Ποιοι είναι οι φαρμακευτικοί κολοσσοί που μάχονται για το πολυπόθητο εμβόλιο κατά της Covid-19 και, βασικά, ποια τα πρόσωπα πίσω από τις εταιρείες οι οποίες θέλουν να σώσουν τον πλανήτη
Όλος ο κόσμος -εξαιρώντας τους γραφικούς αρνητές του ιού- περιμένει τα εμβόλια για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, για να υπάρξει λύση απέναντι στην πανδημία η οποία έχει γονατίσει όλον τον πλανήτη.
Μετά και τις ανακοινώσεις της Moderna, σύμφωνα με τις οποίες το πειραματικό της εμβόλιο κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, υπάρχει αισιοδοξία πως βρισκόμαστε στο τέλος του εφιάλτη. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις αρχές Νοεμβρίου, αποτελεσματικότητα άνω του 90% για το πειραματικό τους εμβόλιο κατά της νόσου ανακοίνωσαν η Pfizer και η γερμανική BioΝΤech ενώ η θεραπεία της Eli Lilly & Co για εκείνους που είναι σε πρώιμα στάδια της ασθένειας έλαβε «πράσινο» φως από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.
Ολα δείχνουν, λοιπόν, πως είμαστε κοντά στο εμβόλιο. Μέχρι τότε, ας δούμε ποιες εταιρείες έχουν μπει στην κούρσα των εμβολιασμών και, βασικά, ποιοι είναι οι άνθρωποι-κλειδιά πίσω από αυτούς τους κολοσσούς.
Άλπμπερτ Μπουρλά – Pfizer
Στις 9 Νοεμβρίου, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοινώνει ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει σε συνεργασία με την BioNTech είναι κατά 90% αποτελεσματικό κατά του Covid- 19. Η είδηση αυτή αποτέλεσε την πιο ενθαρρυντική επιστημονική πρόοδο στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε άλμα 15% την ίδια κιόλας ημέρα αλλά και η μετοχή της BioNTech American εκτοξεύθηκε στο + 11%.
Ποιος είναι όμως ο Ελληνας CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά;
Ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, με την δήλωσή του στις 9 Νοεμβρίου, ότι «η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα» γνωστοποιώντας ότι το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας της οποία ηγείται παρέχει προστασία σε περισσότερους από εννέα στους δέκα ανθρώπους που θα εμβολιασθούν, είναι ο άνθρωπος που έκανε όλο τον πλανήτη να ελπίζει ξανά.
Αλλά είναι και ο Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη εκείνος που έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, ότι «η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το «κέντρο της ζωής μου» καθώς εκεί γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε, ενώ δεν χάνει ευκαιρία, όταν έχει ελεύθερο χρόνο να την επισκέπτεται.
Στην Pfizer ανέλαβε το 2001 τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ στον τομέα της υγείας για ζώα. Το 2004 ορίστηκε αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ νέων προϊόντων και δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Ακολούθως ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων του φαρμακευτικού κολοσσού.
Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος Pfizer έλαβε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στον χώρο των φαρμάκων και την καθιέρωσε πρωτοπόρο σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως αυτούς των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων και σπάνιων ασθενειών.
Ουγκούρ Σαχίν – Biontech
Ο Ουγκούρ Σαχίν είναι ο 55χρονος CEO της Biontech, παιδί μεταναστών από την Αλεξανδρέττα της Τουρκίας. Η οικογένειά του μετακόμισε στη Δυτική Γερμανία όταν ο ίδιος ήταν τεσσάρων ετών, με τον πατέρα του να εργάζεται επί χρόνια σε ένα από τα εργοστάσια της Ford στην Κολωνία. Αποτελεί ενσάρκωση της πετυχημένης ένταξης στη γερμανική κοινωνία παιδιών με «αφετηρία μετανάστη».
Το παιδικό όνειρο του Σαχίν ήταν να σπουδάσει ιατρική, επιθυμία που τελικά πραγματοποίησε. Η επαγγελματική του αφετηρία περιλαμβάνει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κολωνίας στη νοτιοδυτική πόλη του Χόμπουργκ, όπου εκεί συνάντησε τη σύζυγό του – την επίσης καθηγήτρια ογκολογίας – Εζλέμ Τουρέτσι, στα πρώτα στάδια της ακαδημαϊκής του καριέρας.
Το 2001 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του, τη Ganymed Pharmaceuticals, την πρώτη τους εταιρεία και επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Η επιχείρηση τέθηκε προς πώληση το 2016 έναντι 1,4 δισ. δολαρίων, ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει την ίδρυση της BioNTech το 2008, με στόχο την αναζήτηση ενός ευρύτερου φάσματος εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου.
Στις αρχές του έτους, ο Σαχίν, παρακολουθούσε τις επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με το ξέσπασμα του κορωνοϊού και χωρίς να χάσει χρόνο, ανέθεσε σε περίπου 500 υπαλλήλους της BioNTech να επεξεργαστούν τα νέα δεδομένα και γρήγορα σύναψαν συνεργασία με τον φαρμακευτικό κολοσσό της Pfizer.
Οι συνάδελφοί του, τον περιγράφουν ως έναν ήρεμο και μετρημένο άνθρωπο που προτιμά να διαβάζει επιστημονικά περιοδικά αντί να κοιτάζει τις μετοχές της εταιρείας, ενώ δηλώνουν πως παρά τα επιτεύγματα του, παραμένει απίστευτα ταπεινός και προσιτός.
Στεφάν Μπανσέλ – Moderna
Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος που ηγείται της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «Μoderna» υπόσχεται ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει κατά της νόσου Covid-19 είναι κατά 94% αποτελεσματικό.
Ο Στεφάν Μπανσέλ, ο 48χρονος Γάλλος επιχειρηματίας, διευθύνων σύμβουλος και κάτοχος του 9% της εταιρείας Moderna είναι πραγματιστής και οραματιστής. Γεννήθηκε στη Μασσαλία το Ιούλιο του 1972 και η περιουσία του, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», υπολογίζεται στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Φέτος, το όνομά του έκανε θεαματική είσοδο στην κατάταξη των 500 πάμπλουτων Γάλλων του περιοδικού «Challenges»
Σπούδασε Μηχανικός στη γαλλική σχολή του Παρισιού «Eco Central Paris» κι έκανε το μεταπτυχιακό του στη Σχολή Διοίκηση Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ. Το 2011, εντάχθηκε στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Therapeutics γεγονός που απογείωσε την καριέρα του και γέμισε τον κουμπαρά του.
Για τον Μπανσέλ, δεν είναι άξιο λόγου να έχει τα ηνία ένας Γάλλος σε μία αμερικανική εταιρεία, εξάλλου, όπως λέει, από τους 400 εργαζόμενους στην έδρα της εταιρείας «Moderna», στη Μασαχουσέτη, οι περισσότεροι είναι μετανάστες.
Στις αρχές Μαρτίου, βρέθηκε στο Λευκό Οίκο μαζί με άλλους διευθυντές φαρμακευτικών εταιρειών για συνομιλίες με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με το πολυπόθητο εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19. Kι όταν ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος ρώτησε τους παριστάμενους πόσος χρόνος θα χρειαστεί για το εμβόλιο, οι άλλοι του απάντησαν ότι θα χρειαστούν ένα ή περισσότερα χρόνια, ενώ ο Μπανσέλ ήταν ο μόνος που υποστήριξε ότι είναι θέμα μηνών.
Μενέλαος Πάγκαλος – AstraZeneca
Είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης Βιοφαρμάκων της εταιρείας AstraZeneca. Επί των ημερών του η φαρμακοβιομηχανία έχει πενταπλασιάσει το ρυθμό αποτελεσματικότητας των υπό εξέλιξη νέων σκευασμάτων της, ανάμεσα στο στάδιο της εργαστηριακής έρευνας και εκείνο της μαζικής παραγωγής.
Η φήμη που συνοδεύει τον «Mene» Πάγκαλο, είναι ότι με κάποιον τρόπο που μόνο εκείνος γνωρίζει, επιταχύνει τις διαδικασίες δημιουργίας εντελώς καινούργιων φαρμάκων -ό,τι ακριβώς απαιτούν οι περιστάσεις.
Ο Μενέλαος Πάγκαλος, ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά κατάγεται από οικογένεια Χιωτών μεταναστών, μιλά ελληνικά και επισκέπτεται τακτικά τη Χίο. Οι σπουδές του ήταν στην βιοχημεία, τη μοριακή βιολογία και τη νευροφαρμακολογία. Η επιστήμη παραμένει η μεγάλη του αγάπη, εξού και διατηρεί στενούς δεσμούς με την πανεπιστημιακή κοινότητα, επιβλέποντας μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές νέων επιστημόνων.
Στα 53 του χρόνια έχει ήδη χριστεί Sir από τη βασίλισσα Ελισσάβετ, ως επιβράβευση της συμβολής του στην πρόοδο της βιομηχανίας φαρμάκων.
Σάρα Γκίλμπερτ – AstraZeneca
Η ομάδα της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη Σάρα Γκίλμπερτ δηλώνει έτοιμη να κυκλοφορήσει «δεκάδες εκατομμύρια» δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού μέχρι το τέλος του έτους.
Η 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ ηγείται της μελέτης για το εμβόλιο που αναπτύσσει η AstraZeneca με το οποίο υπόσχεται να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό. Η ομάδα που δημιούργησε το εμβόλιο της Οξφόρδης αριθμεί πλέον περί τα 250 άτομα και έχει λάβει επιχορήγηση που ξεπερνά τις 20.000.000 στερλίνες από την βρετανική κυβέρνηση.
Σε πρόσφατο αφιέρωμά της, η βρετανική «Telegraph» χαρακτηρίζει την καθηγήτρια Γκίλμπερτ, ως τη «γυναίκα που βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα για τη δημιουργία ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού».
Μιλώντας τον Απρίλιο στο The Andrew Marr Show, η Σάρα Γκίλμπερτ μαγνήτισε το κοινό και τον παρουσιαστή, ο οποίος δήλωσε ότι «παρέδωσε μαθήματα για το πώς οι επιστήμονες πρέπει να μιλούν στα μίντια και στο κοινό για περίπλοκα θέματα, με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση».
Φραντς-Βέρνερ Χάας – CureVac
O Φραντς-Βέρνερ Χάας στις 4 Αυγούστου του 2020 διορίζεται διευθύνων σύμβουλος (CEO) της CureVac – εταιρείας με βιοφαρμακευτικά προϊόντα που εδρεύει στο Tübingen της Γερμανίας. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για μολυσματικές ασθένειες και άλλων σπάνιων ασθενειών.
Ο Χάας πριν από την προσχώρηση του στο δυναμικό της CureVac τον Ιούνιο του 2012, εργάστηκε ως αντιπρόεδρος επιχειρήσεων και διευθυντής της SYGNIS Pharma AG. Ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση συναλλαγών και της κεφαλαιαγοράς. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως βοηθός στη διοίκηση μιας ιδιωτικής εταιρείας χαρτοφυλακίου πριν αναλάβει διάφορες διευθυντικές θέσεις στη βιομηχανία των βιοεπιστημών, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου και γενικού συμβούλου βιολογίας της LION και του γενικού συμβούλου της Sirona Dental Systems.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Saarbruecken, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven και στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
H εταιρεία CureVac αναπτύσσει και αυτή ένα εμβόλιο κατά του covid-19 στην οποία εδώ και λίγους μήνες συμμετέχει και το γερμανικό δημόσιο.
Ο Χάας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εταιρεία του θα λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ το αργότερο την άνοιξη, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται περίπου τρεις μήνες πίσω από τον ανταγωνισμό.
Το χαρτοφυλάκιο της ΕΕ περιλαμβάνει ήδη συμβόλαιο για 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από τη γερμανική εταιρεία BioNTech και τον αμερικανικό γίγαντα Pfizer, το οποίο θα είναι 90% αποτελεσματικό έναντι του Covid-19.
Το συμβόλαιο με την CureVac περιλαμβάνει την επιλογή αγοράς έως 405 εκατομμυρίων δόσεων εάν το εμβόλιο του είναι αποδεδειγμένο ασφαλές και αποτελεσματικό.
Πριν από τις Pfizer/BioNTech και CureVac, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία πιθανών εμβολίων: με τη σουηδο-βρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400 εκατομμύρια δόσεις από την κάθε μία) όπως και με το γαλλο-βρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (έως 300 εκατομμύρια δόσεις).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.