Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώθηκαν αισθητά τον Νοέμβριο
Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 13 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας εξαιτίας της αναγκαστικής αποχής από την κατανάλωση λόγω του lockdown, της προληπτικής αποταμίευσης λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον, των άμεσων κρατικών ενισχύσεων και της αναβολής πληρωμών δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων.
Αλλά η τάση αυτή δεν φαίνεται να μειώνεται.
Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ενισχύθηκε τον Νοέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις -61,9 μονάδες (από -66,2).
Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 23% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» ήταν αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο.
Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» υποχώρησε στο 57% (από 62%), ενώ παράλληλα ενισχύθηκε στο 12% (από 9%) το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώθηκαν αισθητά τον Νοέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -41,9 (από -37,7) μονάδες.
Το 52% (από 46%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% (από 7%) προβλέπει μικρή βελτίωση.
Πάντως, ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές δωδεκάμηνο παρουσίασε έντονη επιδείνωση τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις -64,8 (από -51,1) μονάδες.
Το 73% των καταναλωτών (από 59%) συνεχίζει να προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 15% το οποίο αναμένει σταθερότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.