Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Χωρίς υδροπλάνα και φέτος στην Ελλάδα

Οι πρώτες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2004, κυρίως στο Ιόνιο. 
Τότε αποπειράθηκε η εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στην αγορά να πραγματοποιήσει πτήσεις και στην Ιο, στην Πάτμο και στο Λαύριο.


Όπως αναφέρει η Καθημερινή η προσπάθεια αυτή δεν συνεχίστηκε, καθώς τα εμπόδια αφορούσαν τόσο τις αδειοδοτήσεις όσο και το χλιαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, που συνδέθηκε άμεσα και με την έλλειψη συνολικής πολιτικής υδατοδρομίων στη χώρα.

Εκτοτε έχουν εκφράσει ενδιαφέρον διάφορες εταιρείες, ενώ υπάρχει μια σχετική κινητικότητα σε επίπεδο κατάθεσης φακέλων για αδειοδότηση υδατοδρομίων. Η πραγματική όμως εκτέλεση πτήσεων εμφανίζει, 16 χρόνια μετά την πρώτη προσθαλάσσωση, σημαντικές καθυστερήσεις.

Ανατροπή σχεδίων

Στις αρχές του έτους οι προοπτικές για εκτέλεση πτήσεων το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ θετικές, με τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη να κάνει λόγο για έναρξη δραστηριοποίησης του κλάδου φέτος.

Πλήρως αδειοδοτημένα και έτοιμα να λειτουργήσουν και τυπικά είναι τρία υδατοδρόμια σε Παξούς, Κέρκυρα και Πάτρα. Ωστόσο η πανδημία ήρθε για να πλήξει ακόμη μία φορά τον εγχείρημα το οποίο πήρε εκ νέου αναβολή για ακόμη ένα χρόνο. Ετσι, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το δίκτυο υδροπλάνων στο Ιόνιο αναμένεται να ανοίξει τα φτερά του το καλοκαίρι του 2021.

Η φετινή τουριστική περίοδος άλλωστε δεν αναμένεται ιδιαιτέρως θερμή και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη πιθανού ενδιαφέροντος για τη χρήση του νέου αυτού μέσου. Ωστόσο οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιόδου της πανδημίας θα μπορούσαν να υποδεχθούν ή ακόμα και να καλωσορίσουν τα υδροπλάνα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» Τάσος Γκόβας.

«Οπως φαίνεται, τα υδροπλάνα δεν θα πετάξουν πάνω από το Ιόνιο, καθώς δεν θα προλάβουν να αδειοδοτηθούν τα υδατοδρόμια στα νησιά του Ιονίου, πέραν της Κέρκυρας και των Παξών που έχουν αδειοδοτηθεί, παρότι η χρησιμότητά τους θα ήταν άκρως απαραίτητη, όχι μόνο για τουριστικούς προορισμούς, αλλά ακόμη και για τη διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία», επισημαίνει.

Ετοιμο για προσθαλάσσωση φαίνεται ότι είναι ακόμα ένα υδροπλάνο, γεγονός που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την έναρξη των δραστηριοτήτων το επόμενο καλοκαίρι. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στο αεροδρόμιο Oberpfaffenhofen EDMO της Γερμανίας, η πρώτη δοκιμαστική πτήση του υδροπλάνου «Seastar Dornier».

«Το νέο “Seastar Dornier” είναι εξοπλισμένo με τα πλέον σύγχρονα συστήματα, όπως ψηφιακό πιλοτήριο, υψηλής απόδοσης έλικες, κλιματισμό κ.λπ.», επισημαίνουν στελέχη της «Ελληνικά Υδατοδρόμια».

Σημειώνεται μάλιστα ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους το καθιστούν μια αξιόπιστη επιλογή για τα ελληνικά δεδομένα. Ο πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας Dornier είχε βρεθεί μάλιστα προ τετραετίας στο υδατοδρόμιο της Κέρκυρας. Τότε μεταξύ άλλων είχε συζητηθεί η μετατροπή της Κέρκυρας σε κόμβο υδατοδρομίων που θα εξυπηρετεί τόσο το σύνολο του Ιονίου όσο και πτήσεις από και προς την Ιταλία, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η δραστηριοποίηση του εν λόγω αεροσκάφους και στο Αιγαίο.

Το δίκτυο υδροπλάνων στη χώρα μας μπορεί να έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, ωστόσο εκτιμάται ότι η παρουσία περισσότερων του ενός τύπων υδροπλάνων με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε θέσεις, ταχύτητα και εμβέλεια, θα καλύπτει, πιο στοχευμένα, διαφορετικά είδη μεταφορικών αναγκών.

«Η επικείμενη παραγωγή του νέου “Seastar Dornier” είναι πολύ σημαντική, υπό την έννοια ότι αυξάνεται η γκάμα των υδροπλάνων που θα πετούν στην Ελλάδα. Ετσι, πέρα από το δικινητήριο καναδέζικο “Twin - Otter” των 19 επιβατικών θέσεων και ορισμένων μονοκινητήριων υδροπλάνων μικρότερων θέσεων, προστίθεται και το δικινητήριο “Seastar” των 12 θέσεων αυξάνοντας την γκάμα των επιλογών», σημειώνει ο κ. Γκόβας.

Ανάλογα δηλαδή με τη ζήτηση για τακτικά δρομολόγια, VIP πτήσεις, περιηγητικές σε συνέργεια με την κρουαζιέρα, εμπορευματικές, νοσοκομειακές πτήσεις κ.λπ., θα μπορεί να χρησιμοποιείται το καταλληλότερο υδροπλάνο ώστε να προσφέρεται η βέλτιστη υπηρεσία στον επιβάτη.

Καλή λύση για νησιά

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών, τη σύσφιγξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου ελληνικού χώρου.

Η διασύνδεση νησιών μεταξύ τους που είτε δεν έχουν συστηματική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είτε δεν διαθέτουν αεροδρόμια εκτιμάται ότι θα παράσχει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της χώρας συνολικά.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι πολλές εταιρείες, από τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική, την Κίνα κ.α., έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά υδροπλάνων, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, με βασικό εμπόδιο τα προηγούμενα χρόνια τις σύνθετες και αργές διαδικασίες αδειοδότησης υδατοδρομίων. Ο αυξημένος αριθμός υδατοδρομίων ευνοεί την ενίσχυση της πτητικής δραστηριότητας εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της κάθε πιθανής επένδυσης, επισημαίνουν στελέχη της εν λόγω αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.