Σε σαρωτικές αλλαγές στα μέλη των επιτροπών Υγείας που είναι επιφορτισμένα με την διαχείριση της πανδημίας προχωρά με εντολή Μαξίμου ο νέος υπουργός Υγείας
Σε αναμόρφωση των ειδικών στην επιτροπή υγείας, φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει ο νέος υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης.
Την ίδια στιγμή που ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τις 15.000, ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, παραδίδεται αμαχητί στη πανδημία και την ώρα που οι ειδικοί προτείνουν νέες αλλαγές στη λειτουργία των σχολείων καθώς αποδείχθηκε πως οι πρόχειρες λύσεις της κ. Κεραμέως αλλά και η άρνηση της για μείωση των μαθητών, οδηγούν σε έξαρση του κορονοϊού και μετάδοση του στο γενικό πληθυσμό.
Η κυβέρνηση, όπως τονίζουν και πολιτικοί παράγοντες αναζητά διέξοδο, αλλάζοντας τους ειδικούς, σε μια νέα γενικευμένη υγειονομική κρίση η οποία μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα και που το ωστικό κύμα της ενδέχεται να προκαλέσει μείζον πολιτικό ζήτημα, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Υγείας, βρίσκεται ένα βήμα πριν να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στα πρόσωπα που αποτελούν τις επιτροπές υγείας. Αξίζει να σημειωθεί πως προς ώρας, λειτουργούν τρεις διαφορετικές επιτροπές:
● Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία απαρτίζεται από περίπου 30 άτομα, στην οποία μετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο έως πριν από 8-10, μήνες και ο κ. Τσιόδρας.
● Η επιτροπή που είχε συστήσει ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ο κ. Χαρδαλιάς στην οποία συμμετείχαν και λοιμωξιολόγοι.
● Η πολιτική επιτροπή, από 11 μέλη εκ των οποίων τα 9 είναι πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα κατά κύριο λόγο από το υπουργείο Υγείας, κάτι σαν «επιτροπή ελέγχου», η οποία καθορίζει και τις τελικές αποφάσεις. Ποιες περιοχές θα κλείσουν, πότε θα ανοίξουν, κοκ.
Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των επιτροπών ουκ ολίγες φορές, είχαν προκληθεί έντονες διαφωνίες, εντάσεις αλλά και απειλές παραιτήσεων.
Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Τσιόδρας, έχει, από προσωπική απόφαση αποστασιοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό. Λέγεται, μάλιστα, πως αυτή τη περίοδο ασχολείται κυρίως με στατιστικές αναλύσεις, λέγοντας τη γνώμη του, όταν και εφόσον του ζητηθεί.
Αρκετοί που γνωρίζουν καλά την «εσωτερική» κατάσταση υποστηρίζουν πως ακόμη και η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Τσιόδρα, στη Κουμουνδούρου, ύστερα από πρόσκληση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εξάλλου εκ πεποιθήσεως και εκ χαρακτήρος ο κ. Τσιόδρας έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε ανάμιξη του με τη πολιτική, αν και πολλές φορές του έχει προταθεί από το Κυριάκο Μητσοτάκη, να τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις.
Οι αλλαγές και τα ερωτήματα
Το αλαλούμ των κυβερνητικών αποφάσεων και η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση, έχει προκαλέσει αμφισβητήσεις και διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων.
Αν και τις περισσότερες φορές μεταξύ τους, οι επιστήμονες δείχνουν να έχουν μια κοινή βάση αντιμετώπισης, οι πολιτικές επιτροπές ασκούσαν κριτική και ελάμβαναν τις αποφάσεις, αδιαφορώντας για τη γνώμη τους, καλώντας τους την επόμενη ημέρα να επικυρώσουν.
Έτσι χρησιμοποιούσαν και καλυπτόντουσαν από το επιστημονικό δεδομένο. Με το τρόπο αυτό κατάφεραν να απαξιώσουν όλες τις επιτροπές και κυρίως εκείνη των επιστημόνων.
Η αλλαγή στο υπουργείο Υγείας,Πλεύρης αντί Κικίλια, και κυρίως η έκταση της πανδημίας, προκάλεσε νέα δεδομένα. Η κυβέρνηση δείχνει να μη μπορεί να ελέγξει, πλέον, τις εσωτερικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πλεύρης, λειτουργώντας προφανώς ως ενδιάμεσος των αποφάσεων του Μεγάρου Μαξίμου, φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές των μελών των επιτροπών υγείας, ακόμα και σε αυτή που συμμετέχει ο κ. Τσιόδρας και να διορίσει νέα.
Όλες οι πληροφορίες αλλά και το κλίμα που επικρατεί είναι εν γνώσει της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, τόνιζαν στο newscenter, πως παρακολουθούν στενά το όλο θέμα και πως ανάλογα με τις εξελίξεις θα προκληθεί και ανάλογη συζήτηση εντός του κοινοβουλίου για να απαιτηθούν εξηγήσεις.
Τα ερωτήματα
Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση αποφασίζει να αλλάξει τους επιστήμονες. Διατηρώντας, σχεδόν, στο ακέραιο την πολιτική επιτροπή.
Στο σημείο αυτό υπεισέρχονται άμεσα και επιτακτικά τα παρακάτω ερωτήματα:
● Τι συμβαίνει και ο κ. Πλεύρης και το Μαξίμου προχωρούν σε δραματικές αλλαγές;
● Είναι αλήθεια πως οι επιστήμονες έχουν στηλώσει τα πόδια τους και δεν κρατούν, πλέον, σιγή ιχθύος;
● Γιατί τώρα οι αλλαγές όταν η χώρα βρίσκεται εκ νέου στο έλεος της πανδημίας, και τα παιδιά να βρίσκονται;
● Γιατί ενώ ο Μητσοτάκης και οι εγκέφαλοι του επιτελικού κράτους (Σκέρτσος, Γεραπετρίτης και σία) πανηγυρίζουν για την άψογη διαχείριση της πανδημίας προχωρούν σε σαρωτικές αλλαγές;
● Για να μεταθέσουν τις ευθύνες;
● Ποιες είναι, οι σχέσεις των τριών επιτροπών μεταξύ τους;
● Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδης, έχει λόγο; θα διορίσει και εκείνος δικούς του; ή απλώς θα λειτουργήσει ως θεατής στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα;
● Οι όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν θα είναι «ημέτεροι» ή φίλα προσκείμενοι στον νέο υπουργό και την υφυπουργό κ. Γκάγκα, όπως πολιτικοί κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί;
● Αληθεύει πως κατα το παρελθόν πολλοί επιστήμονες είχαν δηλώσει την επιθυμίας τους εκφράζοντας την αντίρρηση τους για το τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν οι αποφάσεις αλλά και για τον απόλυτο έλεγχο τους από τη πολιτική επιτροπή;
● Αληθεύει αυτό που ψιθυρίζουν μέλη των επιτροπών, ίσως, και για λόγους σκοπιμότητας, πως πίσω από όλα αυτά υπάρχουν και μεγάλα συμφέροντα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.