Με βάση τις διαθέσιµες προβλέψεις, η κρίση θα µπορούσε να στοιχίσει 100.000 θέσεις εργασίας, να ροκανίσει κατά 20 δισ. το ΑΕΠ και να εκτοξεύσει το δηµόσιο χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ.
Στον σκληρό πυρήνα µιας νέας µεγάλης ύφεσης µπαίνει η Ελλάδα, καθώς θα ξεκινήσουν, εκτός σοβαρού απροόπτου, να χαλαρώνουν οι όροι του σκληρού lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Covid-19.
Με βάση τις διαθέσιµες προβλέψεις, η νέα κρίση θα µπορούσε να στοιχίσει στην Ελλάδα 100.000 νέους ανέργους την προσεχή διετία, απώλειες σχεδόν 20 δισ. ευρώ σε όρους Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, εκτίναξη του δηµόσιου χρέους πάνω από το 200% του ΑΕΠ και δηµοσιονοµικό έλλειµµα.
Αν και είναι νωρίς ακόµη για ασφαλείς προβλέψεις, οι εκτιµήσεις µε τα σηµερινά δεδοµένα προκαλούν ίλιγγο, ακόµη και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ένα ενδιάµεσης έντασης σενάριο, για ύφεση στη γειτονιά του 5% και όχι έκρηξή της στα διψήφια ποσοστά που προβλέπονται στα δυσµενή σενάρια.
Νέα δεδομένα
Οι προβλέψεις συνεχίζονται και επικαιροποιούνται διαρκώς καθώς ενσωµατώνονται νέα δεδοµένα για την υγειονοµική κρίση, αφού αυτή είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη διάρκεια του lockdown, τη διάρκεια αποκατάστασης του και, εντέλει, το εύρος της οικονοµικής κρίσης. «Κάθε µέρα µετράει» τονίζουν στελέχη στην οµάδα του Χρήστου Σταϊκούρα, καθώς αναθεωρούνται µέρα µε τη µέρα και οι προβλέψεις.
Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, οι προβλέψεις κινούνται σε τρία κύµατα. Το πρώτο και το πιο αισιόδοξο µιλά για ύφεση 3%-5%, το δεύτερο για ύφεση 5%-7% και το τρίτο -που είναι και το δυσµενέστερο- για ύφεση που µπορεί να φθάσει το 10%.
Αυτή ήταν άλλωστε και η ζοφερή πρόβλεψη του ∆ΝΤ, στο βασικό του σενάριο µάλιστα και όχι στο δυσµενές, φέρνοντας την Ελλάδα στη δυσµενέστερη θέση στην Ευρωζώνη στο µέτωπο της ύφεσης, ενώ από την πλευρά του το ΙΟΒΕ βλέπει ύφεση 9% στο πιο δυσµενές σενάριο.
Σε κάθε περίπτωση το κόστος της κρίσης του κορονοϊού θα είναι µεγάλο. Φορολογικά έσοδα θα χαθούν, µαγαζιά και επιχειρήσεις απειλούνται µε λουκέτο, ειδικά σε µια οικονοµία µε τόσο υψηλή εξάρτηση από τον τουρισµό που θα περάσει φέτος.
Με βάση τις διαθέσιµες προβλέψεις, η κρίση θα µπορούσε να στοιχίσει 100.000 θέσεις εργασίας, να ροκανίσει κατά 20 δισ. το ΑΕΠ και να εκτοξεύσει το δηµόσιο χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ. «µαύρο» καλοκαίρι,οι δαπάνες εκτινάσσονται τα ύψη, εντείνονται οι πιέσεις στο µέτωπο και των κόκκινων δανείων, ενώ κορυφώνεται και η ανησυχία για το τι θα γίνει στο δεύτερο εξάµηνο του έτους.
Εάν, δηλαδή, όση ζηµιά γίνει θα περιοριστεί σε αυτό το στάδιο, ή εάν θα επαναληφθεί ένα νέο κύµα υγειονοµικής κρίσης το φθινόπωρο, που είναι και το χειρότερο σενάριο.
Ολα αυτά συνθέτουν ένα µεγάλο πισωγύρισµα στο µέτωπο της οικονοµίας, για την οποία το 2020 είναι πια µια χρονιά χαµένη, και µάλιστα µια χρονιά µε ύφεση τέτοιου εύρους που ξανασυναντήσαµε στη χώρα µόνο µέσα στην καρδιά των µνηµονίων και ίσως ούτε τότε σε αυτήν την έκταση.
Πισωγύρισμα
Πρόκειται για ένα πισωγύρισµα που θα δοκιµάσει µια ήδη σκληρά δοκιµασµένη οικονοµία έπειτα από σχεδόν µια δεκαετία κρίσης. Οπως µάλιστα λένε παράγοντες της αγοράς, µόνο στα µέσα Μαΐου, και εφόσον έχουµε µια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το σταδιακό ξεπάγωµα της οικονοµικής δραστηριότητας, θα µπορέσουµε να τεστάρουµε τη δυναµική των προβλέψεων και το εύρος της ζηµιάς.
Θετικό το κρας τεστ µε τις αγορές
Στην παρούσα φάση πάντως και καθώς το µέτωπο της ρευστότητας είναι το κρισιµότερο, το ∆ηµόσιο κατάφερε να ενισχύσει τα ταµειακά του διαθέσιµα και να εκδώσει νέο επταετές οµόλογο αντλώντας (µε επιτόκιο κοντά στο 2%) 2 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για µια κίνηση και σηµειολογικού ενδιαφέροντος, καθώς είναι η πρώτη έκδοση εν µέσω της κρίσης του κορονοϊού που ολοκληρώθηκε µε αξιοπρεπείς όρους, τηρουµένων των αναλογιών, ενώ σιωπηρά οι µηχανές παραµένουν σε λειτουργία για την επόµενη κίνηση, εάν κριθεί εφικτό ή απαραίτητο.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.