Καμία διάκριση με βάση τις ηλικιακές ομάδες στους ανθρώπους που νοσούν βαριά ή χάνουν τη ζωή τους από τον φονικό ιό.
Το χειρότερο τριήμερο από την αρχή της πανδημίας για την Ελλάδα με 295 θανάτους και τρεις απώλειες ανθρώπων ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού που σαρώνει όλη την Ευρώπη, έχει πλήξει τρομερά την Ελλάδα. Το σύστημα υγείας της χώρας πιέζεται αφόρητα, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να κάνει διαρκώς υπερβάσεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών για νοσηλεία.
Ήδη ξεκίνησαν επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών αλλά και δημιουργία νοσοκομείων εκστρατείας από κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότερες κλίνες Covid διαθέσιμες και να αντέξει το σύστημα που αρχίζει να μπαίνει σε καθεστώς «ασφυξίας», ιδίως σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ που ολοένα και λιγοστεύουν με μόλις 24 ελεύθερες κλίνες Πανελλαδικά.
Μπαίνοντας στην τρίτη εβδομάδα του lockdown, ωστόσο, παρατηρήθηκε μια μικρή σταθεροποίηση στα κρούσματα γεγονός που άφησε για πρώτη φορά μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας.
Όσο, βέβαια, δεν υπάρχει αισθητή πτώση τόσο θα συνεχίσουν να καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ σε διασωληνωμένους (549 τη Δευτέρα) και θανάτους.
Δυστυχώς για τη χώρα και για τους συνανθρώπους μας, μέσα σε 72 ώρες «έφυγαν» 295 συμπολίτες μας «χτυπημένοι» από τον κορονοϊό, σε ένα από τα πιο φονικά τριήμερα από την αρχή της πανδημίας.
Το χειρότερο αριθμητικό δεδομένο, όμως, που μπορεί να παρατηρήσει κανείς έχει να κάνει με την αύξηση των θανάτων σε ό,τι αφορά τους νέους ανθρώπους.
Παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των νέων που χρειάζεται να διασωληνωθούν και να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.
Τις τελευταίες 72 ώρες χάθηκαν τρεις νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18 ως 39 ετών με τελευταίο θύμα τον 25χρονο Θοδωρή Παυλίδη από τις Σέρρες, τον νεότερο άνθρωπο που «έφυγε» λόγω του φονικού ιού.
Παράλληλα, σε διάστημα ενός μήνα (23 Οκτωβρίου – 23 Νοεμβρίου), καταγράφηκαν διπλάσιοι θάνατοι από όσοι είχαν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας ως τα μέσα Οκτωβρίου.
Στις 23 Οκτωβρίου οι συνολικοί θάνατοι ήταν 559, ενώ χθες (23.11) έφτασαν στους 1714. Μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή, χάθηκαν 1.155 ζωές στην Ελλάδα λόγω του κορονοϊού.
Ανησυχητικό, επίσης, είναι το γεγονός πως από την αρχή του Νοεμβρίου οι νεότερες ηλικίες έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από κάθε άλλη φορά από την έναρξη της πανδημίας.
Στο διάστημα 1 – 23 Νοεμβρίου, έχασαν τη ζωή τους 1.088 άνθρωποι και οι 130 ήταν ηλικίας 18-64 ετών, με τους τέσσερις εξ αυτών να είναι κάτω των 40 ετών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 βρίσκεται σε ΜΕΘ ενώ επιπλέον 236 ηλικίας 40-64 νοσηλεύονται στην ίδια, κρίσιμη, κατάσταση.
Από τους συνολικά 549 διασωληνωμένους οι 251 είναι στην κατηγορία 18 -64, με τον αριθμό να μεταφράζεται σε ποσοστό 45,8%. Όχι πολύ μακριά, δηλαδή, από τους 297 (54,2%) που είναι άνω των 65 και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ λόγω του κορονοϊού.
Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο πως ο κορονοϊός δεν κάνει καμία διάκριση και είναι κάτι που αφορά όλους. Άπαντες, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα και να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
«Κάποιοι λένε ότι οι θάνατοι αφορούν ανθρώπους άνω των 80 ετών. Η διάμεση ηλικία παραμένει στα 80 έτη αλλά μόνο κατά τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από covid-19, με το 85% των θανάτων να αφορά άτομα άνω των 65 ετών και αυτό παραμένει σταθερό, όμως μέσα στο Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 65 ετών. Η λοίμωξη αφορά όλους μας», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της στο Newsbomb.gr και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της υγειονομικής επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου επιβεβαιώνοντας πλήρως όλα τα παραπάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.