Είναι 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος Άλφα και αντιστοιχεί το τελευταίο διάστημα στο 90% των νέων κρουσμάτων στις χώρες που εξαπλώνεται.
Η ινδική μετάλλαξη Δέλτα, που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία κι έχει γίνει "εφιάλτης" στη Βρετανία, τη Ρωσία και πρόσφατα και στην Πορτογαλία, οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό να κυριαρχήσει και στη χώρα μας τους επόμενους μήνες.
Όλα δείχνουν ότι ο εφιάλτης του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, θα έχει την υπογραφή της νέας παραλλαγής Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται σε πολλές χώρες με ταχύτητα μετάδοσης που τρομάζει.
Οι βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, το συγκεκριμένο στέλεχος θα μπορούσε να εκτινάξει τον δείκτη αναπαραγωγής R (ρυθμό μετάδοσης) από το 5 έως και το 7.
Αυτό σημαίνει ότι ένας ασθενής δύναται να μεταδώσει τον ιό σε 5 ή ακόμη και 7 άτομα, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις παγκόσμιες προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας.
Και μάλιστα όχι μόνο παρουσιάζει ιλιγγιώδη ρυθμό διάδοσης που θα … ζήλευε η βρετανική παραλλαγή, αλλά πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet, απέδειξε ότι το στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με τον βρετανικό ιό Άλφα, που κυριαρχεί και στη χώρα μας.
Όσο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων; Είναι σίγουρα μειωμένη απέναντι στον συγκεκριμένο ιό, αλλά ωστόσο προσφέρουν αποτελεσματική προστασία.
Συγκεκριμένα στο 79% το εμβόλιο της Pfizer (στο βρετανικό η προστασία είναι 92%), και στο 60% το εμβόλιο της AstraZeneca (με 73% στο βρετανικό στέλεχος).
Το ινδικό στέλεχος B.1.617, που ονομάστηκε «Δέλτα» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντοπίζεται πλέον στο 90% των κρουσμάτων στη Μόσχα, ενώ στην Αγγλία -με εμβολιασμένη τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού- οι επιστήμονες μιλούν ανοιχτά πλέον για νέο πανδημικό κύμα.
Κάνουν λόγο δε, για μια σκληρή κούρσα μεταξύ εμβολιαστικής εκστρατείας και ενός νέου κύματος που πυροδοτεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη, προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο της επόμενης έξαρσης θα βρίσκονται κυρίως οι ανεμβολίαστοι.
Επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μάλιστα, υπογράμμισε πρόσφατα την κρίσιμη σημασία του έγκαιρου εμβολιασμού, καθώς η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού εξελίσσεται παγκόσμια, στην κυρίαρχη παραλλαγή.
Μόλις 11 κρούσματα από την ινδική παραλλαγή Δέλτα στην Ελλάδα, αλλά κανένας εφησυχασμός
Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα από το πεδίο των μεταλλαγμένων στελεχών και στη χώρα μας, σύμφωνα με το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Σε πρόσφατη μελέτη με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), αποδείχθηκε ότι το δεύτερο κυρίαρχο στέλεχος μετά από το βρετανικό Άλφα στην Ελλάδα, αυτό που ονομάστηκε “νιγηριανό” (συνδυασμός του ιού της νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας), εμφανίζει κατά 35% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από αυτό της Μεγάλης Βρετανίας και κατά 77% από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν.
Ανήσυχοι είναι οι έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν να κυριαρχήσει έναντι του βρετανικού στη χώρα μας, αν στο μεταξύ δεν προλάβει να επεκταθεί μέσα στο καλοκαίρι το στέλεχος Δέλτα, με τις μετακινήσεις των πληθυσμών και την έλευση τουριστών.
Παρά το γεγονός ότι ο παραλλαγμένος ινδικός ιός, έχει εντοπιστεί μόλις σε 11 κρούσματα στη χώρα μας, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μελέτησε με την ομάδα του την εξέλιξη των μεταλλαγμένων στη χώρα μας μέσα από μοντέλα προσομοίωσης, δεν αποκλείει την πιθανότητα να επικρατήσει έναντι του βρετανικού και «νιγηριανού» ιού.
“Η «νηγηριανή» υπάρχει περίπτωση να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, ναι! Μπορεί να κυριαρχήσει αν τη συγκρίνουμε σε σχέση με το ποια άλλα στελέχη ανταγωνίζεται, καθώς ταυτόχρονα έχουμε την ανάπτυξη, πολύ χαμηλά ακόμα, της ινδικής μετάλλαξης, που είναι πιο μεταδοτική από την «νιγηριανή». Μόλις 10 κρούσματα είχαμε την περασμένη εβδομάδα της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα, για την οποία οι Άγγλοι λένε ότι είναι 60% πιο γρήγορη από τη βρετανική”, σημείωσε ο Καθηγητής, μιλώντας στο iatropedia.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.