Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Πύργος Πειραιά:Μαρτυρά την εγκατάλειψη 45 ετών.

Ο «πύργος - φάντασμα» του Πειραιά ξαναπαίρνει ζωή (φώτο)
Εξωτερικά τον γνωρίζουν σχεδόν όλοι. Ελάχιστοι όμως ξέρουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό του Πύργου του Πειραιά.


Ο ανυποψίαστος περαστικός, ή ακόμα καλύτερα ο επιβάτης των αναρίθμητων πλοίων που κάποτε μπαινόβγαιναν από το λιμάνι του Πειραιά (πριν μας χτυπήσει ο τυφώνας του κορονοϊού), αντικρίζει έναν μάλλον ταπεινό ουρανοξύστη.

Η φιγούρα του δεσπόζει (84 μέτρα ύψος είναι αυτά), αλλά δεν καταδυναστεύει τον ορίζοντα του πρώτου λιμανιού της χώρας. Αν δεν είσαι Πειραιώτης, υποθέτεις ότι πρόκειται για μια ελαφρώς λιγότερο φιλόδοξη εκδοχή του αδιαμφισβήτητου πρωταγωνιστή των αθηναϊκών αιθέρων, του Πύργου Αθηνών· στην πραγματικότητα, τους χωρίζουν μόνο 19 μέτρα (ναι, είναι τα δύο ψηλότερα κτίρια στη χώρα – ακολουθούν ο Πύργος «Απόλλων» στην Πανόρμου και το «Ατρίνα» στον Παράδεισο Αμαρουσίου).

Πύργος Πειραιά: Ξεκινά η αξιοποίηση - Οι τρεις προτάσεις για το πώς θα δείχνει (pics)


Αλλά δεν είναι αυτή η μοναδική τους διαφορά: ενώ ο αθηναϊκός ουρανοξύστης λειτουργεί αδιαλείπτως από τις αρχές της δεκαετίας του '70, το «ξαδελφάκι» του στον Πειραιά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ολοκληρώθηκε εξωτερικά (και αυτό με καθυστέρηση, το 1983, έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών ανέγερσής του), αλλά ποτέ εσωτερικά, με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν μόνο οι πρώτοι τρεις όροφοι και οι υπόλοιποι 19 να παραμείνουν αδιαμόρφωτοι, εξ ου και το παρατσούκλι «το μεγαλύτερο γιαπί στη χώρα».

Βαγγέλης Μαρινάκης: Εξασφάλισε επιπλέον ρευστότητα 39 εκατ. δολαρίων

Όμως, αυτή η μάλλον καταθλιπτική ιστορία φτάνει στο τέλος της. Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής της πόλης, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο άρχισαν να μπαίνουν τα θεμέλια για την ενεργοποίηση του κοιμισμένου γίγαντα.

Η είδηση της περασμένης εβδομάδας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τον ανάδοχο του έργου αξιοποίησης του Πύργου έγινε δεκτή με μεγάλη ανακούφιση από τον ίδιο τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, και τους συνεργάτες του· η ελληνική επιχειρηματική ιστορία είναι γεμάτη από ελπιδοφόρες επενδυτικές πρωτοβουλίες που σκοντάφτουν δικαίως ή αδίκως στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Φαίνεται όμως ότι αυτή δεν θα είναι η περίπτωση του Πύργου Πειραιά.
Ο διαγωνισμός παραχώρησης του ακινήτου για 99 χρόνια κατακυρώθηκε στην Ένωση Εταιρειών «CANTΕ HOLDINGS LTD – ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΕΕΑΠ». Ο απαιτούμενος προσυμβατικός έλεγχος ολοκληρώθηκε, χωρίς παρατηρήσεις, και πλέον η πόλη μετρά αντίστροφα για την έναρξη των εργασιών στον Πύργο, που θα ανακαινιστεί ριζικά και θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο-τοπόσημο με γραφεία (από το 4ο έως τον 18ο όροφο), καταστήματα (ισόγειο, 1ος και 2ος) και ένα εμβληματικό εστιατόριο στους τελευταίους δύο ορόφους (19ος και 20ός), με συναρπαστική θέα προς τον Σαρωνικό, τα νησιά και πρακτικά προς ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Χώρος εστίασης προβλέπεται και στον 3ο όροφο, εκεί όπου χωροθετείται πολυχώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Προς επένδυση 50 εκατ. ευρώ στο κτίριο «φάντασμα» του Πειραιά

Αίσιο τέλος, έπειτα από δεκαετίες διαδοχικών προσπαθειών, εκτιμάται ότι θα έχει η αξιοποίηση του κτιρίου του Πύργου του Πειραιά, το γνωστό Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες η σχετική επιτροπή της δημοτικής αρχής Πειραιά αναμένεται να ολοκληρώσει και τυπικά τη διαγωνιστική διαδικασία, βάσει της οποίας πιθανότερος ανάδοχος φαίνεται να είναι το σχήμα της εταιρείας Dimand Real Estate - EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), που έχει υποβάλει κοινή πρόταση με την Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ). Πάντως, παρότι στελέχη των εταιρειών εμφανίζονται αισιόδοξα για την υπέρ τους έκβαση του διαγωνισμού, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και επίσημα, επομένως ίσως να υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προκριθεί η παραπάνω κοινοπραξία, στόχος θα είναι η ανακατασκευή του ακινήτου των 32.000 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά και παραμένει χωρίς χρήση από το 1973. Το επενδυτικό σχέδιο των 50 εκατ. ευρώ προβλέπει την ανάπτυξη ενός κτιρίου μεικτής χρήσης, το οποίο θα περιλαμβάνει εμπόριο (πιθανώς στους ισόγειους χώρους), χώρους γραφείων και ξενοδοχείο, καλύπτοντας σειρά αναγκών στο λιμάνι.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το ετήσιο αντάλλαγμα δεν θα πρέπει, επί ποινή αποκλεισμού, να είναι μικρότερο από 900.000 ευρώ, πλέον του τυχόν αναλογούντος ΦΠΑ κατ’ έτος. Το αντάλλαγμα θα παραμείνει σταθερό κατά την πρώτη τριετία από την υπογραφή της σύμβασης, μετά δε από αυτό το χρονικό διάστημα θα αναπροσαρμόζεται κατά τη δηλωθείσα από τον υποψήφιο αναπροσαρμογή, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 2% ετησίως. Το ύψος της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης για τα 99 χρόνια της παραχώρησης ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 89,1 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τα έσοδα της παραχώρησης.

Εν τω μεταξύ, η Dimand προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και την έτερη μεγάλη επένδυση που «τρέχει» στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία αφορά την αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Εκεί, τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί και η ανακατασκευή του κεντρικού κτιρίου του παλιού εργοστασίου, δημιουργώντας συνολικά 30.000 τ.μ. σύγχρονων χώρων γραφείων, ενώ μαζί με τους βοηθητικούς χώρους και τα υπόγεια το μέγεθος αυξάνεται σε 43.000 τ.μ. Εξ αυτών, τα πρώτα 10.000 τ.μ. παραδίδονται τις επόμενες ημέρες προς χρήση στην Alpha Bank, η οποία έχει συμφωνήσει για τη μίσθωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση στο ακίνητο όλων των υπηρεσιών μηχανοργάνωσης και ψηφιακών υπηρεσιών του τραπεζικού ομίλου, που μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες σε πέντε διαφορετικά ακίνητα σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα υπόλοιπα 20.000 τ.μ. γραφείων έχουν βρει μισθωτές, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται σε αυτά μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες, κάτι που θα γίνει σε δύο στάδια, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι στη σχετική επένδυση συμμετέχει και η Grivalia του ομίλου Eurobank, στην οποία θα μεταβιβαστεί η κυριότητα των ολοκληρωμένων κτιρίων, μόλις αυτά ολοκληρωθούν, έναντι προσυμφωνημένου ποσού.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.