Η έξαρση της επιδημίας μέσα στα σχολεία βρίσκεται μόλις στην αρχή. Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Το 30% πλησίασε το ποσοστό των κρουσμάτων σε ανήλικους στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ενώ την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον κάνουν λόγο για σημαντική άνοδο των κρουσμάτων.
Από την έναρξη των σχολείων, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν περισσότερα από 6.000 κρούσματα κορωνοϊού στην πληθυσμιακή ομάδα των ανηλίκων και σε αυτή τη φάση την πλειοψηφία την έχουν οι μαθητές της προσχολικής και της σχολικής εκπαίδευσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως το διάστημα από 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή το καλοκαίρι, που οι μαθητές δεν πήγαιναν στο σχολείο ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10.1% (15/02/21-15/5/21) σε 24.2% (15/06/21-15/9/21)
Ο έλεγχος για τον κορωνοϊό στους μαθητές δημιουργεί κάποιο φρένο για την επιδημία στα σχολεία καθώς εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, απομονώνονται και προστατεύονται τόσο οι ίδιοι όσο και οι συμμαθητές τους.
Ωστόσο, η έξαρση της επιδημίας μέσα στα σχολεία βρίσκεται μόλις στην αρχή.
Η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς:
● Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ήτοι 12-17 ετών.
● Εχουμε κατακόρυφη αύξηση εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.
Η Υπουργός Παιδείας
H Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, σημείωσε ότι σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά σε παιδί φορέα του ιού, μπορούν να κάνουνδωρεάν 7 τεστ την εβδομάδα.
Παράλληλα διευκρίνισε πως δεν υπάρχει τηλεκπαίδευση για τα παιδιά που λείπουν από το τμήμα λόγω νόσησης.
Όταν το παιδί βρίσκεται σε καραντίνα, προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς, επεσήμανε η κ. Κεραμέως.
Η νέα Εγκύκλιος
Με νέα εγκύκλιότης, η υφυπουργός Παιδείας κ.Ζέττας Μακρή, υπενθυμίζει στα σχολεία την υποχρέωση των στενών επαφώνεπιβεβαιωμένου κρούσματοςσε σχολείονα υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς ελέγχους (rapid test)είτε στις πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές είτε σε όλες τις δομές του ΕΟΔΥ.
Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοïού COVID-19 σε τμήμα σχολικής μονάδας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην σχετική ΚΥΑ, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες που έχουν χαρακτηρισθεί ωςστενές επαφές με κρούσμαυποχρεούνται να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς ελέγχους (rapid test) είτε στις πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές είτε σε όλες τις δομές τουΕΟΔΥ, οι οποίες είναι αναρτημένες, κάθε φορά, στην ηλεκτρονική διεύθυνσή του:eody.gov.gr/komy-testing-eody/.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες που προσέρχονται στις προαναφερόμενες δομές προσκομίζουν βεβαίωση του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι είναι όντως “στενές επαφές” κρούσματος σε τμήμα.
Εκπαιδευτικοί - Γονείς: Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας
Η εξέλιξη της πανδημίας δεν αποτελεί έκπληξη. Πολύ πριν από τον Σεπτέμβρη υπήρχαν προβλέψεις και εκτιμήσεις ότι τουλάχιστον το 30% των μαθητών θα νοσήσει.
Παράλληλα το γεγονός ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στα τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη το ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς, να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
Τι κάνει όμως το ΥΠΑΙΘ και οι κρατικοί μηχανισμοί μπροστά σε αυτή την δυσοίωνη προοπτική; Τίποτα περισσότερο από το να επαναλαμβάνει μονότονα τις συστάσεις για εμβολιασμό των νέων, κρύβοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία με την έναρξη της χρονιάς.
Γιατί δεν αραιώνει τα τμήματα;
Γιατί όχι μόνο αφήνει αλλά επιβάλλει να λειτουργούν με αυξημένο αριθμό μαθητών;
Γιατί δεν αξιοποιεί επιπλέον χώρους και υποδομές όπως προτείνει η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ο ΕΟΔΥ;
Πώς αφήνουν τους μαθητές στην τύχη τους, με μόνο «όπλο» απέναντι στον κορονοϊό τη μάσκα και τα self tests, χωρίς ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και χωρίς επαναλαμβανόμενα rapid tests, ώστε να ενταθεί η πρόληψη;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.