Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια; Τι λένε Γωγώ Τσαμπά και Γκίκας Μαγιορκίνης


Μια δημοφιλής εκπρόσωπος της νέας γενιάς των ερμηνευτών με πείρα από πανηγύρια αλλά και ένας σημαντικός επιστήμονας καταθέτουν την άποψή τους

Οπως όλα δείχνουν η βούληση της κυβέρνησης είναι να μη γίνουν πανηγύρια μέσα στον Αύγουστο, αφού οι ειδικοί τα αξιολογούν ως εστίες διάδοσης του κορωνοϊού. 

Η παραπάνω κίνηση, έχει πυροδοτήσει μια μεγάλη αντιπαράθεση. 

Από τη μία ο κόσμος των πανηγυριών, μέρος μιας συλλογικής ταυτότητας και των μαζικών μακραίωνων ηθών μας. που θέτουν τις ενστάσεις τους λόγω των οικονομικών προβλημάτων σε μια σειρά κλάδους που η απαγόρευση θα επιφέρει. 

Από την άλλη μια σειρά επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των χαρακτηριστικών που οι μαζικές συναθροίσεις τέτοιου τύπου έχουν.

Εικόνες που κατά καιρούς αποτυπώνουν μια αίσθηση ανεμελιάς και αδιαφορίας επέτειναν το θέμα, ενώ η όλη υπόθεση όπως θα διαβάσετε και σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας βρίσκεται και στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου. 

Σε μια ευαίσθητη συγκυρία για την οικονομία αλλά και για την περαιτέρω αναζωπύρωση της πανδημίας, η αντιπαράθεση κλιμακώνεται.

Σήμερα μια δημοφιλής εκπρόσωπος της νέας γενιάς των ερμηνευτών με πείρα από πανηγύρια αλλά και ένας σημαντικός επιστήμονας καταθέτουν την άποψή τους.

Γωγώ Τσαμπά – τραγουδίστρια



Η νοοτροπία του «πονάει το πόδι μου, να κόψω το κεφάλι μου» είναι καταστροφική

Επιτρέψτε μου έναν πρώτο προσωπικό τόνο. Μεγάλωσα από κοριτσάκι στα πανηγύρια. Είναι μέρος μιας συλλογικής ζωής και χωρίς αυτά με βεβαιότητα σας λέω πως δεν υπάρχει ένα μέρος του ελληνικού πολιτισμού. Θα προσέθετα πως είναι στοιχεία της ταυτότητάς μας. Τα σημερινά δε πανηγύρια, είναι σύγχρονες εστίες διασκέδασης. Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι: στο πανηγύρι συγκεντρώνονται μάξιμουμ 800 άτομα.

Παράλληλα υπάρχουν μαζικότερες και μεγάλες εκδηλώσεις στα χωριά και τις κωμοπόλεις που είναι κάτι διαφορετικό. Σε αυτές βέβαια να σημειώσω πως συχνά, επειδή διοργανώνονται από τοπικούς συλλόγους συγκεντρώνονται χρήματα για έργα σε χωριά ή για βοήθεια σε ασθενείς συμπολίτες μας. 

Εδώ μιλάμε για ένα ανθρωπιστικό έργο που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό. Παρ’ όλα αυτά το πανηγύρι είναι μια τελετουργία με ψητό κρέας, μπίρα, κρασί και χορό της κοινότητας. 

Και αυτό υπερασπιζόμαστε σήμερα. Το λέω γιατί όλες αυτές τις ημέρες βαλλόμαστε στα κοινωνικά δίκτυα και κατηγορούμαστε πως θέλουμε απλώς να δουλέψουμε και δεν βλέπουμε τον κίνδυνο της συνάθροισης. Θα ήθελα απλώς να επισημάνω πως θα πληγούν πολλοί κλάδοι εργασίας από την απαγόρευση. 

Θα ήθελα επίσης να θέσω ένα ερώτημα: για τα εισαγόμενα κρούσματα ποιος ευθύνεται; Εμείς; Μια απλή βόλτα σε παραλία να πάει κάποιος βλέπει εικόνες συνωστισμού. Δεν το λέω για να θίξω άλλους κλάδους. Δεν μου το επιτρέπει η πορεία μου. Θα ήθελα όμως να επιστήσω την προσοχή στους ιθύνοντες.

Μαζί με μένα εργάζονται άλλοι 99 άνθρωποι. Αυτά είναι τα επαγγέλματα του πανηγυριού. Η κάβα, ο προμηθευτής, ο φωτιστής, ο ηλεκτρολόγος. Ας το σκεφτούν αυτό. Επίσης, αν όντως δεν μπορούμε να κάνουμε πανηγύρια να στηρίξουν οικονομικά τους κλάδους. Δεν μιλώ για μένα.

Προσφάτως πάντως τραγούδησα στο Κιάτο σε συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 3.000 και βάλαμε 400 άτομα. Χόρεψαν με αποστάσεις και με σειρά. Πήγε μια χαρά. Ο Ελληνας είναι επινοητικός. 

Η νοοτροπία του «πονάει το πόδι μου, να κόψω το κεφάλι μου» είναι καταστροφική. Θα βρούμε τρόπο ασφαλή για όλους και από τον ιό να προστατευθούμε και τα πανηγύρια μας σε όλη την Ελλάδα να γίνουν. Αλλιώς αν δεν γίνουν να βρει η πολιτεία τρόπο να βοηθηθούν ένα σωρό κλάδοι. Είναι αναγκαίο και κρίσιμο αυτό. Εμείς εδώ είμαστε πάντως να συμβάλουμε και να μπούμε σε διάλογο για το θέμα.

Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών





Επικίνδυνο σημείο προσβολής ευπαθών ομάδων

Το επιδημιολογικό προφίλ του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη σε σχέση με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων όπως τα πανηγύρια. 

Ο ιός δύναται να μεταδοθεί σε υψηλό αριθμό ατόμων μέσω δυναμικής υπερμετάδοσης, όταν ένας φορέας του ιού έρθει σε επαφή με πολλά άτομα. 

Στα θετικά στοιχεία είναι ότι σε ανοικτούς χώρους η μετάδοση του ιού είναι πολύ λιγότερο πιθανή, περίπου 10 φορές λιγότερο. Αυτό οφείλεται στο ότι η αερογενής μετάδοση απαιτεί αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων μικροσταγονιδίων, γεγονός που συμβαίνει κυρίως σε χώρους κλειστούς. 

Με απλά λόγια, ένας φορέας του ιού που βρίσκεται μέσα σε πανηγύρι δεν μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε άτομα με τα οποία δεν θα έρθει σε κοντινή επαφή. 

Στα αρνητικά στοιχεία είναι ο μεγάλος αριθμός ατόμων, η έλλειψη κοινωνικών αποστάσεων, η κατανάλωση φαγητού και ποτού σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός καθώς και η μεγάλη συμμετοχή ευπαθών ομάδων. 

Ο συνδυασμός των παραπάνω κάνει την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων πρακτικά αδύνατη, ενώ δυνητικά αποτελούν επικίνδυνο σημείο προσβολής ευπαθών ομάδων. 

Οι πιθανότητες να συμβεί γεγονός υπερμετάδοσης σε συνθήκες πανηγυριού σε ανοικτό χώρο υπό την παρούσα ενδημικότητα του ιού στη χώρα μας είναι μέτρια. 

Θα μπορούσε να συμβεί είτε από μόλυνση φαγητού ή/ποτού είτε από άτομο που έχει κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση. Παρ’ όλ’ αυτά ο κίνδυνος έκθεσης ευπαθών ομάδων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη στη λήψη των αποφάσεων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.