είναι ένα απλό «ράγισμα» αλλά κανονικό ρήγμα στο ΕΣΥ.
Στο Νοσοκομείο Κοζάνης, για παράδειγμα, πέρα από το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί συνολικά στη λειτουργία του νοσοκομείου, αγροτικός γιατρός που καλύπτει τα ΤΕΠ ενημέρωσε τη διοίκηση ότι δεν μπορεί να καλύπτει περιστατικά χωρίς βοήθεια γιατρών ειδικοτήτων και κλείστηκε τηλεσύσκεψη με τον Ιατρικό Σύλλογο μήπως βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Οπως έγινε γνωστό χθες, το τμήμα πληροφορικής, που έχει 10 οργανικές θέσεις, και κάλυπτε πριν από τις αναστολές μόλις τις 3, μετά τις αναστολές έχει μείνει μόνο με έναν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.