Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Το σχέδιο για την ανοσία της αγέλης

Τα κράτη κερδίζουν χρόνο για να προετοιμάσουν υποδομές υποστήριξης των ευπαθών ομάδων και συνάμα κινούνται προς την ανοσία της αγέλης. 

Είναι λειτουργικό κάτι τέτοιο; Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι απώλειες από τις μη ευπαθείς ομάδες θα είναι περιορισμένες, πόσο εύκολο θα είναι να μείνουν σε καραντίνα οι υπόλοιποι; 

Η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην κλείσουν διακοπές για το καλοκαίρι. Εντάξει, όσο στα νησιά μας βαράνε μύγες, μπορούν να εξασκούνται και στα βελάκια, πάνω σε μία αφίσα της. 

Είπε και κάτι ακόμα: οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου. 

Για τη δήλωση της ρωτήθηκε σχετικά ο Σωτήρης Τσιόρδας, στην ενημέρωση της Μεγάλης Δευτέρας. «Σίγουρα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν οι περιορισμοί. Το πότε, είναι μάλλον νωρίς για να το πει κάποιος». 

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το αν τα περιοριστικά μέτρα επιτρέπουν στην κοινότητα να αποκτήσει ανοσία. 

Και είπε κάτι ενδιαφέρον: «υπάρχουν μαθηματικά μοντέλα που μας δείχνουν ότι μπορεί να υποεκτιμούμε την πορεία της νόσου κατά δέκα ή και εκατό φορές». Συμπλήρωσε δε, ότι τα τεστ αντισωμάτων θα δώσουν αξιόπιστες απαντήσεις για το ποσοστό ανοσίας «και τότε μπορεί να εκπλαγούμε ευχάριστα». 

Κοινώς αυτό που εννοεί είναι ότι η διάδοση της νόσου ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο νομίζουμε και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να έχει ήδη κατακτήσει, ασυμπτωματικά, ανοσία έναντι του ιού. 

Λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον ελληνικό λαό. «Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Kαι μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα». 

Τι μας λέει; Θα επιστρέψουμε μεν στην κανονικότητα, πλην όμως οι ευπαθείς θα συνεχίσουν να προστατεύονται. 

Kαι τώρα πάμε στο Ισραήλ, αλλά, πιστέψτε με, δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας. Σε ένα τηλεοπτικό του μήνυμα, που μάλιστα εκφωνήθηκε στα αγγλικά, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προστατευτούν καθώς ο υπόλοιπος πληθυσμός σταδιακά θα μολυνθεί από τον ιό κατακτώντας κλιμακωτά την ανοσία. 

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους δεν θα ξέρουν ότι έχουν τον ιό. Και όταν περάσει μία περίοδος μερικών εβδομάδων, η κοινότητα θα αρχίσει να αποκτά ανοσία. Όταν αυτή η ανοσία κατακτηθεί σε σημαντικό βαθμό, τότε και οι ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να επανενταχθούν». 
Δείτε το βίντεο, έχει ενδιαφέρον.
Τι μας δείχνουν όλα αυτά; Μας δείχνουν ότι από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων του ιού είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα και ένα απροσδιόριστο, ακόμα, κομμάτι του πληθυσμού είναι ασυμπτωματικό, ίσως η ανοσία της αγέλης να κατακτάται σταδιακά, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε μέχρι να γίνουν μαζικά τεστ αντισωμάτων. 

Μας δείχνουν επίσης ότι: αυτή είναι, ενδεχομένως, η στρατηγική που τείνουν να υιοθετήσουν τα κράτη ενόψει του φθινοπώρου, με τη μαζική παρασκευή αποτελεσματικού μαζικού εμβολίου να παραμένει αμφίβολη χρονικά υπόθεση. Προστασία στους ευπαθείς και οι υπόλοιποι ας αναμετρηθούν με έναν ιό που μπορεί και να έχουν ήδη νικήσει. 

Είναι αυτή μία εικόνα από το μέλλον μας; Πιθανώς και να είναι. Τα κράτη κερδίζουν χρόνο για να προετοιμάσουν υποδομές υποστήριξης των ευπαθών ομάδων και συνάμα κινούνται προς την ανοσία της αγέλης. 

Είναι λειτουργικό κάτι τέτοιο; Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι απώλειες από τις μη ευπαθείς ομάδες θα είναι περιορισμένες, πόσο εύκολο θα είναι να μείνουν σε καραντίνα οι υπόλοιποι; Αλλά, εντάξει, ήδη διαπραγματευόμαστε με εκείνο που πριν από δύο μήνες θεωρούσαμε αδιανόητο. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.